Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αποστολή του αιτήματος φτιάχνει... τη διάθεση

Από τις αψιμαχίες στην... απογείωση το Χρηματιστήριο, με την αποστολή του αιτήματος παράτασης να οδηγεί τον ΓΔ σε κέρδη άνω του 2%. Ισχυρή άνοδος για τους τραπεζικούς τίτλους. Υψηλός ο τζίρος, κινητικότητα στα παράγωγα. Υπεραποδίδουν ακόμη ΓΕΚΤέρνα, ΟΛΠ, MIG, ΤΕΝΕΡΓ.

Η αποστολή του αιτήματος για εξάμηνη παράταση στο Eurogroup βελτιώνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ανοδικά μετά τις αρχικές αψιμαχίες αγοραστών και πωλητών πέριξ των 850 μονάδων. 

Αυτή την ώρα ο Γ.Δ. εμφανίζει κέρδη 2% στις 864 μονάδες, με θετικό γύρισμα και υψηλά κέρδη άνω του 5% για τους τραπεζικούς τίτλους. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Θετικό μεν άνοιγμα στο Χ.Α., αλλά με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και εμφανή προσπάθεια να διατηρηθούν οι δείκτες γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Γύρισμα της αγοράς προς τις 840 μονάδες μετά τα πρώτα 35΄, κυρίως λόγω των πωλήσεων-πιέσεων στις μετοχές των CC HBC και Εθνικής. Ακολούθησε σκούπισμα στα χαμηλά των πρώτων 30΄, για να ξαναπάρουν το πάνω χέρι οι αγοραστές μετά τις 11.05.

Έως τις 858,42 μονάδες αρχικά ο Γενικός Δείκτης και στις 254,45 ο FT 25, αλλά με τη δεικτοβαρή CC HBC να βαραίνει από τις πρώτες κιόλας εντολές και στη συνέχεια να υποχωρεί μέχρι και 3,85% στα 15,20 ευρώ, λειτουργώντας σαν τροχοπέδη. Ακολούθησαν στοχευμένες πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής -μέχρι το 1,22 ευρώ- για να κρατηθεί η αγορά στα επίπεδα των 850 μονάδων.

Να σημειωθεί πως σε αυτό το πονηρό διάστημα, μέχρι τις 11.00, έγιναν συναλλαγές περίπου 38 εκατ. ευρώ από τα οποία το 72% στις τράπεζες και περισσότερα από 250.000 ευρώ στη μετοχή της CC HBC.

Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές στα παράγωγα, ειδικότερα σε συμβόλαια του FT 25, έγιναν αρκετές αλλαγές θέσεων πώλησης/short σε αγοράς/long, με τον πήχη να ανεβαίνει λίγο ψηλότερα εν όψει της αυριανής λήξης Φεβρουαρίου.

Στα χαμηλά της αγοράς, και πάντα στα πρώτα 20΄-30΄, γίνονται συναλλαγές από τραπεζικές χρηματιστηριακές και ορισμένα ισχυρά χέρια, με την πλειονότητα των ενεργών παικτών πολύ προσεκτική και επιφυλακτική.

Με... κομμένη την ανάσα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στις αγορές μετοχών-ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, αναμονή και στην αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων.

Πιο προσεκτικές κινήσεις δεν θα μπορούσαν να γίνονται σε αυτήν τη φάση της αγοράς, με τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Αθήνας επί... ξυρού ακμής, με τις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις να διίστανται και τους ισχυρούς να πιέζουν για μία λύση-συμφωνία.

Εύλογα (και) το χρηματιστήριο, η πορεία δεικτών και μετοχών εξαρτάται από την έκβαση των εξελίξεων, από το εάν θα εξευρεθεί ή όχι λύση. Πάντως, μέχρι τώρα οι ισχυροί παίκτες προβαίνουν περισσότερο σε διερευνητικές κινήσεις, διευκολυνόμενοι και από την υποχώρηση των CC HBC και ΕΤΕ, δηλαδή των πιο βαριών εισηγμένων, καθώς αποτιμώνται στα 5,6 δισ. και στα 4,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Μικρή ανατροπή στη σχετική κατάταξη φέρνει η σημαντική διόρθωση της ΕΤΕ και η συγκριτικά μικρότερη της Alpha Bank, με αποτέλεσμα η τελευταία να ανεβαίνει με 4,4 δισ. ευρώ στη δεύτερη θέση. Στην τέταρτη παραμένει με 3,7 δισ. ευρώ η Πειραιώς.

Σε μετοχές-σηματωρούς, όπως θεωρούνται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και ο Μυτιληναίος, η MIG κ.ά. οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο σταθερά μέχρι τις 11.05, όταν η αγορά ξαναγύρισε οριακά σε θετικό έδαφος, μετά από μεθοδική απορρόφηση της προσφοράς που είχε εκδηλωθεί σε CC HBC και ΕΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v