Χρηματιστήριο: Ο πρώτος λόγος στους πωλητές

Με την κίνηση στις διεθνείς αγορές συντάσσεται και ο Γενικός Δείκτης, που υποχωρεί κάτω από τις 530 μονάδες. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, πιο «ανθεκτική» η Εθνική. Στο κόκκινο και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ. Ανοδική κίνηση για Lamda, Follie.

Νέα «βουτιά» κάτω από τα 30 δολάρια για το πετρέλαιο, νέα "βουτιά" στις αγορές, με ενδεικτικό το μείον 1,85% του DAX προς τις 9.563 μονάδες.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κατήφορο, το ΧΑ δεν ήθελε και πολύ για να ακολουθήσει χαμηλότερα, με τους πωλητές να προχωρούν από την πρώτη κιόλας εντολή της συνεδρίασης σε πιεστική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο.

Σχεδόν άμεσα η ενεργοποίηση εντολών πώλησης στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με συνέπεια στα πρώτα 5' να έχει βαφτεί κόκκινο το ταμπλό για τις 24 από τις μετοχές του δείκτη, με μόνη σταθερή την Εθνική.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, αλλά το πρόβλημα είναι πως οι εν δυνάμει αγοραστές κάνουν πίσω επιχειρώντας να κατοχυρώσουν θέσεις που έχουν λάβει από τα χαμηλά της Πέμπτης-Παρασκευής.

Εκτός τειχών, ο Ντράγκι απαντά στους επικριτές του (καθώς συντηρείται η αντιπαράθεση, ουσιαστικά, Βερολίνου-ΕΚΤ), η Κομισιόν βλέπει κινδύνους για τη βιωσιμότητα χρέους 11 μελών της ΕΕ και στις διεθνείς αγορές τα futures του brent υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 2,92% στα 26,91 $ και του αμερικανικού αργού στα 29,58 δολάρια.

Η νέα "βουτιά" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση πως ένας βασικός ρυθμιστής είναι το πετρέλαιο, με τη Wall Street να διορθώνει χθες ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι ευρωαγορές.

Πρόγευση του τι μας επιφυλάσσει το 2016 έχουμε λάβει άπαντες, προεξοφλώντας πως οι... ρυθμιστές που καθορίζουν τη τάση των αγορών θα μας απασχολούν για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η πλειονότητα των ενεργών επενδυτών και παικτών έχει προσαρμοστεί πλέον στους όρους του παιχνιδιού για φέτος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μεταβλητότητα, επιτάχυνση των κινήσεων, επιβάρυνση του ρίσκου γενικώς.

Σε αυτό το κλίμα εκτός, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, εντός, το "σκληρό ροκ" που αναμένεται σήμερα στη Βουλή με αφορμή το ασφαλιστικό, όπως σχετικά σημειώνει η Μαρίνα Μάνη.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος καθώς και σήμερα είναι από αυτούς που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση, με αυξημένο ποσοστό συναλλαγών/τζίρου στα πρώτα 35'-40' της συνεδρίασης.

Με πωλητές από τις πρώτες κιόλας εντολές και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, η ΕΤΕ "κράτησε" για 20'-25', για να πιεστεί μετά τις 11:00 χαμηλότερα καθώς οι πωλητές έγιναν πιεστικότεροι, φτάνοντας έως το 0,241 ευρώ. Εάν η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρήσει κάτω από το 0,240 σε "κλείσιμο", ακυρώνεται η τάση που βραχυπρόθεσμα δημιουργήθηκε με στόχο την επαναφορά προς το 0,266-0,268 ευρώ.

Σταθερά χαμηλότερα των 2 ευρώ της τιμής αμκ οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank, φτάνοντας στο 1,74 ευρώ, γεγονός που επιβαρύνει την τεχνική εικόνα της μετοχής-σηματωρού.

Εως το 0,152 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, θυμίζοντας το ιστορικό ελάχιστο του 0,142 ευρώ (στις 21/1/16), έως το 0,69 της Eurobank, με ιστορικό ελάχιστο το 0,663 από τη συνεδρίαση της 21/1/16.

Ωστόσο οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στις 20+ μετοχές του δείκτη, με την ΕΤΕ να διαφοροποιείται αρχικά (να διορθώνει στη συνέχεια), την Jumbo να αντιδρά και τη FF Group να κερδίζει πόντους έως τα 13,29 ευρώ λίγο μετά τις 11:05.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, το ΧΑ έχει περιέλθει σε κατάσταση που δεν αποκρίνεται καν στοιχειωδώς στις όποιες ενθαρρυντικές ειδήσεις, εξελίξεις. Οπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η Citigroup διατηρεί τη σύσταση overwight για την Ελλάδα.

Από τις μετοχές-σηματωρούς με πωλητές και στις 3 των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να έχει τον χαμηλότερο τζίρο.

Με αγοραστές νωρίτερα η Lamda Development από τις μετοχές-εξαιρέσεις του FT 25 που από την αρχή "γυρνούν" σε θετικό πρόσημο.

Χαμηλότερα των 3 και έως τα 2,93 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του Μυτιληναίου, με σημαντικές απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, "κινδυνεύουν" τα 4,40 ευρώ για τα ΕΧΑΕ, στα 6,81 ευρώ υποχωρεί ελαφρώς η Αεροπορία Αιγαίου με ελάχιστο τζίρο.

Μικρή αντίδραση στα ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX να ανακάμπτει πάνω από τις 9.600 μονάδες και τους πωλητές να χαμηλώνουν ρυθμό και στο ΧΑ. Αποτέλεσμα, το "μάζεμα" των απωλειών σε 1,17% για τον ΓΔ στις 528, σε 1,62% για τον FT 25 στις 146 μονάδες.

Συναλλαγές 28,8 εκατ. ευρώ, τζίρος 10,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v