Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση απεγκλωβισμού με τραπεζική αρωγή

Τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιοποιήθηκαν χθες έδωσαν ώθηση στους αγοραστές. Διψήφια κέρδη για Πειραιώς, Εθνική, ακολουθούν Alpha Bank και Eurobank. «Βοήθειες» και από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Βιοχάλκο. «Ανεβασμένες» και οι συναλλαγές.

Τραπεζική αντίδραση στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με διψήφια ποσοστά ανόδου για Πειραιώς και Eurobank, με το 64% του αυξανόμενου τζίρου στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων και συνολικότερη κίνηση του Χ.Α. προς τις 575 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν την εκρηκτική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου, σημειώνοντας πως αυτή έρχεται με το κλείσιμο του μήνα, κάτι που διευκολύνει επίσης την ωραιοποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Κίνηση που συμβάλλει στον εξορθολογισμό της απόδοσης των χαρτοφυλακίων για τον Αύγουστο, καθώς με τη σημερινή υπεραπόδοση καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου οι απώλειες που έγραφαν τα χαρτοφυλάκια πριν από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Κατά 9,92% ενισχύεται ο κλαδικός δείκτης, μειώνοντας έτσι τις συνολικές μηνιαίες απώλειες σε μόλις 0,53%, με τον ΔΤΡ να «μετρά» κέρδη 12,81% σε διάστημα εβδομάδας.

Η επιτάχυνση της ροής συναλλαγών, η διαμόρφωση της σχέσης αγορών-πωλήσεων στο 3/1 σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση επενδυτών και traders ισχυροποιεί τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα(*) είχε πραγματοποιηθεί τζίρος ίσος με τον μέσο ημερήσιο όρο του Αυγούστου. Από τη μέχρι τώρα ροή φαίνεται πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος τζίρος του μήνα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν την... εκρηκτική αφύπνιση των τραπεζών κυρίως στο «κλείσιμο» του μήνα και στην πρόθεση πολλών χαρτοφυλακίων να «γράψουν» όσο το δυνατόν λιγότερες υποαξίες και ει δυνατόν και υπεραξίες. Αφορμή για αυτή τη συντονισμένη κίνηση των long με επίκεντρο στον τραπεζικό κλάδο θεωρείται η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση τα περισσότερα χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κατά 0,24% υποχώρηση του DAX στη Φρανκφούρτη.

Πρόκειται για καθαρά εσωτερική υπόθεση, σημείωνε χρηματιστηριακός αναλυτής, ο οποίος θεωρούσε φυσιολογική την προσπάθεια «ωραιοποίησης» της απόδοσης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά για τον ΔΤΡ η ενεργοποίηση των long συνοδεύτηκε με την υπέρβαση αρχικά των 654 μονάδων, ενώ όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, η υπέρβαση της κύριας αντίστασης των 655-665 μονάδων ισχυροποιεί την τάση προσελκύοντας βραχυπρόθεσμα κι άλλους παίκτες.

Στο διάγραμμα είναι εμφανείς οι τεχνικές περιοχές, τις οποίες υπερέβη με χαρακτηριστική ευκολία ο ΔΤΡ μετά τις 11:45, οδηγώντας τον κλάδο υψηλότερα και συνολικά την αγορά προς τη δοκιμασία της διακεκαυμένης περιοχής των 570-575 μονάδων.

Το καλύτερο ο Αύγουστος φαίνεται πως το επιφύλασσε για την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με ενθαρρυντικές ενδείξεις:

- τη σημαντική αύξηση των συναλλαγών,
- την επιτάχυνση της ροής αγορών-πωλήσεων,
- το trading που επιχειρείται στον τραπεζικό κλάδο και
- την καλή εικόνα που παρουσιάζεται και για μη τραπεζικούς τίτλους.

Σημαντικά κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ που αντιδρούν με αυξημένες συναλλαγές, τζίρους, επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΟΠΑΠ (έγκαιρη σχετική αναφορά στον Εκηβόλο, στις 26 του μήνα) και την επανάκαμψη των long στις μετοχές του Οργανισμού και της Επιχείρησης. Εως τα 8,49 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 2,66 ευρώ η μετοχή της ΔEΗ.

Αντίδραση συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών/τζίρου με... κόντρα τη δεικτοβαρή Coca Cola. Ενδεικτικό το ότι στις 12:50, όταν ο ΔΤΡ ενισχυόταν 9,85% και ο FTSE 25 2,82%, η μετοχή της Coca Cola υποχωρούσε 1,35% στα 19,78 ευρώ.

(*) Λίγο πριν από τις 13:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 58 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος στα 26 εκατ. ευρώ. Ηδη κατά σχεδόν 50% αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο του Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v