ΧΑ: Κατενάτσιο και κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας

Συνεδρίαση χωρίς εξάρσεις που έκλεισε με θετικό πρόσημο. Σημαντική άνοδο για τον ΟΠΑΠ, βαριές απώλειες (9,6%) για την Aegean μετά τα οικονομικά αποτελέσματα. Κέρδη και για τον τραπεζικό κλάδο, πτώση 1,7% για την Attica Bank.

Μπορεί στο Χ.Α. να έχει μηδενίσει το "κοντέρ" από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος, όμως δεν λείπουν οι μικροεκπλήξειςς από όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν, "day by day" τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Έτσι σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, που "αρέσκονται", ανά τακτά διαστήματα, σε ανεξήγητες εξάρσεις, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε κίνηση σε ημερήσιο εύρος μικρότερο των 3,5 μονάδων, το οποίο, αν μη τι άλλο, μπορεί και να αποτελεί Παγκόσμια πρωτοτυπία, για συνεδρίαση 6,5 ωρών (αν δεν υπολογιστούν οι συναλλαγές μετά τις 17.00).

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι και μετά το πέρας των τελικών δημοπρασιών, η ημερήσια κίνηση του Δείκτη επεκτάθηκε στο εντυπωσιακό εύρος των 4,15 μονάδων, όμως μέσω αυτής της κίνησης ο Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας και στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 7 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/9 (566,8 μονάδες).

Από εκεί και μετά, οι τζίροι δείχνουν να επιστρέφουν στα γνωστά επίπεδα εξαθλίωσης, επαναφέροντας στην σκληρή πραγματικότητα όσους, προς στιγμήν και μετά τα 139,8 εκατ. της περασμένης Παρασκευής, είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για κάτι σχετικά καλύτερο.

Τα 27,9 εκατ., μικτής αξίας συναλλαγών, της χθεσινής συνεδρίασης και τα 27,9 εκατ. τζίρου για την σημερινή συνεδρίαση, ασφαλώς και δεν αφήνουν περιθώρια θετικών προσδοκιών, ακόμα και για τους αθεράπευτα αισιόδοξους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ταχύτατη επιστροφή της συναλλακτικής απαξίωσης επήλθε, παρά το γεγονός ότι σήμερα ξεκινά στο Λονδίνο το τριήμερο Roadshow της ΕΧΑΕ, με τους Ξένους επενδυτές να επισημαίνουν την απουσία της Ηγεσίας από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Κυβέρνηση ανέλαβε να εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η απουσία σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά και οι αναμενόμενες αποφάσεις από Fed και BoJ, θα κρατήσουν σε στάση αναμονής τους περισσότερους από τους ενεργούς παίκτες, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η συναλλακτική απραξία, η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλούς όγκους, αλλά και οι, χαμηλού κόστους, "εκπλήξεις" από τις τελικές δημοπρασίες.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δεν "ξεχνούν" να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, αλλά και τις εντεινόμενες ανησυχίες τους, ο Σεπτέμβριος μπήκε στο τελευταίο δεκαήμερο και η Αγορά ακόμα δεν έχει αποκτήσει αυξημένη ορατότητα όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων και την πιθανή, καταλυτική, ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας, όταν το σύνολο των αναλυτών θεωρεί πως όσο παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, τόσο πιο εύκολα θα επιστρέψουν στο τραπέζι τα σενάρια για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την φτωχή και επί καθημερινής βάσεως ανακυκλούμενη ρευστότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα για τις περισσότερες μετοχές, ακόμα και μέσα στο ταμπλώ του FTSE25, που αναλώθηκαν σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου πλην της Eurobank, ο τίτλος της οποίας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος, οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με μικρά κέρδη, όπου ξεχώρισε το +2% της Alpha Bank, από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, Αεροπορία Αιγαίου (-9,58%) και ΟΠΑΠ (+4,19%) σημείωσαν τις δύο πιο ακραίες ημερήσιες μεταβολές.

To διάγραμμα της Αεροπορίας Αιγαίου από την αρχή του χρόνου

Ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ υπέστη σημαντικότατες πιέσεις (απογοήτευσαν τα αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς η τελική γραμμή βρέθηκε χαμηλότερα και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις), κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και κλείνοντας και στο χαμηλό ημέρας.

Η καθοδική διάσπαση των 6,83 ευρώ σήμανε "red alert" και έφερε σημαντικό αριθμό από κινήσεις επιθετικών πωλήσεων, με αποτέλεσμα να χαθεί και η επόμενη στήριξη των 6,58 ευρώ. Αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,39 και 6,23 ευρώ. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 6,80 ευρώ, προκειμένου να επιστρέψει το σήμα αγορών.

Πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος (!)

Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους

Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,78 ευρώ, την περιμένει η δύσκολη ζώνη 8,15 - 8,20 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 7,50 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη και όσον αφορά τα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή σε συναλλαγές του τίτλου της Τρ. Αττικής (15.33), μετά από απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Ο τίτλος, ταχύτατα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,49 ευρώ (-15.52%) για να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη μέχρι τα 0,058 ευρώ (0%) και τελικό κλείσιμο στα 0,057 ευρώ (-1,72% και νέο ιστορικό χαμηλό), ενώ άλλαξαν χέρια 2936976 τεμάχια.

Tο ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Αττικής

Ακόμα μία συνεδρίαση, η σημερινή, που δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, στα μέχρι στιγμής τεχνικά δεδομένα.

Οι 563 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 1499 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,84%) αποτελούν τις πρώτες αντιστάσεις, που όσο "παραμένουν στο παιχνίδι", δύσκολα οι εν λόγω δείκτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι σημαντικά καλύτερο. Ιδιαίτερα για τον FTSE25, οι 1499 μονάδες είναι και το "stop" στο "intraday short". Ανοδική διάσπαση μπορεί να δώσει το 1515, ενώ η ζώνη 1461 - 1456 είναι η κύρια στήριξη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι πάνω από 100 εκατ. ευρώ συναλλαγές στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δημιούργησαν σε αρκετούς την προσδοκία για τη αλλαγή του σκηνικού υποτονικότητας του Χρηματιστηρίου που έχει εδραιωθεί μετά το 'Brexit'. Όμως, ήδη από χθες, ήρθε η διάψευση καθώς η συναλλακτική έξαρση σχετιζόταν με το rebalancing Ελληνικών μετοχών στο Euro-stoxx 600 και τις κινήσεις 'short covering' λόγω του κλεισίματος των συμβολαίων των Παραγώγων, οδηγώντας του λίγους αισιόδοξους που έχουν απομείνει στην Αγορά σε μια ακόμη παγίδα (bull trap)" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η Αγορά επανήλθε στην εσωστρέφειά της με τα γνωστά θέματα να μας απασχολούν: ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με του Δανειστές (έμειναν 9 ημέρες μέχρι το κρίσιμο EWG της 29ης Σεπτεμβρίου), η καταβολή της υποδόσης, η έναρξη της 2ης αξιολόγησης, η στιγμή έναρξης της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Στο μεταξύ, 27 εταιρείες θα προσπαθήσουν μέχρι τις 22/9 να πείσουν στο Λονδίνο όπου διενεργείται το Φθινοπωρινό road show ότι το απαξιωμένο Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίζει μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από τους Ξένους επενδυτές.

Στο όριο της "αδύνατης αποστολής", ενόσω δεν αναδύεται "λευκός καπνός" από τις ατέρμονες συζητήσεις της Κυβέρνησης με τους Δανειστές, εξέλιξη που θα επηρεάσει πρώτη την Αγορά ομολόγων με την δραστική υποχώρηση των επιτοκίων των πολύπαθων Ελληνικών ομολόγων (ακόμη πάνω από 8% τα 10ετη).

Επιπλέον, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής επιβαρύνουν αρνητικά την προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης γύρω από τις Ελληνικές Τράπεζες, υπονομεύοντας την προσπάθεια επανόδου καταθέσεων σε Τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από την άλλη πλευρά, η έκδοση εταιρικού ομολόγου για λογαριασμό του ΙΚΕΑ, έχει όλες τις προϋποθέσεις να στεφθεί από επιτυχία προσελκύοντας μαζικά το επενδυτικό κοινό και μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ελληνική Αγορά έχει εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές από αποδεδειγμένης σοβαρότητας εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται σε ένα στενό εύρος (550 - 580 μονάδες) τηρώντας στάση αναμονής και περιμένοντας τους καταλύτες εκείνους (θετικούς ελπίζουμε) που θα διαμορφώσουν βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας. Έτσι, οι εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον επιδρούν μάλλον ασύμμετρα στην παρούσα φάση, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεάζεται μόνο από τις αρνητικές εξελίξεις, αγνοώντας τις θετικές !

Πάντως, οι αυριανές αποφάσεις των δύο από τις 3 μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, θα έχουν επίδραση επί της μεταβλητότητας των Αγορών.

Πιθανότερη εξέλιξη είναι η μεν Federal Reserve να μεταθέσει την αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων για το Δεκέμβριο, ενώ o η Bank of Japan είναι πιθανό να ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης.

"Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες από τις δράσεις της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί και οι Κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν τη σκυτάλη των πρωτοβουλιών, διαδικασία που ακόμη δεν αναδέχονται όπως έδειξε και Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Διατηρείται έτσι η στάση αναμονής και στις Διεθνείς Αγορές" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και στάση αναμονής ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,17%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Sensex 30 (-0,33%).

Θετική η εικόνα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για τον Χρυσό και οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Fed, τα hedge funds αποσύρονται από τον Χρυσό και μάλιστα με το γρηγορότερο ρυθμό από το Μάιο και μετά, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι καθαρές θέσεις "long" σε futures και options Χρυσού υποχώρησαν κατά 11% σε 248.858 κατά την εβδομάδα που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου, πράγμα που αντανακλά την μεγαλύτερη πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 24 Μαΐου.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι καθαρές πωλήσεις συναλλάγματος από τις Κινεζικές Τράπεζες μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 70% σε σχέση με τον Ιούλιο και περιορίσθηκαν σε $9,5 δισ., σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το ποσό αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2015. Οι Κινεζικές Τράπεζες αγόρασαν τον περασμένο μήνα συνάλλαγμα αξίας $125,7 δισ. και πούλησαν $135,2 δισ., όπως ανέφερε ο Κρατικός Οργανισμός Συναλλάγματος (SAFE) με ανακοίνωσή του.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανία θα εκδώσει 7 δισ. ευρώ λιγότερο χρέος στο τέλος του έτους από ότι είχε προβλέψει προηγουμένως. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Χρέους της Γερμανίας ανέφερε ότι θα ότι περιορίσει την έκδοση χρέους τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, κατεβάζοντας την συνολική έκδοση χρέους στα 200,5 δισ. ευρώ για το 2016, επισημαίνοντας πως η απόφαση αντανακλά τις μειωμένες χρηματοδοτικές πιέσεις στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μετά τις προβλέψεις της το Δεκέμβριο του 2015. Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των Γερμανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η κατασκευή νέων κατοικιών επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση 5,8% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,14 εκατομμυρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στον προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,19 εκατομμυρίου. Σε ετήσια βάση η πτώση ανήλθε στο 0,9%. Εν τω μεταξύ, οι άδειες παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά υποχώρησαν 2,3% σε ετήσια βάση.

Εννοείται ότι οι Αγορές "κρατάνε την αναπνοή τους" καθώς αύριο τα ξημερώματα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της BoJ σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται και η απόφαση της Fed, η οποία έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει από σήμερα.

Παρά ταύτα υπάρχει μερίδα διεθνών αναλυτών που εκτιμά πως ανεξαρτήτως των πιθανών εκπλήξεων που θα επιφυλάξουν για τις Αγορές οι δύο Κεντρικές Τράπεζες, τα μηδενικά επιτόκια δείχνουν ανίκανα να επανεκκινήσουν την Παγκόσμια Οικονομία και οι Τράπεζες θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στην στρατηγική που επέλεξαν, φροντίζοντας να μην "σκάσει" με πάταγο η "φούσκα" που οι ίδιες δημιούργησαν σε αγορές ομολόγων και μετοχών με την τεράστια ρευστότητα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες θέτει η UBS σε έκθεσή της στην οποία τονίζει ότι ο παράγοντας κλειδί για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι η ταχύτητα μείωσης των "κόκκινων" δανείων. 

O επενδυτικός οίκος κόβει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,52 από 3,24 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "buy" για τη μετοχή. Παράλληλα, μειώνει τον στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,18 από 0,36 ευρώ, διατηρώντας σύσταση "neutral".

Επίσης, η UBS μειώνει την τιμή - στόχο και για τη Eurobank στα 0,7 ευρώ από 1,12 ευρώ, διατηρώντας επίσης σύσταση "neutral".

Την αλλαγή στρατηγικής της απέναντι στην Ελληνική Αγορά περιγράφει η Eurobank Equities.

Η χρηματιστηριακή έχει υιοθετήσει μια τακτική επικέντρωσης στην εγχώρια Αγορά, καθώς θεωρεί ότι οι Επιχειρήσεις με μεγαλύτερη μόχλευση σε ενδεχόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο σε όρους αύξησης στις τιμές των μετοχών τους, σε συνδυασμό με βελτίωση στην κερδοφορία.

Όπως εξηγεί, οι μετοχές με μεγάλη διεθνή έκθεση υπεραπέδωσαν το 2012 - 2013 αλλά υποαποδίδουν από τα μέσα του 2015 και μετά. Παράλληλα, επικεντρώνεται στους ισχυρούς ισολογισμούς, με επαρκείς ταμειακές ροές για ανταμοιβή των μετόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίες επιλογές της από το Χ.Α. είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ ("buy" με στόχο τα 11,3 ευρώ), ΟΠΑΠ ("buy" με στόχο τα 9,3 ευρώ) και Jumbo ("buy" με στόχο τα 14,6 ευρώ).

Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη θετική της στάση για τις Τράπεζες, ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες λόγω της κλίμακας των "κόκκινων" δανείων, ιδίως σε περίπτωση παράτασης της ύφεσης στη Χώρα.

"Οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν στο κάτω άκρο των αποτιμήσεων μεταξύ των Τραπεζών της Ευρωζώνης, αντανακλώντας ακριβώς αυτά τα ρίσκα", σημειώνει η χρηματιστηριακή, τονίζοντας ότι ο δρόμος προς την ανατίμηση ίσως είναι ανώμαλος.

Δεδομένου ότι η απώλεια των χρονοδιαγραμμάτων αποτελεί σταθερό χαρακτηριστικό των Ελληνικών προγραμμάτων, η χρηματιστηριακή δεν πιστεύει σε ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, περιμένοντας ότι και η Αγορά θα παραμείνει σε συσσώρευση.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, μέχρι τις 17.00, κινήθηκε μεταξύ 560,11 (+0,47%) και 556,7 μονάδων (-0,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 558,82 (+0,24%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 560,85 μονάδων (+0,61%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 560,59 μονάδες με κέρδη 0,56%.

Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος έφθασε τα 27,9 εκατ. από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ). ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Motor Oil, Folli Follie Group και ΕΧΑΕ. Από την άλλη, δεν ήλθα σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου και Μυτιληναίος. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Τιτάν, Lamda Development, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Viohalco, Grivalia.

Στα καλύτερα της ημέρας η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με νέα μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.664 συμβόλαια).

Στα 5.596 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 739, 678 για τον Οκτώβριο και 61 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.481,75) κινήθηκε μεταξύ 1.473 και 1.488 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.907), Eurobank (1.933), Πειραιώς (2.698), Εθνική (7.060), MIG (833), ΟΤΕ (592), ΟΠΑΠ (287).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (6.286.518 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v