Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντίδραση προς τις 620 μονάδες

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με το 85% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο. Στο +6% η μετοχή της Πειραιώς. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank. Aπώλειες για τον Σαράντη. Η προσοχή στη διαπραγμάτευση.

Χρηματιστήριο: Αντίδραση προς τις 620 μονάδες

«Καταλύτης» η διαπραγμάτευση, με τους traders να ρισκάρουν το... στοίχημα προεξόφλησης των εντατικών συναντήσεων που θα έχει αργότερα σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αναφορά για συζητήσεις παραγόντων-κλειδιά, όπως είναι ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Μπενουά Κερέ (ECB), πιθανόν ο Πολ Τόμσεν (IMF), έχει ενισχύσει από την προσυνεδρίαση τους long παίκτες, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους από τις πρώτες κιόλας εντολές. Εύλογη η εστίαση στον υπερπιεσμένο τραπεζικό κλάδο από την πρώτη εντολή, για να ακολουθήσουν σε χρόνο... dt οι περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αποτέλεσμα, το άνοιγμα του ΔΤΡ από τις 708,76 μονάδες (με ανοδικό χάσμα), κίνηση προς τις 735 μονάδες, καλύπτοντας το πρώτο από τα 2-3 τεχνικά gaps που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας σημαντικής υποχώρησης.

Το καταλυτικό 85% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τη στόχευση των traders, με τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών να ανακτούν μέρος των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν το προηγούμενο διάστημα.

Στο 5,95% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΔΤΡ, με ζημίες 12,45% από την αρχή του έτους, αλλά κλάδος-κλειδί που, όπως και σήμερα, είναι ο πρώτος που επηρεάζεται αρνητικά ή θετικά.

Σε Εθνική και Πειραιώς οι περισσότερες συναλλαγές, μεγαλύτερος τζίρος για Alpha Bank και ΕΤΕ, με τον ρυθμό συναλλαγών σε ικανοποιητικό ρυθμό. Περισσότερες σε απόλυτο αριθμό οι συναλλαγές σε σχέση με χθες, αλλά λιγότερες όσον αφορά και τις μη τραπεζικές μετοχές, καθώς η προσοχή και το intraday έχει επικεντρωθεί σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, Eurobank.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου (5,40% ο ΔΤΡ), η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, με τον FTSE 25 κατά 2,05% υψηλότερα στις 1.660 μονάδες.

Συγκριτικά για τις μη τραπεζικές μετοχές, αυξημένες συναλλαγές για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Viohalco, Motor Oil, MIG, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo κ.ά.

Χωρίς να έχει «ανοίξει» η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola (στις 10:50,) με μόλις μία μετοχή του δείκτη με οριακά αρνητικό πρόσημο (Σαράντης) η μέχρι πριν από λίγο εικόνα της αγοράς.

Μεγαλύτερη άνοδος -πέραν των τραπεζών- για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και FF Group, Μυτιληναίο, Lamda Development, EXAE κ.ά.

Για τη συνέχεια, δεν αποκλείεται μικρή υποχώρηση των δεικτών, υπό το βάρος λίγων ρευστοποιήσεων στα «υψηλά αρχής», με ζητούμενη την επιβεβαίωση των «χθεσινών υψηλών». Δηλαδή για τον Γ.Δ. των 613,82 μονάδων, για τον ΔΤΡ των 708,43-724,36 μονάδων (σημερινό χαμηλό), ώστε να καλυφθεί το «χάσμα» και για τον FTSE 25 των 1.643,44 μονάδων.

Λίγο πριν από τις 11:30 είχαν γίνει συναλλαγές 20 εκατ. μετοχών, αξίας 9 εκατ. ευρώ. Χωρίς πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις και με 43/11 στη σχέση ανοδικών/καθοδικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v