Κάτι τρέχει στα ΜΜΕ

Δοκιμάστηκαν στην αρχή κιόλας της συνεδρίασης οι αντοχές βασικών δεικτών και μετοχών. Στη συνέχεια, με αιχμή κυρίως την Alpha Bank και το ”ψαλίδισμα” των απωλειών για τη μετοχή της Εθνικής, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε προς τις 4.310 μονάδες. Στο περίπου 1 προς 4 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές, με έντονη κινητικότητα σε ΔΟΛ, Τηλέτυπο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εικόνα ανάλογη με αυτήν που περίμεναν οι ειδικοί της αγοράς διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα πρώτα 40 - 45 λεπτά της συνεδρίασης.

Πιστεύοντας (περισσότερο επειδή το θέλουμε) πως στην αρχή καταγράφηκαν τα χαμηλά ημέρας για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 4.298,5 μονάδες, ο FTSE 20 προς τις 2.246,3 μονάδες και η Εθνική μέχρι τα 36,92 ευρώ.

Στο εύλογο ερώτημα τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τη μετοχή του πρώτου και από πλευράς κεφαλαιοποίησης ομίλου του Χ.Α., μία από τις φημολογούμενες εξηγήσεις δίνεται από τον Χαμαιλέοντα.

Εν πάση περιπτώσει, μετά το αρχικό πλην όμως αναμενόμενο… σοκ, οι αγοραστές βγήκαν λίγο πιο ψηλά στη μετοχή της Alpha Bank, στην Κύπρου, στη Eurobank, ενώ και η Εθνική έδειχνε να ισορροπεί κοντά στα 37,16 ευρώ.

Θα ήταν νωρίς και… αφελές να υποστηρίξουμε πως η πίεση αποφεύχθηκε.

Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση που προσεγγίζει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση την αγορά μας.

Η εικόνα της αγοράς αρνητική στο μεγαλύτερό της μέρος και σε μια αναλογία της τάξης του 1 προς 4, καθώς χαμηλότερα υποχωρούσε η τιμή 110 - 120 μετοχών.

Όλα αυτά με συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, μάλλον μέτριες για τον χαρακτήρα της συνεδρίασης, και με υπεραπόδοση μετοχών επιμέρους εταιριών.

Στην περίπτωση μάλιστα των ΔΟΛ, Lannet, Χατζηιωάννου, Καλπίνη, Coca Cola Hellenic η κίνηση αυτή πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά στη μετοχή του ΔΟΛ, έχουμε να παρατηρήσουμε πως η αντίδραση της μετοχής έρχεται από την περιοχή των 2,10 ευρώ, οπότε και οι συναλλαγές άρχισαν καθημερινά να ξεπερνούν τις 100.000 τεμάχια.

Χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 734.533 τεμαχίων αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα προσεγγίζουν το μισό εκατ. τεμάχια και το 1,4 εκατ. ευρώ σε αξία. Η μετοχή αντιδρά μέχρι τα 3,06 ευρώ.

Από την άλλη, παρακολουθώντας το διάγραμμα του Τηλέτυπου για την ίδια σχεδόν περίοδο (δηλαδή από το τέλος Ιανουαρίου), μετράμε ένα θετικό σερί 14 συνεδριάσεων με τρεις ”σταθερές” (συνεδριάσεις) και σταθερά αυξανόμενο τζίρο.

Στο διήμερο μάλιστα που πραγματοποιήθηκε το πακέτο του 1,1% στα 5,10 ευρώ έγιναν συναλλαγές 409.830 τεμαχίων (αξίας 2 εκατ. ευρώ) και την αμέσως επομένη, στις 18/2, ακόμα 381.778 (αξίας 1,9 εκατ. ευρώ).

Η μετοχή σε διάστημα 20 συνεδριάσεων αντιδρά από τα 4,06 ευρώ μέχρι το υψηλό χθες των 5,48 ευρώ, συνεχίζει δε σήμερα με αγοραστές στα 5,38 ευρώ.

Πέραν αυτής της ειδικής περίπτωσης, ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει η ΔΙΕΚΑΤ, στο 0,85 ευρώ, ο Καλπίνης στο 1,69 ευρώ, η ΕΛΤΡΑΚ στα 4,74 ευρώ, ο Χατζηιωάννου στο 1,14 ευρώ και η Centric στο 1,71 ευρώ.

Ξεχωριστή περίπτωση θεωρούμε την Coca Cola 3E, όπου συνεχίζονται οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων (ειδικά αμερικανικών συμφερόντων) κεφαλαίων.

Αυτό γιατί μεταξύ της κοινότητας των ξένων επενδυτών, η Coca Cola Hellenic θεωρείται ίσως το ισχυρότερο ”χαρτί” τους για το 2007 και ένα από τα πολλά υποσχόμενα για χαμηλής επικινδυνότητας ικανοποιητική απόδοση στη φετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v