ΧΑ: Ηταν στραβό το κλίμα, ήρθε και η BofA

Διχασμένη και διψασμένη για τζίρο η εγχώρια αγορά. Μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ οι συναλλαγές με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,2% αλλά και δεικτοβαρή blue chips (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Coca Cola) να διαφοροποιούνται.

ΧΑ: Ηταν στραβό το κλίμα, ήρθε και η BofA

Δεν έφταναν οι τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες, του Γενικού Δείκτη, για υπέρβαση των 770 μονάδων, οι οποίες από μόνες τους δημιουργούσαν προϋποθέσεις ελεγχόμενου "pull back", ήλθε και η σημερινή έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch που "τσεκούρωσε", για τα καλά, τις τιμές - στόχους των Ελληνικών Τραπεζών

Με τα παραπάνω δεδομένα και σε απόλυτα βαρύ κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, με μόνη σπουδή των λίγων αγοραστών την αποφυγή κλεισίματος χαμηλότερα των 756 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Σε αυτή την προσπάθεια και για μία ακόμα συνεδρίαση, σημαντικές βοήθειες έδωσαν τα μη Τραπεζικά blue chips, ενώ το -2,27% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, έστω και αν αυτοί ανέκαμψαν αισθητά από τα χαμηλά ημέρας (ΔΤΡ ενδοσυνεδριακό χαμηλό -4,66%).

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη στήριξης 760 - 754, καθώς σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα "κρατήσει" η επόμενη στήριξη στις 732 μονάδες και δεν θα μπει σε δοκιμασία το επίπεδο των 678 μονάδων.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

"Η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων 9μήνου για τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ, την ΕΕΕ και την Aegean, αλλά και η συνέχιση της προετοιμασίας για τις ομολογιακές αναδιαρθρώσεις (swaps). Παράλληλα, η Αγορά κατέδειξε ότι απαιτείται αυξημένος όγκος για την περαιτέρω ανοδική κίνηση, αφήνοντας έτσι ανοικτό και το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης στο βαθμό που παραμείνει χαμηλά η αξία των συναλλαγών" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επ΄ ευκαιρία του σχολίου της Κύκλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έδωσε τα "διαπιστευτήριά του" από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 25 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο και το πρώτο ημίωρο ολοκληρώθηκε με τον "εντυπωσιακό" τζίρο των 1,2 εκατ. ευρώ.

"Με την ολοκλήρωση του swap των ομολόγων του PSI, η Αγορά ομολόγων θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική ως προς το ρίσκο της Χώρας. Το 'στοίχημα' στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, η οποία είναι αναγκαία συνθήκη για βιώσιμη έξοδο στις Αγορές. Απαραίτητο είναι επίσης το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος.

Απαιτούνται οι δύο αυτές εξελίξεις για να διαφύγει ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 810 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να κινούμαστε στο εύρος 660 - 810 μονάδες, για τους επόμενους 2 μήνες" εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, σύμφωνα με την "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "το ΔΝΤ δεν θέλει να διαδραματίσει ρόλο τόσο διακριτό, όπως στο παρελθόν, στο τρέχον Ελληνικό πρόγραμμα, μάλιστα δεν πρόκειται να δώσει νέο δάνειο. Αλλά και η ΕΚΤ θέλει να αποσυρθεί από την επιτήρηση Κρατών σε πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "τρεις εβδομάδες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα, στο περιθώριο του Eurogroup, την ευκαιρία διερευνητικών επαφών αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την οποία σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με Αξιωματούχο της Ευρωζώνης, για το σημερινό Eurogroup "οι εισηγήσεις των Θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό, ωστόσο οι Ελληνικές Αρχές έχουν, ακόμα, έναν τεράστιο όγκο δουλειάς να ολοκληρώσουν". Ο ίδιος Αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 26αρη, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση εξασφάλισε θετικό, τελικό, πρόσημο ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,74% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με την μετοχή να απέχει ελάχιστα από τα 30,00 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση από τα 11 δισ. ευρώ (!)

"Μπροστάρης" στη σημερινή, μη Τραπεζική αντίδραση, δεν ήταν άλλος από τον τίτλο της Motor Oil (+0,71%) που συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με "καύσιμα" από τα συνεχή πονταρίσματα που θέλουν η μετοχή να εισέρχεται στους δείκτες MSCI (13/11).

Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 11,5 ετών, με τελευταία, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση την περιοχή των 23,90 ευρώ, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 21,90 ευρώ (+3,79%).

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τα Ελ. Πετρέλαια (+1,49%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 7,43 και 7,23 ευρώ οι στηρίξεις.

Στα 7,62 - 7,68 ευρώ η αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει νέα υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η "άτυπη μάχη" μεταξύ των κεφαλαιοποιήσεων των δύο Διυλιστηρίων: ΕΛΠΕ (2,292 δισ.), ΜΟΗ (2,354 δισ. ευρώ).

Μάχη για την επιστροφή υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, στην Αεροπορία Αιγαίου (0%), η οποία χάθηκε και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά ψηλότερα από το χαμηλό ημέρας. Η μετοχή συνεχίζει σε ημερήσιο διάγραμμα "short" όσο αδυνατεί να επανέλθει υψηλότερα των 8,19 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στον Τιτάνα (-0,20%) αποδείχθηκε ανεπιτυχής. Το 20,80 - 20,86 είναι κύρια αντίσταση, ενώ κλείσιμο πάνω από το 20,86 μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Αν χαθεί το επίπεδο των 20,00 ευρώ, ο τίτλος μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Μετά τις 15.37 οι αγοραστές έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στον τίτλο του ΟΤΕ (+1,89%). Συντηρείται το σήμα επιβίβασης, όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 10,54 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 10,93 - 10,95, 11,01 - 11,04 και 11,15 ευρώ.

Αρκετές ήταν οι ενδιαφέρουσες κινήσεις σε μεσαία - μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+2,77%), σχετική συναλλακτική αφύπνιση στην Ίλυδα (-0,46%), σημαντικά κέρδη για τον Κέκροπα (+14,79%) μετά την αποκοπή του δικαιώματος, ενώ επέστρεψε σε συναλλαγές η ΓΕΒΚΑ (+9,8%), μετά από δύο συνεδριάσεις μηδενικού όγκου.

Διακριτικές τοποθετήσεις στην Mermeren (+2,87%) εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου (10/11), προσπαθεί πλαγιοανοδικά από τα 0,64 ευρώ (κλείσιμο 20/10) η Ιντρακάτ (+2,89%), ενώ η απόφαση των Τραπεζών να επιταχύνουν τις εξελίξεις στην Forthnet (+19,85%) επανέφερε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η πορεία της Mermeren από την αρχή του έτους

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντερτέκ (+6,67%), αύξησε συναλλαγές η Lavipharm (+4,76%), επτά ανοδικές και μόλις μία πτωτική, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, "μετράει" το Πλαίσιο (+2,11%) και πέντε ανοδικές με μία πτωτική, στις τελευταίες έξι η ΚΛΜ (+1,21%).

Επιστρέφει προς χαμηλότερα επίπεδα η Frigoglass (-8,26%), έφθασαν να υποχωρούν μέχρι τα 5,60 ευρώ (-4,44%), αλλά γύρισαν και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα 6,08 ευρώ (+3,75%) τα Πλ. Κρήτης, ενώ η Κρι Κρι συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στην περίπτωση της τελευταίας και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χρειάζεται κατοχύρωση του 3,02 σε πρώτη φάση. Το 2,90 κοντινή και τα 2,80 ευρώ κύρια στήριξη και "stop".

Η ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας, είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14%), η υπέρβαση των 2030 μονάδων δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενο, ουσιαστικό, στόχο το 2100 και ενδιάμεση αντίσταση το 2070. Κοντινή στήριξη έχουμε στο 1974 - 1968 επίπεδο που κατοχύρωση θα χαλάσει το όποιο momentum με πιθανότητες να δοκιμάσει και πάλι τις 1940 - 1930 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 770 μονάδων. Μία κατοχύρωση θα ανοίξει τον δρόμο για τις 800+ μονάδες.

Αντίθετα βύθιση χαμηλότερα των 756 μονάδων, σε κλείσιμο, θα στείλει τον Δείκτη στον "μονόδρομο" των 730 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα αποτελέσματα του 9μήνου θα αρχίσουν να κινούν την Αγορά τις επόμενες μέρες, ενώ περιμένουμε και τυχόν αλλαγές στον MSCI οι οποίες θα δώσουν και τον πολυπόθητο τζίρο στο Χ.Α." αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη, η προσδοκία του swap των πολλών σειρών και 30 δισ. ομολόγων, έχει δώσει ανάλογη θετική κίνηση και στις τιμές με το spread να έχει ήδη βρεθεί κοντά στα χαμηλά του, εκεί που η Αγορά ήταν στις 850 μονάδες. Βλέπουμε πως αργά και σταδιακά το spread δείχνει να μπορεί να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον Τραπεζικό κλάδο που τόσο το έχει ανάγκη.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, ενώ θα πάρουμε επιπλέον momentum με την κατοχύρωση του 770.
MΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ και ΑΡΑΙΓ θα μας δώσουν αποτελέσματα την εβδομάδα που ξεκίνησε. Στις 13/11 έχουμε την 6ηνιαία αναθεώρηση δεικτών από τον MSCI, περιμένοντας να δούμε αν θα έχουμε εκπλήξεις και εισροές από τους Ξένους Θεσμικούς.

"Από το εξωτερικό οι Αγορές φαίνεται να περιμένουν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με το γεγονός να θέλει προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς οι Αγορές να φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει την απόφαση" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,49%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Κορεάτη" Kospi (-0,32%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, υποχωρεί χαμηλότερα το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας κατέγραψαν απρόσμενη αύξηση τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομίας, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1%, έναντι πτώσης του κατά 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Έχασε λίγη από τη δυναμική της η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης το Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 56 μονάδες τον Οκτώβριο, από 56,7 τον Σεπτέμβριο, ωστόσο διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 55,9 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την IHS Markit, o PMI παραπέμπει σε οικονομική ανάπτυξη 0,6% - 0,7% της Ευρωζώνης το δ’ τρίμηνο του 2017, έναντι του 0,5% που προέβλεπαν τον περασμένο μήνα οι αναλυτές.

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Ο δείκτης Sentix για τη Γερμανία, με βάση την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.000 Επενδυτές, διαμορφώθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 42,4 μονάδων, από τις 37,7 μονάδες του Οκτωβρίου. Οι ευρύτεροι δείκτες για την Ευρωζώνη και την Παγκόσμια Οικονομία ανήλθαν σε υψηλό 10ετίας.

Ο δείκτης για την Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 34 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 29,7 τον Οκτώβριο. Ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Ιούλιο του 2007.

Ο δείκτης προσδοκιών για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη ανήλθε στις 22,8, από τις 18,3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

"H κερδοσκοπία γύρω από το bitcoin είναι ο ορισμός της 'φούσκας", δήλωσε ο CEO της Credit Suisse, Tijdane Thiam, σε συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην οικονομική ιστορία, η κερδοσκοπία αυτή σπάνια οδήγησε σε αίσιο τέλος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο ο συνολικός αριθμός Φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έκανε άλμα κατά 410.322, καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ του 2017. Ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη (ένα στα δύο ΑΦΜ) έφτασε τον Σεπτέμβρη στα 4.267.408, με τους Οφειλέτες στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, να χτυπά επίσης "κόκκινο" αγγίζοντας 1.724.708 Φορολογούμενους.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Κρι Κρι, στα 3,7 από 2,1 ευρώ δίνει η Beta Sec. σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση "overweight".

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι ο νέος στόχος αντανακλά την αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη 2017 - 2018 κατά 35 - 38%.

Τα καθαρά κέρδη του 2017 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 29% στα 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν νέα άνοδο 18% στα 9,5 εκατ. ευρώ λόγω και της αύξησης ζήτησης για γιαούρτι στη Δυτική Ευρώπη.

"Η αποτίμηση της εισηγμένης είναι ελκυστική, με Ρ/Ε στο 10,3 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2018, μερισματική απόδοση 3,7% και εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση των κερδών 20% ως το 2020", τονίζει η Beta.

Σταθεροποίηση των τάσεων στα μεγέθη του ΟΤΕ το τρίτο τρίμηνο προβλέπει η Morgan Stanley, σε έκθεση του στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" με τιμή - στόχο στα 13 ευρώ.

Εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα εμφανίσει έσοδα 1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,4% σε ετήσια βάση, με τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 357 εκατ., παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνει ότι η μετοχή του ΟΤΕ είναι φθηνότερη από ότι μπορεί να φαίνεται, εκτιμώντας ότι υπάρχει ισχυρή κρυμμένη αξία.

Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα στις 9 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης φθάνοντας μέχρι τις 765,13 μονάδες (+0,21%), όμως από τις 10.56 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 755,23 (-1,09%), στις 17.00 βρέθηκε στις 762,95 (-0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 29,8 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ), ενώ το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ελλάκτωρ και Lamda Development.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρής ανόδου, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.729 συμβόλαια).

Στα 4.236 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.188 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 957, 806 για τον Νοέμβριο και 149 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.011,25) κινήθηκε μεταξύ 1.987 και 2.014 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.057), Εθνική (23.599), MIG (2.715), Alpha Bank (6.064), Πειραιώς (3.735), ΔΕΗ (816), Viohalco (217), Μυτιληναίο (229), ΟΤΕ (886), ΓΕΚ (138), ΟΠΑΠ (298), Cenergy (205), Ελ. Πετρέλαια (143), Τρ. Αττικής (100), Intralot (100).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 54.374, Eurobank 62.840, Εθνική 132.392, Alpha Bank 41.693, Μυτιληναίο 10.307, Viohalco 10.282 και Πειραιώς 15.772.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς, για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer               NSP Position    Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,50%
2017-11-01

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 6.142.781 τεμ., (από 6.097.753 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 56.162.235 τεμ. (53.203.818), Πειραιώς 7.239.625 τεμ. (7.259.382) και Eurobank 9.050.405 τεμ. (8.990.405).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v