Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο MSCI έκανε το… θαύμα του!

Σε μια ξεκάθαρα πτωτική συνεδρίαση ήρθαν οι τελικές δημοπρασίες να φέρουν… τούμπα το έργο και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στις 740 μονάδες. Μηνιαίες απώλειες 5,32% για τον Τραπεζικό Δείκτη.

ΧΑ: Ο MSCI έκανε το… θαύμα του!

Το Χ.Α. επιμένει να μην "θέλει" να αφήσει να "πλήξουν" οι αναλυτές και γενικότερα, όσοι ασχολούνται με τις τεχνικές ενδείξεις και συνεχίζει να αλλάζει διαθέσεις με ιδιαίτερη ταχύτητα, έστω και αν η σημερινή διόρθωση, πριν "μιλήσουν" οι τελικές δημοπρασίες και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI, θα μπορούσε να θεωρηθεί "εντός προγράμματος".

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 2,52% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές, με αθροιστικά κέρδη 12,48% και η πιθανότητα διορθωτικής κίνησης έδειχνε αυξημένη από την αρχή της συνεδρίασης, κάτι για το οποίο συνηγόρησε και ο τζίρος της πρώτης ώρας (7,8 εκατ., έναντι 12 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα χθες), όταν η Αγορά διεκδίκησε νεώτερα υψηλά.

Όμως ακόμα και αν η τελευταία ανοδική κίνηση του Τραπεζικού κλάδου, αύξησε το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 26αρη, συνεχίζει να δείχνει τουλάχιστον προβληματική, μέχρι τις 17.00, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την συνέχεια.

Άλλωστε το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης "μάζευε" κέρδη μόλις 2,52% σε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, οφείλεται καθαρά και μόνο, στην παρατεταμένα επιφυλακτική εικόνα που διατηρούν τα μη Τραπεζικά blue chips.

Εξαίρεση το σημερινό +1,92% για τον Σαράντη, αποτέλεσμα λιγότερο της επικείμενης εισόδου της μετοχής στον MSCI Small Cap που είχε προεξοφληθεί από την πλαγιοανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί και περισσότερο για να "σβηστεί" μέρος των απωλειών που έφεραν οι προηγούμενες δύο συνεδριάσεις και που έφταναν στο 3,70%.

Από εκεί και πέρα, ήταν εμφανής η προσπάθεια των ενεργών παικτών να αποφευχθεί το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 730 μονάδων, όμως η "επίγευση" που άφησε η σημερινή συνεδρίαση μόνο θετική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν δεν συνυπολογιστούν τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών και τα οποία μπορεί να έχουν το ανάλογο "κόστος" στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, που συνεχίζει να "απασχολεί" την συντριπτική πλειονότητα των traders και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα οι "δοκιμαστικές βουτιές" του Τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 732 μονάδων, αν μη τι άλλο, προβλημάτισαν, αλλά δεν ακύρωσαν τις πιθανότητες για αναρρίχηση προς τις 753 - 768 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά υψηλά, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 745 μονάδες (+2,14%), για να υποχωρήσει, ενδοσυνεδριακά, μέχρι τις 715,76 μονάδες (-1,86%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν το χθεσινό "gap" στις 688,96 - 698,25 μονάδες, είναι "gap" εκκίνησης, ή "gap" εκτόνωσης, στον απόηχο της είδησης για την ικανοποιητική κάλυψη του swap, αλλά και της εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική είδηση, το καλύτερο σενάριο εξαντλείται λίγο ψηλότερα των 820 μονάδων, με πλησιέστερη στήριξη το σημείο σύγκλισης των δύο ΚΜΟ 30 ημερών που συναντώνται στις 710 μονάδες και με μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 682 - 666 μονάδες.

Για τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους και αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση, για την Alpha Bank η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,62 και 1,76 ευρώ, για την Εθνική στα 0,268 και 0,275 ευρώ, για την Eurobank στα 0,69 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,33 και 2,66 ευρώ.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Εθνικής (-1,89%) που έχει και το μεγαλύτερο δανεισμό στην Αγορά Παραγώγων (έχει υποχωρήσει αισθητά από το υψηλό των 145 εκατ. τεμαχίων), σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το καλύτερο σενάριο αδιάλειπτης ανόδου και αν δεν προκύψει κάποια είδηση - καταλύτης, εξαντλείται χαμηλότερα των 0,28 ευρώ. Πλησιέστερη στήριξη στα 0,259 ευρώ και μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στα 0,247 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "το άκρως σημαντικό, για τις εγχώριες Τράπεζες, μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν μεθοδολογικές διαφορές στο Ελληνικό σκέλος του 'stress test', παρά το γεγονός ότι θα διεξαχθεί νωρίτερα και υπό την πίεση που δημιουργεί η ολοκλήρωση του προγράμματος, μετέφερε το κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης (SREP), κατά την οποία ο Επόπτης, προσμετρώντας όλα τα στοιχεία, θα ορίσει τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για την κάθε Τράπεζα ξεχωριστά. Ανοικτό παραμένει το πεδίο καθορισμού των παραδοχών, όπου υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υιοθετηθούν αυστηρότερα σενάρια, ώστε να ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θέλει να δει αν, πριν το τέλος του Ελληνικού προγράμματος, οι Τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Το κλιμάκιο του SSM συζήτησε με τους εγχώριους τραπεζίτες το χρονοδιάγραμμα της άσκησης. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, τον Ιανουάριο θα καθοριστούν οι παραδοχές για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η άσκηση με τα υποδείγματα που πρέπει να συμπληρώσουν οι Τράπεζες".

Από εκεί και πέρα και αφού, πιθανότατα, ολοκληρώθηκαν οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγων αλλαγών σταθμίσεων στους δείκτες MSCI, οι επόμενες αναδιαρθρώσεις έχουν ορίζοντα την 18η Δεκεμβρίου όπου θα ισχύσουν οι αλλαγές στην σύνθεση του FTSE, με εισαγωγή των ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή και διαγραφή των Ελλάκτωρ, Τρ. Αττικής και Fourli.

"Η σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανό να παρουσιάσει αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (προσθήκη του Σαράντη στο Small Cap). H βελτιωμένη, τεχνικά, εικόνα προϊδεάζει για συνέχιση της ανοδική κίνησης με το όριο των 744 μονάδων να είναι το σοβαρότερο επίπεδο αντίστασης" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ειδήσεις ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

"Σχεδιάζεται η έκδοση νέου ομολόγου αμέσως μετά την τελική συμφωνία στη συνεδρίαση του Erogroup του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα και το οποίο ζήτησε να μη κατονομαστεί", ανέφερε το Bloomberg.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς δεν έδειξε να "συμφωνεί" με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που προέβλεπαν ότι το Χ.Α. θα συνέχιζε να "κτίζει" στο θετικό momentum που είχε διαμορφωθεί, έστω και αν δεν απέκλειαν την πιθανότητα αυξημένης μεταβλητότητας λόγω MSCI.

Σαφώς μεγαλύτερο προβληματισμό από την, περίπου, αναμενόμενη, προ τελικών δημοπρασιών, διόρθωση στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπως προαναφέρθηκε, συνέχισε να δημιουργεί η εικόνα στον μη Τραπεζικό 26αρη, αλλά και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

"Ακούραστος" δείχνει ο Ξένος πωλητής στην Jumbo (-1,78%), όμως ο σημερινός όγκος, μαζί με τα "πακέτα" που έφθασε τα 1141902 τεμ. συνηγορεί για πιθανή ολοκλήρωση των πιέσεων. Αν αυτές συνεχιστούν, το κλείσιμο χαμηλότερα των 12,62 ευρώ, σηματοδοτεί νέο χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, αλλά και χαμηλό 52 εβδομάδων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 21/11/2016 (12,40 ευρώ). Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 12,50 ευρώ, μπορεί να δώσει συνέχιση προς τα 11,50 ευρώ. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 13,90 ευρώ.

Την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση αργής διολίσθησης απέφυγε ο Τιτάνας (+2,32%), με τις "βοήθειες" των τελικών δημοπρασιών και με τον τίτλο να παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να "δει" κλείσιμο υψηλότερα των 20,75 ευρώ.

Από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, τις τέσσερις τις έχει ολοκληρώσει με αρνητικό πρόσημο ο ΟΤΕ (-0,78), που θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 10,58 ευρώ για να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Η απώλεια της στήριξης στα 10,28 ευρώ, έχει ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς την ζώνη 10,05 - 10,00 ευρώ.

Ερχόμενοι στα όσα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 49,1 εκατ., για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 92,6 εκατ. που είναι ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 47 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/9 (190,9 εκατ.).

Ο Τραπεζικός δείκτης στις 17.00 βρέθηκε στις 724,68 μονάδες (-0,64%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 739,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,39%, ενώ ο Γενικός Δείκτης από τις 730,97 μονάδες (-0,99%) που βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 740,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν τρεις τίτλους του FTSE στο χαμηλό ημέρας και οκτώ μετοχές στο υψηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Ασφαλώς, με τα όσα, αναμενόμενα, συνέβησαν μετά τις 17.00, κάθε τεχνική ένδειξη εμπεριέχει αυξημένες πιθανότητες επισφαλών συμπερασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει η σημαντική αντίσταση στις 744 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 735 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) θα επαναφέρει τους προβληματισμούς, με επόμενη στήριξη την μέχρι πρότινος αντίσταση των 727 - 725 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,22%), η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 1901 - 1889 μονάδων, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση και η τελευταία ανοδική κίνηση θα αποδειχθεί μία ακόμα "bull trap". Κλείσιμο υψηλότερα των 1925 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των χθεσινών υψηλών (1938,21) μπορεί να μας φέρει στις 1949 - 1959 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1870 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα, που αποδείχθηκε "ζημιάρης" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μηνιαίες απώλειες 2,52%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 5,32%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 22% και διαμορφώθηκε στα 57,9 εκατ.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη τον Νοέμβριο

Από την αρχή του χρόνου και ενώ απομένει ένας μήνας για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 15% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 11,75%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 11μηνου, με τις γνωστές ελάχιστες συναλλαγές, η Euromedica, με απόδοση 1871,43% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το επενδυτικό ενδιαφέρον, στις τελευταίες συνεδριάσεις, ξαναγύρισε στον Τραπεζικό κλάδο με σημαντική αύξηση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών" επισημαίνει ο Γιώργος Τσέλιος.

Όπως είχαμε πει το κλείσιμο του Δείκτη στο τέλος του μήνα υψηλότερα των 720 - 725 μονάδων θα είναι ιδανικό, πράγμα που επετεύχθη.

Σε αυτό βοήθησε ο αυξανόμενος τζίρος και τα θετικά αποτελέσματα κάποιων εταιρειών, όπως επίσης και η πτώση του Πετρελαίου για τις Ξένες Αγορές.

Για την διατήρηση της αισιοδοξίας αυτής θα πρέπει να αυξηθεί ο τζίρος και στους υπόλοιπους κλάδους του Χρηματιστήριου, ώστε να υπάρχει ο απόλυτος καταμερισμός και καλύτερη ισορροπία.

Η μείωση του Λιανικού Εμπορίου είναι ένα μεγάλο αγκάθι, που δύσκολα η Ελληνική Οικονομία μπορεί να το καλύψει και ακόμα δυσκολότερα να το ανατρέψει.

"Η Κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις για τις νέες ρήτρες που μπορεί να ζητηθούν από τους Θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης", τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (+0,57%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,51%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με "βόρεια" κίνηση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Κλειστές παρέμειναν σήμερα οι Αγορές στις Φιλιππίνες, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υποχωρεί ο Χρυσός, μικρά κέρδη για Ευρώ και Πετρέλαιο, στον απόηχο της νέας συμφωνίας του ΟΠΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, "τα Μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να παρατείνουν την συμφωνία για μείωση της παραγωγής ως το 2018", ανέφερε εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Reuters. O ίδιος τόνισε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται για να αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί η Λιβύη στην συμφωνία.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Κίνα, ο επίσημος δείκτης PMI για τον κλάδο της Μεταποίησης ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες τον Νοέμβριο, από 51,6 μονάδες τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Η μέτρηση ξεπέρασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στο 51,5 σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα για το "Brexit" υποχώρησε τον Νοέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK μειώθηκε κατά 2 μονάδες στο -12 τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016 και χαμηλότερα του -11 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Εξάλλου, τα στοιχεία της "Nationwide" έδειξαν πως η Αγορά κατοικιών παρέμεινε αδύναμη τον Νοέμβριο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 2,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όσο δηλαδή και τον Οκτώβριο, αλλά χαμηλότερα του 2,7% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι Γερμανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, υποχώρησε 1,2% τον Οκτώβριο, από τον Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2016, ο τζίρος του Λιανικού Εμπορίου μειώθηκε κατά 1,4%, αρκετά κάτω από την άνοδο 2,8% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης κατέγραψε αύξηση 1,5% τον Νοέμβριο, έναντι αύξησης 1,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 1,6%, ενώ ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ είναι κοντά, αλλά χαμηλότερα του 2%.

Ξεχωριστά, η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για την ανεργία Οκτωβρίου, η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Συγκεκριμένα, η ανεργία μειώθηκε στο 8,8% του εργατικού δυναμικού, ή σε 14,34 εκατ. άτομα τον Οκτώβριο, από 8,9% ή 14,43 εκατ. άτομα τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν η ανεργία να παραμείνει αμετάβλητη στο 8,9%.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα χρειάζεται μερικούς μήνες ακόμα για να ολοκληρώσει τους νέους κανονισμούς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Τραπεζών", δήλωσε η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ και ξεκινώντας από την Τζάνετ Γέλεν, "Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ" δήλωσε η απερχόμενη επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με την ίδια, "ο υφιστάμενος λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ που είναι, περίπου, 75% δεν είναι τρομακτικός αλλά δεν είναι και χαμηλός. Είναι κάτι που θα έπρεπε να κρατάει ξύπνιους τους ανθρώπους το βράδυ", ενώ πρόσθεσε πως "θα ήθελε η Fed να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, μέχρι να φτάσει το σημείο που θα είναι 'ουδέτερα".

"Η Αμερικάνικη Οικονομία επεκτάθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Οκτώβριο και οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύθηκαν", σύμφωνα με την έκθεση "Beige Book" που δημοσίευσε την Τετάρτη.

O αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 238.000 την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, από 240.00 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα παραμείνουν σταθερές στις 240.000. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 1,957 εκατ., από 1,915 εκατ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο, μετά από άλμα 1% τον προηγουμένη μήνα. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η Attica Bank, εξ ου και η διοίκησή της προσκαλεί τους μετόχους σε έκτακτη γ.σ. εντός του Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια στιγμή η Τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των οποίων το πακέτο, σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη επιλυθεί το ζήτημα της συμμετοχής μερικής, ολικής ή καθόλου του ΕΦΚΑ στην επικείμενη Α.Μ.Κ. και αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Τράπεζα προσφέρει η Rothschild, η οποία εδώ και μήνες πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές σε μία προσπάθεια να τοποθετηθούν στην Α.Μ.Κ. της Attica. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας έχουν εκδηλώσει ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ανέρχεται στα 114,6 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "σε συμφωνία για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, το συντομότερο δυνατό, παρά την ασάφεια που δημιουργεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, ελπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφασιστεί από το συμβούλιο, η ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε αναμονή. Έως τότε, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συντάξει καμία αξιολόγηση δεδομένου ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το δικό του πρόγραμμα, αλλά μόνο το τρίτο πρόγραμμα του ESM, την υλοποίηση του οποίου παρακολουθεί το κλιμάκιο των εκπροσώπων του Ταμείου με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου".

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας προχώρησε η Citigroup, στην Παγκόσμια έκθεσή της για τις προοπτικές των Οικονομιών. Η Citi επισημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική παραμένει εμπόδιο στην ανάκαμψη της Χώρας και διατηρεί τις εκτιμήσεις χαμηλότερα από αυτές της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Παρ' όλα αυτά, η Citi αποδέχεται ότι η Ελληνική Οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, με τα έσοδα από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία να βοηθούν στην ανάκαμψη, αν και η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Τράπεζας, το Ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% φέτος και το επόμενο έτος θα αυξηθεί στο 1,5%, όσο και το 2019, εκτιμήσεις αυξημένες κατά 0,1% - 0,2%. Για το 2020, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,6% και την περίοδο 2021 - 2022, στο 1,5%. Φέτος εκτιμά ότι το έλλειμμα του δημοσιονομικού ισοζυγίου θα βρεθεί στο 1,3% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 βλέπει πλεόνασμα της τάξης του 0,3%, 0% το 2019 και ελλείμματα της τάξεως του -0,3% για την περίοδο 2020 - 2022.

Περιθώριο ανόδου στον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακή βλέπει η Euroxx σε έκθεσή της, καθώς ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 5,8 ευρώ, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εταιρεία εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις και το Q3 σε επίπεδο πωλήσεων και EBITDA, ενώ τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά από τα αυξημένα επιτοκιακά κόστη και τη φορολογία.
Η Euroxx αυξάνει την εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας κατά 5%, ενώ υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2018 και του 2019, λόγω αυξημένων υποθέσεων για τα επιτοκιακά κόστη.

Σημειώνει ότι προτιμά την ΤΕΝΕΡΓ μεταξύ των Ελληνικών εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λόγω των σημαντικών προοπτικών αύξησης κερδοφορίας και της μεγάλης διασποράς του χαρτοφυλακίου της.

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 741,64 μονάδες (+0,45%), όμως μετά τις 11.48 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 728,85 (-1,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 730,97 (-0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 740,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Ο τζίρος έφθασε στα 92,6 εκατ. (το 45% σε ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, CENER, ΤΙΤΚ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ και Σαράντης και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Lamda Development.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (68.697 συμβόλαια).

Στα 6.815 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.540 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.518, 1.228 για τον Δεκέμβριο και 290 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.890) κινήθηκε μεταξύ 1.881 και 1.922 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από όσα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υποτίμηση στο 1,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (42.000 Alpha Bank, 39.000 Τρ. Αττικής, 200.000 Εθνική, 16.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.314), Εθνική (37.959), MIG (620), Alpha Bank (12.064), Πειραιώς (3.906), ΔΕΗ (542), Μυτιληναίο (376), ΟΤΕ (401), Viohalco (179), Jumbo (627), ΑΔΜΗΕ (206), Ελλάκτωρα (145), ΕΥΔΑΠ (139), ΕΧΑΕ (250), ΟΠΑΠ (326).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.595, Eurobank 69.237, Εθνική 187.723, Alpha Bank 29.082, Μυτιληναίο 10.525, Viohalco 10.125 και Πειραιώς 15.954.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder               Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,52%
 
2017-11-28
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.954.363 τεμ., (από 6.562.795 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 95.375.080 τεμ. (97.824.949), Πειραιώς 8.729.931 τεμ. (8.146.497), ΔΕΗ 2.180.608 τεμ. (2.028.722) και Eurobank 15.256.370 τεμ. (15.186.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v