Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πάνω από σημαντικές αντιστάσεις διαπραγματεύονται και οι τέσσερις βασικοί δείκτες. Τα θετικά σινιάλα, το διεθνές momentum και το «στοίχημα» των 900 μονάδων. Το βλέμμα και στα small caps.

ΧΑ: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Συντηρείται το θετικό κλίμα στις αγορές, με τις ασιατικές να συνεχίζουν νωρίτερα ανοδικά. Ανάλογο κλίμα από πριν λίγο στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ οι αγοραστές διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει με αφορμή το... year-end rally.

Στις 837,13 μονάδες ο ΓΔ, συμπληρώνοντας ένα σερί τριών συνεχόμενων «κλεισιμάτων» υψηλότερα των 825 μονάδων, κάτι που για τους τεχνικούς αναλυτές συνιστά ενθαρρυντική ένδειξη.

Στις 2.156,50 ο FTSE25, στις 927,08 ο ΔΤΡ και στις 1.291,13 μονάδες ο Mid Cap, ίσως ο διαχρονικά πιο επιθετικός από αυτούς τους 4 σημαντικούς δείκτες. Γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη εναλλακτικών δυνάμεων πέραν των συνήθων της λεγόμενης κεφαλαιοποίησης αλλά και μικρότερων, μία ομάδα εισηγμένων/μετοχών από την οποία θα αναδειχθούν οι πρωταθλητές αποδόσεων για το 2018. Οπως λίγο ως πολύ έγινε το 2017.

Και οι 4 κύριοι δείκτες υψηλότερα των πρώτων σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων, που μένει να φανεί -από σήμερα- εάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς για τη συνέχεια, επίπεδα εκκίνησης ενός νέου κύκλου που σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους της αγοράς «βλέπει» προς το... 9άρι για τον ΓΔ.

Συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών και τζίρου η χθεσινή, με καλή κατανομή -το 47% στον τραπεζικό- διασπορά και σε μικρότερες κατηγορίες -όπου οι αποδόσεις «θεριεύουν»-, κάτι που δείχνει ότι σταδιακά μετά τις αργίες των εορτών, ο κόσμος... ξαναμαζεύεται.

Πόσα κεφάλαια έριξαν οι ξένοι τον Δεκέμβριο «μετρούσε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος, κεφάλαια που έχουν τη σημασία τους και ως προς την κατανομή/σύνθεσή τους και ως προς την προοπτική τους, εάν δεχτούμε πως τοποθετήθηκαν για να μη χάσουν.

Οπως έχει σημειωθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, το πρώτο από τα σημαντικά ορόσημα για τα θεωρούμενα «γρήγορα κεφάλαια» είναι η Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, ημέρα που λήγει η απλή σειρά στα ΣΜΕ του δείκτη, στο ΧΠΑ, και αργά το βράδυ ο οίκος S&P βαθμολογεί το outlook της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτή τη συνεδρίαση ως πρώτο σημείο αναφοράς, για το 2018, οι traders εύλογα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα, τις εμφανώς... ελαστικές προθέσεις των δανειστών, την αποφασισμένη για να «κλείσει» την τρίτη αξιολόγηση κυβέρνηση.

Βεβαίως διευκολύνει και το θετικό momentum διεθνώς, όπως αυτό ρυθμίζεται από τη Wall Street, πλην όμως είναι εμφανές πως σημαντικά ξένα κεφάλαια έχουν ενεργοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και από την έκβαση των εξελίξεων θα φανεί εάν θα μπορούσαν να προσελκυσθούν περισσότερα, ικανά για την επίτευξη του δεύτερου μεγάλου στόχου απ' αυτούς που είχαν τεθεί. Αυτόν της επαναφοράς υψηλότερα των 900 μονάδων.

Με τις απαραίτητες υποχωρήσεις, προφανώς, τις αναγκαίες επανατοποθετήσεις αλλά και τα «νέα κεφάλαια» που αποδεδειγμένα (ξανα)κοιτούν προς το ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v