Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση στις 835 μονάδες

Ηπια κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, παραμένει χαμηλός ο τζίρος. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό, με μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς και κέρδη για Eurobank. Ανοδος για ΔΕΗ, Motor Oil. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση στις 835 μονάδες

Σε ανασύνταξη δυνάμεων οι traders, μετά το θετικό ξεκίνημα του 2018, που προσώρας αποδίδει 4,08% για τον ΓΔ και 5,28% για τον ΔΤΡ, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να εξακολουθεί να υπεραποδίδει.

Λίγο ως πολύ προβλέψιμη η -μέχρι τώρα- εικόνα της αγοράς, σε συνέχεια της χθεσινής ενδοσυνεδριακής αναδιάταξης θέσεων, με εναλλαγή επιλογών και μετακύλιση τοποθετήσεων με διευρυνόμενη κίνηση (κυρίως ) των βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Στην ευρύτερη περιοχή των 835 μονάδων, για τον ΓΔ, με έμπειρο χρηματιστηριακό αναλυτή να εκτιμά πως σε αυτό τον γύρο συνεδριάσεων πιθανότατα θα σημειωθεί συσσώρευση μεταξύ 842 και 825 μονάδων. Η συνέχεια θα είναι ανάλογη των εξελίξεων, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με τους long να διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν σε βραχυμεσοπρόθεσμο διάστημα.

Διευκολύνουν τα ξένα χρηματιστήρια, κατ' αρχάς η Wall Street, συνακόλουθα η Φρανκφούρτη, με τις πολιτικές εξελίξεις να διευκολύνουν την προσπάθεια επαναφοράς του DAX προς τα «υψηλά» των 13.525 μονάδων. Νωρίτερα ο δείκτης περνούσε τις 13.400 μονάδες.

Συμβάλλουν οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των ξένων, σε συνδυασμό με την πρόθεση των δανειστών να προχωρήσουν στο «κλείσιμο» της τρίτης αξιολόγησης (ενδεικτικά του κλίματος όσα αναφέρει από νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επόμενα βήματα προς την έκδοση του «νέου ομολόγου» (κατά πάσα βεβαιότητα 7ετούς διάρκειας).

Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ένα σημαντικό μέρος των εξελίξεων έχει ήδη τιμολογηθεί και αποτυπώνεται στην αντίδραση του τραπεζικού κλάδου (στο 21,76% σε διάστημα μηνός) και τη συνεχιζόμενη βελτίωση της θέσης των ισχυρών χεριών στα blue chips. Μένει να φανεί εάν και ποια θα μπορούσαν να είναι τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης της αγοράς από τα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που εν μέρει θα κριθεί και από τη θέση που θα λάβει η Standard & Poor's. Δεδομένου ότι στην αγορά, όπως εδώ και μέρες έχουμε αναφέρει, φημολογούνται διάφορα σενάρια και... βαθμολογίες, βραχυπρόθεσμα η τάση θα επηρεαστεί και από την αξιολόγηση του ξένου οίκου.

Συνεπώς, μέχρι να ανασυνταχθούν οι traders, να τοποθετηθούν νέα κεφάλαια στο ΧΑ, πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτό της συσσώρευσης στο εύρος τιμών που αναφέρθηκαν. Το πιθανότερο σε αυτό το διάστημα να ξεχωρίσουν/υπεραποδώσουν συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές που και για επιχειρηματικούς λόγους/ ειδησεογραφία έχουν βρεθεί (ή θα βρεθούν) στο προσκήνιο.

Συνδυασμός συσσώρευσης και stock picking και βλέπουμε... είναι το μότο αρκετών έμπειρων traders, και αυτή φαίνεται να είναι η στάση των ισχυρών χεριών σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στις 925 μονάδες ο ΔΤΡ, παραμένει ρυθμιστής της τάσης (και) βραχυπρόθεσμα. Περισσότερες συναλλαγές σε Eurobank, Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος -μετά από αρκετές συνεδριάσεις- στη μετοχή της Eurobank, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για πιθανή ενεργοποίηση χαρτοφυλακίων του βασικού μετόχου.

Μοιρασμένη η εικόνα της αγοράς (στις 39/47 η σχέση ανοδικών/πτωτικών), ελαφρώς υπέρ των πωλητών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων και μάζεμα σε μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίο, FF Group, Jumbo. Επαναφορά στο ανοδικό momentum για Motor Oil, OΠΑΠ, με αξιώσεις συνεχίζει η ΔΕΗ (ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ), ισχυροποιούνται, όπως αναμενόταν, η Αεροπορία Αιγαίου, η Motor Oil και η Lamda Development.

Από τον Mid Cap ξεχωρίζουν: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P Αβαξ, Ιντρακόμ και Πλαίσιο, Υγεία, Fourlis.

Λίγο πριν τις 11:55 ο ΓΔ στις 834 μονάδες (μείον 0,29%), ο τζίρος στα 9,3 εκατ. ευρώ. Λίγο νωρίτερα στον ΕΚΗ «ανέβηκε» μέτρηση για τον FTSE 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v