Συνεχίζεται το stock picking στο ΧΑ

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με ήπια αντίδραση και μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Πρωταγωνιστής ο τίτλος της ΔΕΗ. Σε χαμηλότερα επίπεδα ο τραπεζικός δείκτης, στο «συν» η Πειραιώς. Μέτριος ο τζίρος.

Συνεχίζεται το stock picking στο ΧΑ

Συντηρείται η ήπια ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επίκεντρο στις εταιρικές κινήσεις.

Ανάλογη τάση και στο ΧΑ, με την αγορά να υποδέχεται κατ' αρχάς θετικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, με τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά των 774,13 να ανακάμπτει έως τις 780 μονάδες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η αντίδραση της αγοράς στα νεότερα της ΕΛΣΤΑΤ, με σημαντικό το ότι αποφεύγονται τα χειρότερα και το ότι οι αυξημένες εξαγωγές σε συνδυασμό με τις μειωμένες εισαγωγές συνέβαλαν στην κατά 2,3% διεύρυνση του ΑΕΠ. Ενθαρρυντική ένδειξη, που χρειάζονταν οι long προκειμένου να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα χαμηλότερα των 775 μονάδων. Ωστόσο το μέγα στοίχημα για την αγορά είναι στο... χρέος και στο πότε, τι και πώς θα συμφωνηθεί ως προς το πλαίσιο αναδιάρθρωσής του.

Το σχετικά ήρεμο κλίμα στις αγορές, από Μιλάνο μέχρι Μαδρίτη και Φρανκφούρτη-Παρίσι, αφήνει ένα μικρό περιθώριο στους long να δοκιμάσουν λίγο υψηλότερες τιμές. Οι 797 και οι 802 μονάδες είναι δύο τιμές σημαντικές για τον ΓΔ, που με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης δύσκολα μπορεί να διασπασθούν ανοδικά (ειδικά οι 802 ) με τόσο περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο και τους traders να περιορίζονται κυρίως σε stock picking κινήσεις.

Ετσι νωρίτερα, ο μεν ΓΔ ήταν οριακά υψηλότερα στις 778 μονάδες, ο ΔΤΡ στην περιοχή των 890 και ο FTSE25 στις 2.048 μονάδες.

Από το μέτριο τζίρο το 37% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένη αξία συναλλαγών έχει γίνει σε τίτλους των ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, Intralot, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Συνεδρίαση με τζίρο 13,6 εκατ. ευρώ (13:45) δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ει μη μόνον σε επιλεκτικές κινήσεις στη μεγάλη αλλά και τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τον FTSE25 ξεχωρίζει σε εύρος αντίδρασης η μετοχή της ΔΕΗ (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο), ενώ του ΑΔΜΗΕ αντιδρά στο 1,74 ευρώ. Στα 21,75 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις των επικεφαλής του ομίλου για το θέμα της παραμονής του στην Ελλάδα, στα 9,21 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 6,26 της Lamda Development.

Στα 3,165 ευρώ ελαφρώς ανοδικά η Viohalco, έχοντας απορροφήσει από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης της Παρασκευής τις όποιες πωλήσεις/πιέσεις λόγω του «δασμολογικού Τραμπ». Σταθερή στα 8,70 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου αλλά με την ΙΑΤΑ να προειδοποιεί για τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου, λόγω αυξημένου κόστους πετρελαίου.

Στις 43/55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις μετοχές των Δρομέα, Βογιατζόγλου, Πλαστικών Κρήτης κ.α. να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v