ΧΑ: Προσπάθεια για κατοχύρωση των 750 μονάδων

Με τις συναλλαγές να ξεπερνούν μόλις τα 8 εκατομμύρια ευρώ μετά τις 14:00, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Ο ΓΔ επιχειρεί πάντως να κινηθεί προς ελαφρά υψηλότερα επίπεδα. Κλειστή σήμερα η Wall Street.

ΧΑ: Προσπάθεια για κατοχύρωση των 750 μονάδων

Yποτονικό, πολύ υποτονικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους λιγοστούς traders να προχωρούν σε αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να πλησιάζει με... σημειωτόν προς τις 750 μονάδες.

Κλειστή σήμερα η Wall Street, κάτι που αποτυπώνεται -συναλλακτικά- στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ελληνικό δίνει τη δυνατότητα στους long να κινηθούν λίγο υψηλότερα. Ωστόσο, εάν για τη χθεσινή συνεδρίαση γινόταν λόγος για τζίρο Αυγούστου, για σήμερα -με βάση την εικόνα του πρώτου ημιώρου-, θα πρέπει να περιμένουμε αξία συναλλαγών 14ης Αυγούστου.

Επρεπε να περάσει σχεδόν μισή ώρα για να... ξυπνήσει η αγορά και να αρχίσουν οι traders να κινούνται ταχύτερα, με πιο επιθετικές κινήσεις σε blue chips και επιλεγμένα της μεσαίας κατηγορίας, με αποτέλεσμα μετά τις 11:05 να... ζωντανέψει λίγο η αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης πλησίαζε τις 752 μονάδες και ο τζίρος περνούσε το όριο του 1 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο περιορισμένες σε σχέση με χθες οι συναλλαγές, δηλαδή, ακόμη βραδύτερος ο ρυθμός εκτέλεσής τους, στις μόλις 250 χιλιάδες ευρώ η αξία τους στον τραπεζικό κλάδο. Ούτε η αναβάθμιση του ελληνικού outlook από την DBRS ούτε η θετική έκθεση της S&P για τις συστημικές τράπεζες δείχνουν να ενεργοποιούν -μέχρι τώρα- τα αντανακλαστικά traders και επενδυτών, καν των πρώτων, που σε παλαιότερες ανάλογες περιπτώσεις επιχειρούσαν να αξιοποιήσουν τις θετικές αφορμές.

Συνεπώς μονόδρομος το stock picking, η προσπάθεια -τουλάχιστον- να επανακάμψει ο ΓΔ πάνω από τις 752 μονάδες, να κερδηθεί μέρος από τα χαμένα των τελευταίων ημερών, με κινήσεις χαμηλού κόστους.

Προς τις 855 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, την ώρα που το 10ετές παραμένει στην περιοχή του 3,95% και η αγορά περιμένει τη δημοπρασία για το έντοκο 6μηνης διάρκειας, ειδικότερα το πού θα διαμορφωθεί το επιτόκιο.

Ωστόσο θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία δεν είναι άλλο από τον τζίρο... μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ και η εικόνα που παρουσίαζαν συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετά από μισή ώρα συνεδρίασης.

Ενδεικτικά με μόλις 46 μετοχές, αξίας 960 ευρώ (!) ο τίτλος του ΤΙΤΑΝα διαμορφωνόταν στα 20,95 ευρώ, με μόλις 95 μετοχές, αξίας 440 ευρώ ο τίτλος της ΕΧΑΕ στα 4,63 ευρώ, με μόλις 50 μετοχές, αξίας 438 ευρώ η Grivalia στα 8,75 ευρώ. Επίσης ενδεικτικό το ότι στις 11:05 για μόλις μία μετοχή ο τζίρος είχε ξεπεράσει το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ και αυτή ήταν της Cenergy. Ακολουθούσαν τραπεζικές και blue chips, καταδεικνύοντας την επενδυτική άπνοια, που συνεχίζεται στο χρηματιστήριο.

Ομως σε αυτό το κλίμα και σε μία τόσο «ρηχή» αγορά αρκούν λίγες συναλλαγές για να διαμορφωθεί η τιμή μίας μετοχής υψηλότερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τους αγοραστές να αναθαρρούν από την απουσία σημαντικών πωλήσεων και να ανεβάζουν τον πήχη πάνω από τις 750 μονάδες, στις 11:05.

Στις 33/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τον ΤΙΤΑΝα να ενισχύεται κατά 3,13% στα 21,50 ευρώ, πραγματοποιώντας μέσα σε 5', τζίρο 51.050 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v