ΧΑ: Τι κρύβει η αδυναμία αντίδρασης

Περιορισμένες και σήμερα οι ελπίδες για «κάτι καλύτερο», δεδομένης και της αργίας στη Wall Street. Ηχηρή η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό παρά τη συγκριτικά καλύτερη πορεία των ελληνικών ομολόγων.

ΧΑ: Τι κρύβει η αδυναμία αντίδρασης

Εάν όχι ούτε χθες, τότε πότε; Εύλογο το ερώτημα επαγγελματιών της αγοράς μετά και την εμφανή αδυναμία του ΧΑ να... ξεκολλήσει από τα... αβαθή των 750 μονάδων, να μην ανταποκριθεί στη θετική αφορμή που δόθηκε μετά τη συμφωνία στο Βερολίνο, και μάλιστα στο τέλος, ο ΓΔ να διαμορφωθεί χαμηλότερα και των 747 μονάδων. Σημείο που, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, αποτελούσε το (ίσως) τελευταίο προπύργιο των long, την (ίσως) τελευταία ελπίδα επιβεβαίωσης του... θερινού ονείρου τους. 

Σε μία συνεδρίαση που συναλλαγές/τζίροι παρέπεμπαν σε ημέρες Αυγούστου και χρηματιστηριακών διακοπών, η αξία συναλλαγών μετά βίας έφτασε τα 25 εκατ., καταδεικνύοντας την επενδυτική ένδεια της -προφανώς- προβληματικής αγοράς μας. 

Το παράδοξο είναι πως ενώ από την επομένη κιόλας του Eurogroup στο Λουξεμβούργο οι ξένοι οίκοι μοιράζουν απλόχερα θετικές ειδήσεις, εκθέσεις, αξιολογήσεις, οι αγορές δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται, να ακολουθούν, καθώς ούτε οι traders ούτε οι επενδυτές αυξάνουν κατ' ελάχιστον τις θέσεις τους. Απεναντίας από το Eurogroup και μέχρι χθες ο μέσος όρος τζίρου είναι χαμηλότερος (κατά περίπου 5 εκατ.) του αντίστοιχου προς το Eurogroup. 

Χθες ήταν η σειρά της S&P να πει τον καλό της λόγο αυτή τη φορά, αναβαθμίζοντας τις ελληνικές τράπεζες. Παρ' όλα αυτά ο τζίρος στις μετοχές του κλάδου περιορίστηκε σε λιγότερα από 5 εκατ., μάλιστα στην Εθνική δεν ξεπέρασε καν το 1 εκατ., με τον ΔΤΡ να υποχωρεί στις 846,59 μονάδες. 

Μία εξήγηση που δόθηκε χθες από μερίδα χρηματιστών αφορούσε στην ημιαργία στη Wall Street (κλειστή σήμερα), που εν μέρει είναι λογική, καθώς μειωμένη ήταν η κίνηση και σε κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη Φρανκφούρτη. 

Ωστόσο ήταν αποθαρρυντική η συνολικότερη εικόνα της αγοράς, από την τεχνική αδυναμία υπέρβασης έστω των 755 μονάδων, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε καν η εκτίμησή μας για ζητούμενο κλείσιμο του ΓΔ στις 752 μονάδες (όπως σημειώναμε στον Εκηβόλο). 

Ορισμένοι χρηματιστές υποστηρίζουν πως η εικόνα της αγοράς αποδίδεται στο ότι η χώρα (η αγορά) έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ότι αυτό που καθιστά επιφυλακτικά τα ισχυρά χέρια είναι ο κίνδυνος μίας παροχολογίας που θα προηγηθεί και θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και αυτά τα λιγοστά που έχουν επιτευχθεί. Είναι μία άποψη που μπορεί να έχει κάποια βάση, αλλά...

Το... ενδιαφέρον είναι πως συν τω χρόνω το παράδοξο -στο οποίο αναφερόμασταν την Παρασκευή στον Εκηβόλο- συνεχίζεται και ο τραπεζικός κλάδος «ταλαιπωρείται» ενόσω αποκλιμακώνονται τα ομόλογα, με το 10ετές σταθερά χαμηλότερα του 4%, χθες στα 3,95%. Συμπληρωματικά σημειώνω πως σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοπρασία για έντοκα 6μηνης διάρκειας. 

Η προσοχή στρέφεται και στην κάλυψη του ποσού και (κυρίως) στο επιτόκιο, καθώς της προηγούμενης δημοπρασίας ήταν «τσιμπημένο» (στο 0,85% από 0,70% του Μαΐου) λόγω της αναστάτωσης που επικρατούσε -τότε-, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία. 

Συνεπώς για σήμερα αναμένεται ακόμη μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών -και λόγω Νέας Υόρκης-, με ελάχιστο ζητούμενο για τους long την υπέρβαση των 752 μονάδων και προς αποφυγή την περαιτέρω διολίσθηση που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τις 735 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή). 

Στα επιμέρους στον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική έχει τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα, με τα 0,2720-0,2750 μία πιθανή περιοχή ανοδικής διόρθωσης, στα blue chips η κρισιμότητα για τη μετοχή του ΟΤΕ να μη χάσει σε κλείσιμο τα 10,33 ευρώ, η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση της Τέρνα Ενεργειακής έναντι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι αυξημένες συναλλαγές/υψηλοί τζίροι σε Motor Oil, Jumbo που παραπέμπουν σε κινήσεις ισχυρών χεριών σε ανοδική φορά και των δύο, η υποχώρηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡα με άνοδο της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, η αντίδραση μετά τα νέα χαμηλά για Νηρέα - Σελόντα, η αντίδραση της MIG σε συνδυασμό με τη διόρθωση του ΥΓΕΙΑ, η αντίδραση της Cenergy με υψηλό τζίρο.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v