Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 750 μονάδες για τον ΓΔ

Σ επιλεγμένες μετοχές και blue chips επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ το βλέμμα παραμένει στραμμένο και στην πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Εξακολουθεί το πρόβλημα του μειωμένου όγκου συναλλαγών.

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, προσπάθεια συνέχισης της χθεσινής αντίδρασης προς τις 755 μονάδες στο ΧΑ.

Ο «εμπορικός πόλεμος»... θρέφει τη Wall Street, που πλέον εισέρχεται και στον ρυθμό της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Μετά και τη νέα άνοδο στη Νέα Υόρκη, με ενδεικτικό άλλο ένα άλμα του S&P 500 κατά 0,88% προς τις 2.784 μονάδες, οι long έχουν ένα μικρό προβάδισμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακά υψηλότερα στις 12.550 μον. ο DAX, κατά 0,15% στις 7.699 ο FTSE100 και με 0,22% στις 5.409 μονάδες ο CAC (στις 10:50). 

Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα στις αγορές και επιχειρώντας να αξιοποιήσουν το χθεσινό ενθαρρυντικό βήμα, οι long κινούνται προσεκτικά πάνω από τις 750 προς τις 755 μονάδες. Με τις συνήθεις μέτριες/χαμηλές συναλλαγές και τον ανάλογο τζίρο, με στοχευμένες αγορές σε τραπεζικές, κυρίως όμως σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς, κάνουν ακόμη ένα βήμα απομάκρυνσης από τα «χαμηλά έτους» και μικρής -έστω- βελτίωσης του κλίματος.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, σε δύο θέματα εστιάζουμε: στη μεθοδική υποχώρηση του benchmark 10ετούς και στη χθεσινή... αφύπνιση των blue chips. Με περιορισμένους τζίρους μεν στα μη τραπεζικά χαρτιά αλλά με κινήσεις στοχευμένες από λίγα ισχυρά χέρια, που πιθανόν να γίνουν περισσότερα στη συνέχεια. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στη βραχυπρόθεσμη εικόνα μετοχών όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος κ.ά.

Οσον αφορά στην εικόνα της αγοράς ομολόγων, η άνετη διάσπαση του ορίου των 3,90% (απρόσμενη για αρκετούς) διαμορφώνει... διάδρομο προς τα 3,80% καθώς πριν λίγο κυμαινόταν ξανά χαμηλότερα στα 3,85%, εξέλιξη ενθαρρυντική και σύμφωνα με γνώστες της αγοράς αποτέλεσμα των επαφών της τριάδας Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Τσάκωνα στις ΗΠΑ.

Στις 836 μονάδες ο ΔΤΡ, στην περιοχή των 1.984 ο FTSE25, με το 45% του ισχνού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο (ενδεχομένως προοίμιο για μία προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης των μετοχών του κλάδου, με ζητούμενο την επαναφορά του ΔΤΡ προς τις 850 μον.) και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 32/15 μετοχές.

Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα, μένει να δούμε στη συνέχεια.

Στις 11:05 ο τζίρος στα μόλις 2,4 εκατ. ευρώ αλλά ο ΓΔ προς τις 755 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v