«Μαζεύονται» οι αγοραστές στο ΧΑ

Περιορίζονται τα κέρδη για τους βασικούς δείκτες. Η Coca Cola και η Alpha Bank δίνουν ώθηση στην αγορά, αλλά με αρνητικά πρόσημα κινούνται ΟΤΕ, Πειραιώς. Στις τράπεζες κατευθύνεται σχεδόν το ήμισυ του όγκου συναλλαγών.

«Μαζεύονται» οι αγοραστές στο ΧΑ

Μειώνονται, σταδιακά μετά τις 13:45, τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη από τις 757,50 να διολισθαίνει νωρίτερα προς τις 751,38, έχοντας ως χαμηλό ημέρας στις 749,91 μονάδες.

Ακολουθώντας τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, το ΧΑ, αφού έφτασε στα «υψηλά ημέρας» στο διάστημα 12:20-12:30, χάνει έδαφος καθώς αφενός δεν ενεργοποιήθηκαν περισσότερες αγορές, αφετέρου ορισμένοι traders έσπευσαν να μειώσουν ή να κλείσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

Με θετικό πρόσημο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με θετικό... άνοιγμα τα futures στη Wall Street την επομένη της διόρθωσης στις αγορές και αφού είχε προηγηθεί ένα μικρό σερί 4-6 ανοδικών συνεδριάσεων σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.

Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, μόνο που η διάθεση των αγοραστών περιορίστηκε, με συνέπεια την κλίση των κύριων δεικτών και βασικών μετοχών που νωρίτερα έφερναν τον FTSE25 στην περιοχή των 1.990 και τον ΔΤΡ προς τις 840 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος στα συνήθη χαμηλά/μέτρια μεγέθη των τελευταίων δύο εβδομάδων, με ενδεικτικό το ότι στις 14:40 η αξία των συναλλαγών μόλις προσέγγιζε τα 14,2 εκατ. (σ.σ. στα 30 εκατ. ο συνολικός τζίρος στη χθεσινή πτωτική συνεδρίαση). Το σχεδόν μισό (48%) του τζίρου, δηλαδή περί τα 7,1 εκατ. ευρώ, πραγματοποιούνταν στον τραπεζικό κλάδο, που μετά την αναλαμπή στα blue chips την Τρίτη επανήλθε σε συγκριτικά αυξημένα ποσοστά.

Με ποσοστό 1,10% ο ΔΤΡ καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη απόδοση, καθώς προηγούνται με 3,26% τρόφιμα-ποτά λόγω του ισόποσου ποσοστού με το οποίο ενισχύεται η μετοχή της Coca Cola. Με εβδομαδιαία απόδοση 7,83%, η δεικτοβαρής μετοχή δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως σχεδόν μόνη της κρατά την αγορά (σε επίπεδο δεικτών) στην περιοχή των 750 μονάδων.

Αντιθέτως απογοητεύει η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς παρά τη θετική είδηση για το 4ετές ομόλογο (400 εκατ. με ετήσιο σταθερό κουπόνι 2,375%), «γύρισε» αρνητικά από τα 10,62 προς τα 10,36 ευρώ, απ' όπου αρχίζει η περιοχή στηρίξεων που εκτείνεται έως τα 10,20-10,10 ευρώ. Τις πωλήσεις στον ΟΤΕ ακολούθησαν -ηπιότερες όμως- άλλες εντολές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που από τα 9,765 διόρθωσε προς τα 9,68, με χαμηλό ημέρας στα 9,635 ευρώ.

Ωστόσο παρά την αποθαρρυντική εικόνα κυρίως του ΟΤΕ, σε περισσότερες μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν νωρίτερα οι αγοραστές. Και συγκεκριμένα στις 3 από τις 4 συστημικές τραπεζικές (μείον 0,43% στα 2,758 η Πειραιώς) και σε ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Grivalia, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Sarantis, ΔΕΗ και βεβαίως Coca Cola.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν μόνον οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, ενώ με πωλητές υποχωρούν Intralot, Cenergy κ.ά.

Στις 14:55 ο τζίρος στα 14,5 εκατ., η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 35/52 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v