ΧΑ: Εντονη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν το κλείσιμο, με τις μάχες αγοραστών και πωλητών να δίνονται στο τραπεζικό ταμπλό. Σε θετικό έδαφος Πειραιώς και Εθνική. Αποκλιμάκωση στο 10ετές ομόλογο. Συνεχίζουν ανοδικά ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Aegean.

ΧΑ: Εντονη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές

Πτωτικό «γύρισμα» σημειώνεται για το Γενικό Δείκτη, που έχασε τα πρωινά κέρδη του καθώς οι τραπεζικές μετοχές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδωσε: 

Μικρής έκτασης διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,28% στις 11.920 μονάδες, στην Αθήνα οι long επαναφέρουν τον ΓΔ προς τις 695 μονάδες. Με προσεκτικές κινήσεις και διάχυσή τους από τον τραπεζικό κλάδο στα blue chips. Ενθαρρυντική ένδειξη τα νεότερα από το μέτωπο των κρατικών τίτλων η για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αποκλιμάκωσης της απόδοσης των ομολόγων και δη του benchmark 10ετούς.

Από τα «υψηλά» το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι νωρίτερα η αποκλιμάκωση φθάνει στις 40 μ.β. καθώς διαμορφώνεται στα 4,249%. Εάν θεωρήσουμε πως ο συγκεκριμένος τίτλος είναι ένας από τους σηματωρούς και για την υποκείμενη χρηματιστηριακή αγορά, τότε σε αυτή τη βελτίωση της εικόνας του θα πρέπει να αποτυπώνεται η προεξόφληση θετικότερων εξελίξεων.

Θα δείξει, ωστόσο είναι μία πρώτη ένδειξη μετά από συνεχόμενες ημέρες απαξίας και ταλαιπωρίας της αγοράς. Κλάδος που... συσχετίζεται περισσότερο με τη διακύμανση των ομολόγων είναι ο τραπεζικός και ακολουθούν τα blue chips, η υπόλοιπη αγορά.

Οι τράπεζες μετά από ένα εβδομαδιαίο «σφυροκόπημα» με απώλειες σχεδόν 13% δείχνουν σημάδια αντίδρασης και το σημαντικό -για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πριν την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ-, αυτή η προσπάθεια δεν περιορίστηκε στην πρώτη μισή ώρα-μία ώρα όπως συνέβη χθες και την Τετάρτη. Στα υψηλά ημέρας -τις 647,48 μον.- δεν ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά εντολές πώλησης στις μετοχές του κλάδου, με συνέπεια αρχικά το πτωτικό «γύρισμα» και προς το τέλος τη «βύθιση» χαμηλότερα.

Σήμερα, προσώρας, ο ΔΤΡ κυμαίνεται στις 633,53-647,68 μονάδες, με έμπειρο αναλυτή να θεωρεί τις 604-614 σημαντική στήριξη και πιθανή μία κίνηση/ανοδική διόρθωση προς τις 690-695 μονάδες. Από τη στιγμή που παίρνει... ανάσες ο καταταλαιπωρημένος τραπεζικός κλάδος και έστω από αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών ενεργούν αγοραστές, εύλογα ακολουθούν οι traders στην πλειονότητα των blue chips και των μετοχών του δείκτη. 

Μοιρασμένες οι συναλλαγές, ο τζίρος, με ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ και τράπεζες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος traders και επενδυτών. Ικανό μερίδιο και μέσω συμφωνημένων συναλλαγών/πακέτων καθώς στα αρχικά δύο στη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 8,90 ευρώ (για συνολικά 4,450 εκατ. ευρώ) προστέθηκε ένα για 25.000 για τη ΜΟΗ στα 20,50 ευρώ (αξίας 512 χιλ. ευρώ).

Στα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος, θυμίζοντας πως μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση ο μέσος όρος διαμορφωνόταν στα 49 εκατ. ευρώ, με τη... μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο.

Υπέρ των αγοραστών η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 22/3, με Coca Cola, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ στο μείον.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη ΜΟΗ στα 20,45 ευρώ, με εβδομαδιαία οριακά θετική απόδοση 0,74%, μικρότερες για Coca Cola στα 28,35 (και απώλειες 4,35% σε μέτρηση εβδομάδας κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχθηκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου) και τον ΤΙΤΑΝα στα 19,68 ευρώ με 0,68% σε εβδομαδιαίο.

Από τον τραπεζικό κλάδο περισσότερες συναλλαγές σε Eurobank και Alpha Bank, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank και Εθνική και μεγαλύτερο θετικό πρόσημο για Πειραιώς (2,07%) και Eurobank (0,98%).

Στα blue chips καλύτερη εικόνα για Μυτιληναίο, με 2,30% στα 8,44 ευρώ, Aegean με 2,68% στα 7,62 ευρώ, Sarantis με 3,10% στα 7,32 ευρώ, ΕΥΔΑΠ με 2,15% στα 5,23 ευρώ.

Στις 53/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με ΒΙΟΤΕΡ, MIG, ΜΕΡΚΟ, Cenergy, Sarantis, Καράτζης, Aegean, Μυτιληναίο, Attica Bank, ΚΕΚΡΟΨ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v