ΧΑ: Βίοι… αντίθετοι για μετοχές και ομόλογα

Μπαράζ νέων ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και blue chips παρά την σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς. Στον πλήρη έλεγχο των πωλητών παραμένει η εγχώρια αγορά. Σε ποιες μετοχές υπήρξαν κινήσεις με… σημασία.

ΧΑ: Βίοι… αντίθετοι για μετοχές και ομόλογα

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και με έκδηλη την νευρικότητα, η οποία "μεταφραζόταν" σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, καθώς από εκεί και μετά τα "ηνία" της Αγοράς τα ξαναπήραν οι εν δυνάμει πωλητές, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αθροιστικές απώλειες 17,28% και χαμηλά 10μηνου και ο Γενικός Δείκτης από κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων και από χαμηλά 17 μηνών και ήταν κοινό μυστικό ότι ένα ακόμα κλείσιμο χαμηλότερα από το 700, θα άνοιγε τον δρόμο για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, με "χορηγό" τις κινήσεις "stop loss" που θα το ακολουθούσαν. Σημειώνεται πως στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις η Τράπεζα Πειραιώς είχε υποχωρήσει 19,59%, η Alpha Bank 19,09%, η Εθνική Τράπεζα 16,91% και η Eurobank 13,44%.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε μια ημέρα που καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με αυτή του 10ετούς να βρίσκεται στο 4,4% έναντι 4,57% μόλις χθες.

Τι έλεγαν οι αναλυτές στις πρωινές τους προβλέψεις

"Η τεχνική ανάλυση προϊδεάζει για υποχώρηση του Γενικού Δείκτη. προς τις 660 μονάδες (όριο στήριξης), ενδεχόμενο που είναι πιθανό να συμβεί αν δεν υπάρξουν θετικοί καταλύτες στις επόμενες ημέρες. Η Lamda ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Την τελευταία εβδομάδα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων όλων των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν υποχωρήσει, πλην Ελλάδας. Το μήνυμα των Αγορών εν όψει ΔΕΘ είναι ξεκάθαρο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα τοπικά χαμηλά με τις σημαντικότερες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 680 και 650 μονάδες. Το κλειδί μιας βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης βρίσκεται στις Τράπεζες, αλλά η συζήτηση αυτή αναβάλλεται για την Δευτέρα. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την Αγορά και επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις μας" τόνιζε η Merit Sec.

"Μία αντίδραση θα μπορούσε να εκδηλωθεί σήμερα λόγω υπερπουλημένων επιπέδων. Οι Τράπεζες θα δώσουν τον τόνο με την τάση τους να εξαρτάται από την πορεία των ομολόγων. Η άνοδος του όγκου που καταγράφθηκε χθες είναι σημάδι αύξησης της μεταβλητότητας", ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή εξελίχθηκε εν μέσω μικτής εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ το Χ.Α. έμεινε ανεπηρέαστο από την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 4,35% η απόδοση του 10ετους τίτλου), την ίδια ώρα που οι πωλητές δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτεροι στα Ιταλικά ομόλογα (στο 3,03% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους).

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η όλη συμπεριφορά της Εγχώριας Αγοράς και παρά το "rotation" των αγοραστών στους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους, δικαιώνει στον απόλυτο βαθμό τα "short" funds που διατηρούν, ή αυξάνουν τις αρνητικές καθαρές θέσεις τους, με τελευταίο παράδειγμα την Lansdowne Partners (UK) LLP, που αύξησε την "short" θέση της στην Πειραιώς στο 2,51% (!)

Υπενθυμίζεται πως μικρή αύξηση παρατηρήθηκε, σχετικά πρόσφατα, στη "short" θέση της Lansdowne και στη ΔΕΗ, στο 1,40%.

Για όσους θέλουν να παρακολουθούν τις κινήσεις των "short", αυτές υπάρχουν επί καθημερινής βάσεως στον πίνακα που δημοσιεύεται από την στήλη, στο σχόλιο του Χ.Π.Α.

Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 658,7 (+3,39%) και 620,15 μονάδων (-2,66%), στις 17.00 βρέθηκε στις 626,66 (-1,64%) και μέσω των βοηθειών τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 632,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Εννοείται ότι, πλέον, ο ΔΤΡ καταγράφει έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 17,89%, ενώ ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση σε νέα χαμηλά 10 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/11/2017 (614,17 μονάδες).

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά 17 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/4/2017 (683,3 μονάδες).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο για τον δείκτη των Τραπεζών δείχνει να εξαντλείται στις 698 μονάδες. Από την άλλη, το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 637 μονάδων, ανοίγει την "καταπακτή" προς τις 614 μονάδες, ενώ από εκεί και χαμηλότερα περιμένει γενικευμένο "sell off".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ενώ ο τίτλος της Εθνικής (-3,15%) υποχώρησε, σε κλείσιμο, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, δικαιώνοντας όλους όσους έδιναν σαν, πιθανή, επόμενη στήριξη, τα 1,80 ευρώ (!)

Επίσης, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, η Alpha Bank (+0,65%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρά κέρδη (στα χαμηλά ημέρας υποχωρούσε έως και 1,8%), ενώ αμετάβλητος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Πειραιώς (ενδοσυνεδριακό χαμηλό με απώλειες 2,15%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΤτΕ, "το β' τρίμηνο του 2018, οι Τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν, για ακόμη μια περίοδο, τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των NPEs. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2018, τα NPEs αγγίζουν τα 88,6 δισ. ευρώ, ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο. Αντίθετα, έχασαν τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), τα οποία έφτασαν τα 61,0 δισ. ευρώ, ή 0,3 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί".

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η πίεση που ασκείται στις Τραπεζικές μετοχές, με τις πωλήσεις Ξένων χαρτοφυλακίων, θα συνεχίσουν να προβληματίζουν Αγορά και Επενδυτές. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και οι πληροφορίες για παροχές δημιουργούν έντονες ανησυχίες, καθώς οι Ξένοι φοβούνται πως μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους".

Στο ίδιο μήκος κύματος και το άρθρο της "Handelsblatt" σύμφωνα με το οποίο "οι Διεθνείς Κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Τα σχέδια της Κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους Επενδυτές. Ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του Έλληνα Πρωθυπουργού, να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η εικόνα δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερη, καθώς με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Motor Oil (+2,72% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Jumbo (+1,57%), ΟΛΠ (+1,37%) και Τιτάν (+0,71%).

Συνεχίζοντας σε επιμέρους τίτλους, την ΕΕΕ (-0,56%) την έχουμε συνηθίσει να αντισταθμίζει την πτώση των υπολοίπων Δεικτοβαρών μετοχών, αν και το τελευταίο διάστημα κινείται παράλληλα με την Αγορά.

Η ζώνη του 28,40 - 28,00 είναι πολύ σημαντική στήριξη και το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει αντίδραση. Μία κατοχύρωση του επιπέδου θα προβληματίσει, καθώς θα ανοίξει στον δρόμο για κίνηση προς την επόμενη στήριξη στα 24,90 ευρώ.

Το 29,64 - 30,00 είναι κύρια αντίσταση με το 30 σε κλείσιμο να μας δίνει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, δημιουργώντας τεχνικές προϋποθέσεις για επιστροφή προς τα 31,90 ευρώ.

Δείχνει να ευνοείται από τις "νέες εισόδους" στον FTSE Emerging Europe All Cap, η Lamda Development (-1,23%). Ο τίτλος δείχνει σχετική δυσκολία υπέρβασης των 6,80 ευρώ, προκειμένου να κινηθεί προς την δύσκολη ζώνη αντίστασης των 7,00 - 7,10 ευρώ. Η πρώτη στήριξη 6,45 ευρώ, η οποία χάθηκε οριακά σήμερα και θέλει επιβεβαίωση και το ημερήσιο "stop long" στα 5,85 ευρώ.

Συνεχίζει να μειώνεται το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Ιντρακόμ (-3,73%) και MIG (-2,89%), εμφάνιση πωλητή σε ΕΛΧΑ (-6,19%) και Intralot (-6,07%), τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε για την Frigoglass (-1,82%), ενώ ο Άνεμος υποχώρησε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ (-3,94%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΝΕΚ (+5,83%), νέα ιστορικά υψηλά (με ελάχιστες συναλλαγές) για την Diversa (+9,83%), ενώ μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η ΚΛΜ (+1,31%).

"Non stop" η επιδείνωση στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short" στις 743 μονάδες.

Όσο παραμένει χαμηλότερα των 717 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 735 μονάδων, τόσο ενισχύεται το σενάριο "επίσκεψης" των 660 μονάδων. Μόνο με την επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 792 μονάδων, θα μπορούσε να αποκατασταθεί η βαριά τραυματισμένη εικόνα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,90%), το ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων με την υπέρβαση των 1955 μονάδων, όμως όλο και περισσότερο ενισχύεται το σενάριο για κίνηση προς τις 1755 μονάδες, ιδιαίτερα αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1830 μονάδων, με ενδιάμεσο επίπεδο τις 1817 - 1815 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το τι θα ειπωθεί στην ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, ως αναφορά στο ύψος των παροχών, η πόλωση στην Ελληνική πολιτική σκηνή, η πίεση σε όλο το εύρος των Αναδυομένων Αγορών, η Ιταλία με τα ανοικτά θέματά της, αλλά και οι επικείμενες νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον Εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία και εντείνουν τις πιέσεις στην Ελληνική Αγορά με πρωτοστάτη τον Τραπεζικό κλάδο" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, συντηρώντας το 10ετες ομόλογο άνω του 4,30%.

Στην Ελληνική Οικονομία οι "αχτίδες φωτός" που αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, δεν ήταν αρκετές να συντηρήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από την τεχνική στήριξη των 700 μονάδων.

Οι Ξένοι Επενδυτές έχουν αρχίσει να "πυροβολούν" (κυρίως) τον Τραπεζικό κλάδο και περιμένουν τι θα ειπωθεί στην ΔΕΘ (κυρίως το ύψος της παροχολογίας) για να αυξομειώσουν τις πιέσεις τους.

Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους και ποιες το επέτυχαν θα το δούμε από την ανακοίνωση των 6μηναιων αποτελεσμάτων, αν και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά (από τον Τραπεζικό κλάδο περιμέναμε κάτι καλύτερο".

Ο δείκτης Τραπεζών συνεχίζει να αποτελεί ταυτόχρονα "Λυδία λίθο" & "Πίθο των Δαναΐδων" για την Ελληνική Χρηματαγορά. Ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου, υποτιθέμενων συγχωνεύσεων και η πορεία της ΕΤΕ μετά το reverse split της, απογοήτευσε, ακολουθώντας για άλλη μια φορά την γνωστή πτωτική πορεία αποτιμήσεων του κλάδου.

O Γενικός Δείκτης διέσπασε με ευκολία τις 700 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, επιδεινώνοντας την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας τον στόχο των 660 μονάδων να φαίνεται εύκολος. Τα επίπεδα των 700 και 740 μονάδων φαντάζουν δύσκολα να διασπαστούν την δεδομένη χρονική περίοδο και καθίστανται ισχυρές αντιστάσεις.

Αντίστοιχα η έγκυρη διάσπαση των 1830 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση αρχικά των 1780 - 1770 και στη συνέχεια, των 1690 μονάδων. Οι 1.860 μονάδες αποτελούν το πρώτο ισχυρό επίπεδο αντίστασης για τον δείκτη.

Συμπερασματικά, όπως είχαμε επισημάνει επανειλημμένως και σε προηγούμενες επικοινωνίες μας, είναι προτιμότερο οι Επενδυτές στην παρούσα συγκυρία να αναμείνουν την ανακοίνωση των Κυβερνητικών εξαγγελιών από την ΔΕΘ και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στους Διεθνείς Επενδυτές και τους Δανειστές.

Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι Δείκτες και η βοήθεια των επενδυτικών μας συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος.

Όλες οι αγορές αλλά κυρίως η Ελληνική αγορά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό. Δυστυχώς φαίνεται ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει πειστεί ακόμη ότι "Ότι συνέβη μια φορά μπορεί και να μη συμβεί ποτέ ξανά. Αλλά αυτό που έχει γίνει δύο φορές, σίγουρα θα γίνει και τρίτη". ( Paulo Coelho de Souza).

"Για το Εγχώριο το πολιτικό σύστημα, η επανάληψη δεν αποτελεί μήτηρ μαθήσεως δυστυχώς" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex (+0,59%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου "Για το Βερολίνο, όπως επέμεναν όλο αυτό τον καιρό κορυφαίες πηγές, στόχος είναι να επιβάλει από το 2019 και μετά, στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ νέους κανόνες, υπό την απειλή ότι ή θα υπακούσετε ή θα βγείτε εκτός. Το Βερολίνο έχει κάνει σαφές ότι θέλει να ελέγχει τη ροή κονδυλίων της Ευρωζώνης. Και όποιος ελέγχει τα κονδύλια, ελέγχει και την Οικονομία, άρα και τις πολιτικές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Μπλοκ".

"H Ιταλία ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο ομόλογο σε Δολάριο τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχει ξεκινήσει συνομιλίες με Επενδυτικές Τράπεζες", ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Όπως επισημαίνει το Reuters, "οι νέες εκδόσεις σε Δολάριο θα υπόκεινται, πιθανότατα, στο Δίκαιο της Νέας Υόρκης, που σύμφωνα με ορισμένους Επενδυτές προσφέρει καλύτερη προστασία στις αναδιαρθρώσεις από ότι οι εκδόσεις σε Ευρώ".

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο Ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ δημιούργησε 163.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, έναντι 217.000 τον Ιούλιο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 190.000 θέσεις εργασίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της Motor Oil επαναδιατυπώνει η Goldman Sachs, ενώ επισημαίνει ότι η εισηγμένη συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της από τον κλάδο των Διυλιστηρίων. Εκτιμά ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να διανέμει ισχυρά μερίσματα, προβλέποντας ότι η μέση μερισματική απόδοση θα κυμανθεί στο 8% ως το 2020, έναντι 5% για τον κλάδο.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου δίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή, στα 10,3 ευρώ, από 11,3 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "outperform". "Η εικόνα του ταξιδιωτικού κλάδου στην Ελλάδα παραμένει υποσχόμενη", τονίζει η χρηματιστηριακή, ενώ συντάσσεται με τη διοίκηση της εισηγμένης, στην προσδοκία για ένα καλό τρίτο τρίμηνο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 704,27 (+1,18%) και 684,82 μονάδων (-1,62%), στις 17.00 βρέθηκε στις 687,22 (-1,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 688,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,05%.

Ο τζίρος στα 61,8 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, απέσπασαν το 37,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.819 συμβόλαια).

Στα 8.818 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.437 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.288, 2.041 για τον Σεπτέμβριο και 247 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.800) κινήθηκε μεταξύ 1.797,25 και 1.845,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.587), Alpha Bank (10.711), Πειραιώς (3.343), MIG (352), Μυτιληναίος (773), ΔΕΗ (843), Τέρνα Ενεργειακή (402), Ελλάκτωρα (288), ΟΠΑΠ (478), ΟΤΕ (813), Viohalco (331), Intralot (1.135), ΑΔΜΗΕ (319), ΓΕΚ (201), ΕΕΕ (125), Ελ. Πετρέλαια (233), Jumbo (162), Lamda Development (252), Motor Oil (200).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 57.799, Eurobank 41.106, Alpha Bank 37.432, ΔΕΗ 14.247, Πειραιώς 21.877.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.622.314 τεμ., (από 17.937.408 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.669.125 τεμ. (21.369.125), ΔΕΗ 6.118.590 τεμ. (6.118.590), Eurobank 23.358.813 τεμ. (23.072.440), Folli Follie Group 1.369.635 τεμ. (1.369.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v