Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενοι... πωλητές πιέζουν το ΧΑ

Σε χαμηλό διετίας βουτούν οι ευρωαγορές ενώ τα μαύρα σύννεφα παραμένουν πάνω από τη Wall Street. Την ίδια στιγμή όμως στο Χρηματιστήριο κρατά η ζώνη άμυνας πέριξ των 650 μονάδων. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ. Ποια blue chips κινούνται κόντρα στο «ρεύμα».

Εισαγόμενοι... πωλητές πιέζουν το ΧΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το ΧΑ αρνείται να ακολουθήσει τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ως προς την έκταση των απωλειών.

Στις 10,930 μονάδες ο DAX, διορθώνοντας σχεδόν 2,50%, με ενδεικτικό το προ ολίγου νέο χαμηλό για τη μετοχή της Deutsche Bank, με τη χρηματιστηριακή αξία της να... εξαϋλώνεται σε λιγότερα και των 16 δισ., ενώ δεν είναι καλύτερη η εικόνα μετοχών βιομηχανικών ομίλων. Μεγάλες απώλειες και στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ενώ κάπως περιορίστηκαν στο Μιλάνο, μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί πως η Ρώμη είναι στον σωστό δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα των διεθνών αγορών από Ασία μέχρι Ευρώπη παραπέμπει αυτό το 24ωρο σε μίνι ξεπούλημα, με τις πωλήσεις (στην Ευρώπη) να επιμένουν όσο τα futures στη Wall Street «δείχνουν» χαμηλότερο άνοιγμα από τις 2.663 μον. για τον S&P 500 (*).

Από αυτή την άποψη, λέμε πως το ΧΑ τα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα, από τη στιγμή που ο ΓΔ υποχωρεί 1,56% και ο FTSE25 περίπου το ίδιο. Μεγαλύτερες, με 3,86%, οι απώλειες για τον ΔΤΡ, πλην όμως ήταν αυτός που σε διάστημα εβδομάδας καταγράφει -ακόμη και τώρα- απόδοση μεγαλύτερη των άλλων 2 δεικτών. Είναι όμως ο δείκτης με τη χειρότερη απόδοση για το 2018, όπως άλλωστε το ίδιο το ΧΑ μεταξύ των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης.

Παρ' όλα αυτά το τελευταίο διάστημα είναι αξιοπρόσεκτες οι προσπάθειες και των πωλητών και των αγοραστών, ώστε να μη χαθούν σημαντικές στηρίξεις. Ενδεικτικά για τον ΓΔ, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, πολύ σημαντική είναι η περιοχή των 643 μονάδων (δεν θα πρέπει να κλείσει χαμηλότερα σήμερα) και ότι όσο η αγορά συντηρείται πάνω από το εύρος των 650-643 τόσο παραμένει ζωντανό το όνειρο των long για ένα end-year-rally προς τις 700 μονάδες (και ίσως λίγο υψηλότερα).

Προσώρας εξελίσσεται η διόρθωση των βασικών δεικτών αλλά με την αξία των συναλλαγών ούτε καν στα 20 εκατ. ευρώ (στις 14:35), όταν στη συνεδρίαση της ανοδικής Παρασκευής ήταν 10πλάσια, με το 45% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Εως τις 473,68 μονάδες ο ΔΤΡ και θα είναι αυτός ο κλάδος που θα δώσει το... έναυσμα της αναστροφής, κατά πάσα βεβαιότητα στην πρώτη... έκλαμψη της Νέας Υόρκης.

Περισσότερες συναλλαγές για τις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος για τον τίτλο της Εθνικής. Συγκριτικά μικρότερες απώλειες για την Πειραιώς, στο 0,933 ευρώ (αποτίμηση στα 407,7 εκατ.) και μεγαλύτερες για την Alpha Bank (με 4,52% στο 1,289 και το 1,99 δισ.).

Με ηπιότερες πιέσεις στην πλειονότητα των blue chips, πλην ΟΤΕ καθώς λόγω Φρανκφούρτης (Deutsche Telekom) και οι εντολές πώλησης είναι επιθετικότερες (στα 4,255 εκατ. η αξία των συναλλαγών) και οι προσπάθειες για έλεγχο της προσφοράς πιο ενεργές. Κατά 0,28% χαμηλότερα στα 10,86, με χαμηλό ημέρας στα 10,68 ευρώ η «βαρύτερη» μετοχή του ΧΑ.

Σε ΕΛΠΕ, Lamda Development και Fourlis, οι μόλις 3 μετοχές από τις 21 μη τραπεζικές όπου υπερισχύουν οι αγοραστές, αλλά και με απώλειες που περιορίζονται σε έως 0,50% σε τίτλους των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, AEGEAN και φυσικά ΟΤΕ.

Στις 26/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής κυρίως για μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. ΑΝΕΚ, Μοτοδυναμική, AsCo, Καμπάς, Παπουτσάνης, ΜΕΡΚΟ, CNL Cap., Πλαστικά Θράκης, ΕΚΤΕΡ, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α.

Στις 11:45 το «γύρισμα» της μετοχής του ΟΤΕ στα 10,90 (οριακά 0,09% θετική) συνέβαλε στο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι απώλειες στο 1,11%, με τον ΓΔ στις 650 μονάδες.

Προφανώς η τάση -βραχυπρόθεσμα, σε εβδομαδιαίο- εξαρτάται από το κλείσιμο του S&P 500 το βράδυ.

(*) εύλογη η σημασία της Wall Street στη διαμόρφωση του κλίματος διεθνώς.

Γι' αυτό, όπως είχαμε αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, θα εστιάζαμε σήμερα στην τεχνική προσέγγιση του «δείκτη των δεικτών».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v