Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ανοδικά οι τράπεζες μετά από αθροιστικές απώλειες 9,4%. Στο «συν» τα περισσότερα blue chips, πιέσεις για MOH, Aegean. Περιορισμένος ο τζίρος.

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 3,26% για τον Γενικό Δείκτη και 9,4% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, σήμερα δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με σημαντικές βοήθειες από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Όλα ξεκίνησαν από τη χθεσινοβραδινή εντυπωσιακή «ανάδυση» της Wall Street και το γύρισμα σε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, όμως το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή και το κλείσιμο του δείκτη-σηματωρού S&P 500 υψηλότερα από τη στήριξη των 2620 μονάδων, την οποία είχε παραβιάσει ενδοσυνεδριακά, είναι μία θετική ένδειξη αλλά η συνέχεια παραμένει άγνωστη.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά ανοδική δείχνει, μέχρι στιγμής, η εν εξελίξει συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει υψηλότερα των 640 μονάδων, όμως ο τζίρος είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικός.

Πιο συγκεκριμένα, η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και υψηλότερα των 640 μονάδων, όμως ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 4 εκατ., από τα οποία το 0,8 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ).

Εμφανής η επικράτηση των αγοραστών στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-0,40%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,33%), ΟΠΑΠ (-0,47%) και Motor Oil (-1,94%).

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+1,12%), Eurobank (+1,56%), Εθνική (+1,34%), Πειραιώς (+2,23%), ΑΔΜΗΕ (+1,51%), ΔΕΗ (+1,49%), Viohalco (+1,32%), EXAE (+1,02%), Jumbo (+2,21%), ΟΛΠ (+1,30%, με μόλις 193 τεμ.) και Σαράντη (+1,17%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές συνδυάζει ο τίτλος της ΕΚΤΕΡ (+5,51%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 640 μονάδων, όμως παραμένει πρώτο ζητούμενο η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v