Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες στο επίκεντρο των πρώτων ρευστοποιήσεων

Νέα απειλή για τις 600 μονάδες καθώς το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές οδηγεί σε πωλήσεις και στην Αθήνα. Πτώση άνω του 4% για τον τραπεζικό κλάδο. Πίεση στη ΓΕΚ Τέρνα. Σε χαμηλά επίπεδα συντηρείται ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Οι τράπεζες στο επίκεντρο των πρώτων ρευστοποιήσεων

Με το... καλημέρα, πωλήσεις και απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή την Κίνα. Τα απογοητευτικά στοιχεία από την κινεζική μεταποίηση, με τον ΡΜΙ σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά τους τελευταίους 19 μήνες, με συνέπεια από την αρχή κιόλας να αναλάβουν οι πωλητές.

Από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, οι απώλειες είναι σημαντικές, με ενδεικτικό το μείον 1,59% του DAX προς τις 10.387 μονάδες. Σε μεγάλη υποχώρηση παραπέμπουν και τα futures του S&P 500 στη Wall Street και... ξεκίνημα από τις 2.454 μονάδες, ποσοστό σχεδόν 2%.

Αυξημένη μεταβλητότητα από τις πρώτες κιόλας κινήσεις των traders, υψηλό ρίσκο και άμεσος επηρεασμός των διεθνών αγορών μεταξύ τους, με την κινεζική να είναι αυτή που δίνει, πρώτη για το 2019, το πλεονέκτημα στους short να πιέσουν χαμηλότερα. Να θυμίσω πως ακριβώς το αντίθετο ξεκίνημα είχαν οι αγορές, στην πρώτη συνεδρίαση του 2018, με το ΧΑ να κάνει αυλαία με 2,01% στις 818,51 μονάδες.

Περί τις 200 μονάδες χαμηλότερα και με τις αγορές να «δείχνουν» από τις πρώτες κιόλας διερευνητικές βολές, για το τι χρονιά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι traders και επενδυτές. Volatility στα ύψη και επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου.

Καλά ξεκινήσαμε, λοιπόν, με το ΧΑ χωρίς την παραμικρή διάθεση «κόντρα» κίνησης να ακολουθεί χαμηλότερα το σύνολο των χρηματιστηρίων της Ευρώπης. Περιορισμένες μεν οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος -άλλωστε πρώτη συνεδρίαση είναι-, με τη συνεδρίαση να αρχίζει με καθοδικό χάσμα και για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Από τις 612,07 ο Γενικός Δείκτης και γρήγορα, στα πρώτα 20'-25', προς τις 600 μονάδες, από τις 433,45 ο Δείκτης Τραπεζών χαμηλότερα των 420 και ο FTSE25 από τις 1.604 προς τις 1.580 μονάδες.

Λογικά το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων, απόρροια του κλίματος που διαμορφώνεται διεθνώς, θέτει σε δοκιμασία τις πρώτες περιοχές στήριξης, επίπεδα όπου θα πρέπει να αναμένεται μία κατ' αρχάς ενεργοποίηση των long και ενδεχομένως σταθεροποίηση σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με το 42% του ισχνού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, έχουμε από νωρίς ένδειξη της διάθεσης των traders, καθώς άμεση ήταν η ενεργοποίηση πωλήσεων μετά την τεχνητή ανοδική διόρθωση της Δευτέρας. Συνέπεια η υπερκάλυψη της θετικής απόδοσης της 31ης Δεκεμβρίου, με τις απώλειες για τον κλαδικό δείκτη να υποχωρούν έως 4,11% στο πρώτο ημίωρο.

Ανάλογη εικόνα και στην πλειονότητα των blue chips, με την Coca Cola χαμηλότερα και πωλητές στην πλειονότητα των 21 μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά το συν 17% της Δευτέρας στο αρχικό, σήμερα, έως -8%, με τη μετοχή να επανέρχεται προς τα 4,42 ευρώ.

Μεικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔEH με πράξεις στα 9,52 για τον Οργανισμό, στα 7,63 για τον ΟΠΑΠ και χαμηλότερα στο 1,27 για τη ΔEH. Με αγοραστές μόλις σε ΟΠΑΠ και Fourlis, με σταθερές Aegean, OTE, Sarantis. 

Στο 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Τράπεζα της Ελλάδος, Ιntralot, ΙΑΣΩ μεταξύ αυτών με άνοδο, επιπλέον των δύο του δείκτη που προαναφέρθηκαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v