Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

10ετές: Η μεγάλη ζήτηση έριξε την απόδοση στο 3,9%

Πάνω από 11,8 δισ. οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν με το επιτόκιο στο 3,9% (κουπόνι 3,875%). Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. «Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα», δηλώνει ο Τσακαλώτος. Η κατανομή.

10ετές: Η μεγάλη ζήτηση έριξε την απόδοση στο 3,9%

Με μεγάλη επιτυχία, σε μια διαδικασία-εξπρές, ολοκληρώθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, με την απόδοση να κλείνει τελικά, εν μέσω πολλαπλάσιων προσφορών, άνω των 11,8 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance και συγκεκριμένα στο 3,9% (κουπόνι 3,875%).  

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την έκδοση ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα το εύρος επιτοκίου να μειωθεί ήδη από τις πρώτες ώρες της διαδικασίας. Το βιβλίο προσφορών ξεκίνησε το πρωί, οπότε και δόθηκε το αρχικό guidance για την απόδοση του τίτλου. Οπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, αυτό ήταν στο 4,125%. Ωστόσο, στη συνέχεια τα δεδομένα ανατράπηκαν καθώς η ζήτηση υπερέβη γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο νέο εύρος επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 3,9%-4%. 

Τελικά η έκδοση έκλεισε με απόδοση 3,9%, με την Αθήνα να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εν μέσω προσφορών που υπερέβησαν τα 11,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Η κατανομή των επενδυτών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΔΔΗΧ οι επενδυτές με βάση την γεωγραφική κατανομή κατανέμονται ως εξής:
• Μεγάλη Βρετανία 37,5%

• Ελλάδα 12%

• Γερμανία/Αυστρία 9,5%

• Γαλλία 9,5%

• ΗΠΑ 8%

• Ιταλία 6,5%

• Σκανδιναβία 6%

• Ιβηρική 5%

• Υπόλοιπη Ευρώπη 5,5%

• Λοιποί 0,5%

Σε ότι αφορά το προφίλ των επενδυτών:

• Fund Managers 68%

• Τράπεζες/Ιδιωτικές τράπεζες 14,5%

• Hedge Funds 11%

• Ασφαλιστικές/Συνταξιοδοτικά ταμεία 4%

• CB/Ois 2,5%

Τσακαλώτος: Εχουμε πρόσβαση στις αγορές

Ικανοποιημένος μετά τα αποτελέσματα της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας πως «τώρα μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα και έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέσω του δεκαετούς το δημόσιο αντλεί 2,5 δισ ευρώ, ενώ αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως υπήρξε ισχυρή ζήτηση από «ποιοτικούς επενδυτές», με περαιτέρω υποχώρηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων σε σχέση με την έκδοση του πενταετούς. Η αξιοποίηση των αντληθέντων κεφαλαίων θα αποφασιστεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή έκδοση, σύμφωνα με πληροφορίες 419 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον αγοράς του νέου δεκαετούς ομολόγου έναντι 290 επενδυτών στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου ενώ όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει τα 2/3 του φετινού προγραμματισμού πριν καν φτάσουμε στα μισά του χρόνου.

 

Tι λένε οι αναλυτές

«Η έκδοση είναι μια απόδειξη του πόσο δρόμο έχουν διανύσει» δήλωσε ο Ραμπανί Γουχάμπ, διαχειριστής σταθερού εισοδήματος στη London and Capital.

Ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο των διαπραγματεύσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης.

Κόντρα μέσω Twitter για την έκδοση



Σημειώνεται ότι χθες το ελληνικό δημόσιο έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή του τίτλου. Στόχος είναι να αντληθεί ποσό περί τα 2-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς, να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς (που επί της ουσίας είναι 9ετές) είναι στο 3,63%, σε χαμηλό από το 2006.

Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ αποβλέπει πρωτίστως στο να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο, μετά το 5ετές (προ εβδομάδων) και το 7ετές (πέρυσι τον Φεβρουάριο).

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v