Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απόσταση από τις 700 μονάδες ο στόχος του ΓΔ

Θετικό πρόσημο αλλά και χαμηλός όγκος συναλλαγών στην εγχώρια αγορά, ενώ νευρικότητα καταγράφεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πρωταγωνιστές Πειραιώς και Εθνική στην ανοδική κίνηση του κλάδου. Κέρδη και για τη ΔΕΗ.

ΧΑ: Απόσταση από τις 700 μονάδες ο στόχος του ΓΔ

Σε ρυθμό εντελώς διαφορετικό αυτού των τελευταίων συνεδριάσεων, στο ΧΑ σήμερα τον πρώτο λόγο έχουν οι... εξισορροπητικές δυνάμεις και όσοι προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις μερικής αναδιανομής θέσεων.

Μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση, που χαρακτηρίστηκε και από αύξηση συναλλαγών/βραχυπρόθεσμης ρευστότητας αποφέροντας μία απόδοση κοντά στο 9% για τον τραπεζικό κλάδο, σε διάστημα εβδομάδας, φαίνεται πως έρχεται η ώρα της ανασυγκρότησης δυνάμεων, κοντά στα επίπεδα των 700 μονάδων.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με 55% επικεντρωμένο στον κλάδο-κλειδί, με την Εθνική (*) να έχει σήμερα την... τιμητική της. Η τελευταία κίνηση στις τράπεζες, που υποστηρίχθηκε από την έκπληξη της... διπλής αναβάθμισης του Moody's και εν συνεχεία της επιτυχούς έκδοσης του 10ετούς, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αξιολόγησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, κάτι που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Στις 700-705 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.832 ο FTSE25 και όπως εκτιμά έμπειρος αναλυτής «... για όσο διάστημα ο δείκτης συντηρείται υψηλότερα των 1.750 μον., ως βασικό σενάριο είναι αυτό της κορύφωσης της κίνησης προς τις 1.950 μον...». Πρακτικά ένα περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κατά 120-100 μονάδες, που αντιστοιχεί σε εν δυνάμει θετική απόκλιση του ΓΔ προς τις 740 μονάδες. Ωστόσο, ζητούμενο για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, είναι η πειστική υπέρβαση των 550 μον., σημαντικού σημείου αναφοράς για τη μηνιαία προσέγγισή μας.

Με υπεραπόδοση η μετοχή της Εθνικής, σε θετικό πρόσημο του ΟΤΕ, με οριακές ελεγχόμενες απώλειες της Coca Cola, οι long έχουν ευχέρεια κινήσεων στις περισσότερες μετοχές του δείκτη.

Ετσι, νωρίτερα στις 14:00, οι πωλητές υπερίσχυαν στις 8 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, EXAE, Lamda, Jumbo, ΟΛΠ, Sarantis και ΤΙΤΑΝ). Ωστόσο κύριο χαρακτηριστικό και στις οκτώ περιπτώσεις, η φειδωλή προσφορά, η ευχερής απορρόφηση σε τιμές λίγο χαμηλότερες και η συντήρηση δυνάμεων μετά το τελευταίο 1,15% του ΓΔ σε διάστημα εβδομάδος.

Στις 44/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για Σελόντα, Ιατρικό, Mevaco κ.α. από αυτές τις χαμηλότερες κατηγορίες.

(*) μέτρηση της ΕΤΕ στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v