ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών στην περιοχή των 820 μονάδων

Κεντρικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου παίζουν οι τράπεζες, με το 43% των συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές των συστημικών ομίλων. Μεικτές αρχικά οι τάσεις στα blue chips, με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο.

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών στην περιοχή των 820 μονάδων

Οριακά υψηλότερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτωτικό ξεκίνημα και προς δοκιμασία των στηρίξεων το ΧΑ, αλλά και με ενδείξεις αναστροφής για τη συνέχεια.

Στα επίπεδα των 11.980 μονάδων ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο μείον βασικοί δείκτες/κλάδοι στο χρηματιστήριό μας, ως συνέχεια στη χθεσινή επιχείρηση... εξαέρωσης και μερικής κατοχύρωσης υψηλών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Με κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον ΓΔ προς την περιοχή των 820 μονάδων, για να ενεργήσουν σχεδόν άμεσα οι πωλητές, με πιέσεις προς τιμές στήριξης χαμηλότερα των 810 μονάδων.

Στα 5,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στα πρώτα 15', αυξήθηκε στη συνέχεια με περίπου άλλα τόσα, ένδειξη πως οι εντολές που ενεργοποιήθηκαν χθες έχουν την... ουρά τους. Πάντως η αρχική εικόνα της ροής συναλλαγών, πωλήσεων - αγορών, ο ρυθμός κ.λπ. δεν αλλάζουν την προσέγγιση περί ελεγχόμενης και φυσιολογικής διόρθωσης μετά το 5νθήμερο μετεκλογικό ανοδικό ράλι. Οπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, αφενός τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αφετέρου, αυτά που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα δίνουν ένα ισχνό πλεονέκτημα στους short. Αυτό όμως για την αρχή της συνεδρίασης καθώς από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις (αναλυτικά δίνονται στον Εκηβόλο), το πιθανότερο είναι πως η αγορά θα βγάλει αντίδραση και οι traders θα επιχειρήσουν να (ξανα)κινηθούν προς τις 820 μονάδες. Άλλωστε μία σχετική μεταβλητότητα την περιμέναμε μετά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με το 43% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Αρχικά λίγες πωλήσεις και υποχώρηση προς τις 715,50 μονάδες, απορρόφηση της προσφοράς και επαναφορά προς τις 737,53 (υψηλό αρχής), με αυτές τις δύο τιμές, πιθανότατα, να καθορίζουν το εύρος διακύμανσης για τον κλαδικό δείκτη.

Με μικρή άνοδο οι 3 από τις 4 του κλάδου, με την Πειραιώς λίγο χαμηλότερα στα 2,60 ευρώ.

Στην περιοχή των 2.085 μονάδων ο FTSE25, δηλαδή εντός δικαιολογούμενων ορίων, με ζητούμενη τη μη απώλεια των 2.065 σε κλείσιμο.

Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Sarantis, αλλά και ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Attica Bank κ.α.

Μεικτές αρχικά οι τάσεις για τα blue chips, που συν τω χρόνω λειτούργησαν υπέρ των long, καθώς εντολές αγοράς βγήκαν σε μία ομάδα μετοχών, με αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 να αντιδράσει προς τις 2.100 μονάδες, σημαντικό και... ψυχολογικά άνω όριο (που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει στήριξη για την επόμενη αντίδραση), ο δε ΓΔ προς τις 820 μονάδες.

Στις 44/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v