Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκιμάζονται οι αντοχές των αγοραστών

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης. Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση στη ΔΕΗ, μερική κατοχύρωση κερδών στις τραπεζικές μετοχές. Συνεχίζουν υψηλότερα Εθνική - Alpha. Απώλειες για Coca Cola.

ΧΑ: Δοκιμάζονται οι αντοχές των αγοραστών

Με απώλειες τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, στο μείον τα futures στην Wall Street.

Ενδεικτικά το μείον 0,80% του DAX στις 11.627 μονάδες, από 0,62% χαμηλότερα και από τις 2.735 μονάδες τα συμβόλαια του S&P 500.

Σε συνέχεια της...αντιθετικής τάσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ισχυροποιήθηκε την Παρασκευή, το ΧΑ συνεχίζει προς τις 835 μονάδες.

Ωστόσο οι μέχρι και...τριψήφιες αποδόσεις που έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την short τάση των ξένων αγορών το πιθανότερο είναι πως θα "δοκιμάσει" τις αντοχές των αγοραστών των τελευταίων συνεδριάσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ελεγχόμενης διολίσθησης προς τις περιοχές των πρώτων στηρίξεων. Ενα...πέρασμα από το...ταμείο, μετά από μία τόσο έντονα ανοδική κίνηση συνήθως δεν ζημιώνει όσους "κλειδώνουν" ένα μέρος των θέσεων τους.

Ετσι η εικόνα της πρώτης ώρας, με αρχική αντίδραση προς τις 835 μονάδες (στο πρώτο ημίωρο) και στη συνέχεια της διόρθωσης προς τις 823 μονάδες (στις 11.25΄) αποτιμάται ως απόλυτα φυσιολογική και εντός σχεδιασμού και πάντα μέσα στα όρια μίας επιτρεπόμενης (τεχνικά) διολίσθησης.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με την είδηση της ημέρας, να αφορά στο mega deal της Πειραιώς με την Intrum για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και με βοήθειες από αρκετά blue chips.

Προς τις 800 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 65% των αυξημένων συναλλαγών/τζίρου να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, επιβεβαιώνοντας την επικέντρωση των traders και όσων βραχυπρόθεσμων παικτών παίζουν το λεγόμενο...Greek Bet. Στην περιοχή των 2.110 μονάδων ο FTSE25, με μεικτές τάσεις για τα μη τραπεζικά χαρτιά και συγκριτικά αυξημένη αξία συναλλαγών για τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Aegean κ.α.

Προφανώς και για τον τραπεζικό κλάδο οι εξελίξεις στο μέτωπο της Πειραιώς αποτελούν μία ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς είναι στην κατεύθυνση της διαχείρισης ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, όπως είναι αυτό των NPLs/NPEs και δείχνουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων σε μία συγκυρία που Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ΔΕΝ έχουν δώσει- ακόμη- το πράσινο φως για την δημιουργία και λειτουργία ενός ευρύτερου μηχανισμού διαχείρισης/δραστικού περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Η είδηση της συμφωνίας Πειραιώς- Intrum προφανώς και δίνει την αφορμή για μερική κατοχύρωση θέσεων, μετά από το θεαματικό ράλι προεξόφλησης που απέδωσε ένα 29,26% σε διάστημα εβδομάδος και 56,32% σε μηνιαίο. Στο 240% η αντίδραση για τη μετοχή, από την αρχή του έτους, με την αποτίμηση του ομίλου να έχει επανέλθει πάνω από το όριο του 1 δισ. και συγκεκριμένα στα 1,25 δισ. ευρώ.

Από τα blue chips, η ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο, με νέες αγορές σε τιμές υψηλότερες των 2 ευρώ σε ακόμη ένα...στοίχημα προεξόφλησης. Στο 29,18% η απόδοση εβδομάδος και στο 59,36% σε μηνιαία μέτρηση με την αγορά να προεξοφλεί εξελίξεις που θα δικαιολογούν μία αποτίμηση μεγαλύτερη των 487 εκατ. ευρώ.
Εως τα 8,04 ευρώ η μετοχή της Aegean, λόγω της αποκοπής μερίσματος, με εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας έως τα 8,20 ευρώ.

Τεχνικά η επιβεβαίωση των 820 μον. ως βραχυπρόθεσμη στήριξη θα μπορούσε στη συνέχεια να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τους traders με την προυπόθεση πως σήμερα- αύριο θα "γυρίσει" η Wall Street.

Στις 46/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς η πλειονότητα των συναλλαγών αφορά σε μετοχές του δείκτη. Σε μερική διαφοροποίηση ένα τμήμα της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας με μεγαλύτερη απόδοση για Attica Bank, ΑΒΑΞ, MIG, Foodlink, Βιοσώλ, Centric κ.α.

Στις 11.35 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 28,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v