ΧΑ: Τα μηνύματα από την πρώτη «μετεκλογική» διόρθωση

Ο τραπεζικός κλάδος (-8,2%) δέχτηκε τα ισχυρότερα πυρά από τους πωλητές, έχοντας τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες αποδόσεις. Πίεση και στη ΔΕΗ, αντίσταση από Coca Cola. Ποιες είναι τώρα οι ζώνες άμυνας για τους βασικούς δείκτες.

ΧΑ: Τα μηνύματα από την πρώτη «μετεκλογική» διόρθωση

Για μία ακόμα συνεδρίαση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε την “κόντρα κίνηση” με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις πρώτες να επιλέγουν την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ενώ στο Χ.Α. ήλθε η πολυαναμενόμενη διόρθωση, με κύριο εκφραστή κατοχύρωσης κερδών τον Τραπεζικό κλάδο, που είχε υπεραποδώσει κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις έξι, μετεκλογικές, συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, ο Γενικός Δείκτης, με πέντε θετικές και μία οριακά αρνητική συνεδρίαση, άθροιζε κέρδη 14,32% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, άθροιζε κέρδη 32,51%, ενώ στο ίδιο διάστημα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε ενισχυθεί κατά 4,7 δισ. ευρώ, περίπου.

Ο χρηματιστηριακός χρόνος που απομένει έως τις Εθνικές εκλογές, αν αυτές προκηρυχτούν στις 7 Ιουλίου, μόνο λίγος δεν μπορεί να θεωρηθεί και ήταν κοινό μυστικό ότι η Εγχώρια Αγορά δεν θα μπορούσε να κινηθεί μονίμως “βόρεια” και προεξοφλητικά για τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, χωρίς τις απαιτούμενες, βραχύβιες, διορθώσεις – κατοχυρώσεις κερδών και μάλιστα όταν η επιφυλακτικότητα παραμένει κυρίαρχη στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Στα άξια αναφοράς και οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 2,935% η απόδοση του 10ετους), ενώ ρόλο στο “profit taking” έπαιξε και η ανακοίνωση του σχετικά αδύναμου ΑΕΠ α΄ τριμήνου.

Από την άλλη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή διόρθωση, αν και απόλυτα αναμενόμενη, δεν άφησε χωρίς προβληματισμούς, αρκετούς “διορατικούς” Παράγοντες της Αγοράς, που περίμεναν η ρευστοποίηση κερδών στο Τραπεζικό ταμπλώ, να συνοδευτεί από αναζήτηση νέων “επενδυτικών ιδεών” και έξω από τα στενά όρια του FTSE25, κάτι που ασφαλώς και δεν έγινε, τουλάχιστον στην ένταση που το ανέμεναν οι Επαγγελματίες του χώρου.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Συνεχίζεται η προεξόφληση βελτίωσης της Οικονομίας, καθώς είχαμε χθες άλλη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον ΓΔ με αυξημένο όγκο συναλλαγών (€136,6 εκατ.) και πρωταγωνιστές Τράπεζες και ΔΕΗ. Αναφέρουμε ότι ο Markit PMI Μεταποίησης για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 54,2. Πάραυτα, τα ανακοινωμένα μεγέθη για τον συγκεκριμένο δείκτη Μαΐου ήταν μάλλον αποθαρρυντικά για Γερμανία (44,3) και Ευρωζώνη (47,7), αν και ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις, αλλά και για την Ισπανία όπου ο εν λόγω δείκτης καταγράφηκε στο 50,1, μέτρηση που αποτελεί την δεύτερη χαμηλότερη (49,9 τον Φεβρουάριο) τα τελευταία 3 χρόνια. Το σημαντικότερο στην παρούσα φάση είναι ότι ο ΓΔ φαίνεται να έχει κατοχυρώσει επίπεδα τιμών πάνω από τις 800 μονάδες. Σήμερα ανακοινώνεται το εγχώριο ΑΕΠ Α΄ τριμήνου”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Στη σημερινή ατζέντα η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών και η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Για σήμερα περιμένουμε η Αγορά να υποχωρήσει, καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο εξακολουθούν να υπονομεύουν την ψυχολογία στο εξωτερικό”, εκτιμούσε η Eurobank Eq.

“O Γενικός Δείκτης συνέχισε και χθες την ανοδική του πορεία με κέρδη 0,80%. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 820. Ο κίνδυνος που μπορεί να σταματήσει το ράλι των τελευταίων ημερών είναι η πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει σήμερα το ΑΕΠ 1ου τριμήνου”, ήταν οι εκτιμήσεις της Merit Sec.

“Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου. Η αδιάλειπτη ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εν μέσω εξελίξεων που εμφανώς αυξάνουν τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, είναι πιθανό να διακοπεί στη σημερινή συνεδρίαση. Απαιτείται επομένως αυξημένη εγρήγορση από πλευράς Επενδυτών, σε σχέση με τους αναλαμβανόμενους βραχυχρόνιους κινδύνους”, τόνιζε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παρά την αρχική επιφυλακτικότητα και η χθεσινή συνεδρίαση, εξελίχθηκε σε νίκη των αγοραστών, με νέα υψηλά για τον ΓΔ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 800 και αντίσταση στις 863. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2057 και αντίσταση στις 2225. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 736 μονάδες και αντίσταση στις 850. Συμπερασματικά: Η κατάσταση παραμένει ίδια. Η Αγορά είναι έντονα ανοδική, με επόμενο κοντινό στόχο τις 863 μονάδες. Ο ΓΔ, είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όπου σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε κάποια εκτόνωση”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές κομμάτι του Τραπεζικού ταμπλώ, όπου οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, για να υπάρξει σχετική αντίδραση μετά το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank (-7,49%), ενώ Alpha Bank (-8,08%), Εθνική (-8,12%) και Πειραιώς (-11,19%) άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και την ολοκλήρωσαν αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρώντας μέχρι τις 720,73 μονάδες (-8,90%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 729,48 (-7,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 725,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,24%.

Το σημερινό -8,24% είναι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 8μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 3/10/2018 (-8,78%).

Αν η διόρθωση επεκταθεί χαμηλότερα της πρώτης ζώνης στήριξης 701 – 694, το κλίμα θα επιβαρυνθεί σημαντικά, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 623 και 591 μονάδες (ημερήσιο “stop long”, που θα ανέβει σημαντικότατα στις επόμενες συνεδριάσεις).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τον φιλόδοξο στόχο να ενισχύσει σημαντικά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, την κεφαλαιακή της βάση, ώστε να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό ‘μαξιλάρι’ της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων, έναντι των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, θέτει η Διοίκηση της Πειραιώς με το νέο στρατηγικό πλάνο ‘Ατζέντα 2023”.

Ερχόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Cenergy (+3,59%), ΕΕΕ (+2,05%), Σαράντης (+0,66%), Τιτάν (+0,11%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, ήταν ο γνωστός “σωματοφύλακας” που “επιστρατεύεται στα δύσκολα”, δηλαδή η μετοχή της ΕΕΕ.

Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 33,50 ευρώ, ενώ ιδιαίτερα ισχυροποιημένη δείχνει η ζώνη στήριξης στα 30,04 – 29,40 ευρώ.

Δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο πλαγιοανοδικό κύμα που έχει ξεκινήσει από τα 1,246 ευρώ (κλείσιμο 23/5) για την Cenergy, ενώ ο τίτλος ανέβασε συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Στα 1,242 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 1,60 ευρώ η πολύ ισχυρή αντίσταση.

Εντυπωσιακά πράγματα στην ΔΕΗ, ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μεταξύ 2,104 (-5,48%) και 2,29 ευρώ (+2,88%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 2,18 ευρώ (-2,07%) διακινώντας 3105462 τεμ., από τα οποία τα 494969 τεμ. αφορούσαν συνεχόμενα “πακέτα” στα 2,28 ευρώ.

Το ημερήσιο “stop long” στα 1,2910 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 2,25 – 2,50 ευρώ.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε. ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,42 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,378 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μοτοδυναμική (+5,65%), επτά για την Τρ. Αττικής (+6%), τέσσερις για τα Πλ. Θράκης (+1,46%) και τρεις για τον Δρομέα (+4,95%).

Κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν την είδηση στον Κέκροπα (-3,66%), καθώς συμπληρώθηκαν έξι μήνες από το τελευταίο Δικαστήριο (4/12/2018) και πολλές 10ετιες από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά για την Quest (-5,28%), εμφάνιση μεγάλου πωλητή στην Q&R (-9,39%), ενώ συνεχίστηκαν οι αυξημένες συναλλαγές στον ΟΛΘ (-0,34%).

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+0,34%) και Paperpack (+7,39%), από τις 8/5 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Byte (+1,22%), αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Profile (+1,37%), ενώ πυκνές συναλλαγές πέριξ των 5,00 ευρώ σημειώθηκαν στον Ικτίνο (+0,41%), καθώς η γ.σ., στις 26/6 καλείται να εγκρίνει split (4ν/1π) και την διανομή μερίσματος.

Τεχνικά, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες και σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, που απευθύνονται στους πολύ “γρήγορους” παίκτες, για τον ΓΔ το 814 ήταν κοντινή στήριξη που όσο έκλεινε πάνω από αυτό ο Δείκτης ήταν επιθετικά ανοδικός. Μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 808, ή στο 785. Το 836 κοντινή αντίσταση και το 862 επόμενος στόχος. Θυμίζουμε ότι το 890 επίπεδο είναι προηγούμενο μεγάλο υψηλό μας.

Φανερά κουρασμένος και ο FTSE25. Επιβεβαιωμένη απώλεια των 2088 μονάδων, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 2065 – 2060 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές του ΧΑ

“Η εκτόξευση του Γενικού Δείκτη κατά 100 μονάδες στις έξι συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά τις Ευρωεκλογές, οδηγώντας τον σε επίπεδα ρεκόρ για τους τελευταίους 13 μήνες, στις 836 μονάδες, συνιστά μια αδιαμφισβήτητη ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από την Επενδυτική Κοινότητα”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τη διάθεση να προεξοφληθεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης Κυβέρνησης στις 8 Ιουλίου, η οποία θα εφαρμόσει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας, προώθησης ώριμων επιχειρηματικών σχεδίων, επιτάχυνσης Αποκρατικοποιήσεων, αύξησης των Δημοσίων Επενδύσεων, θεσμοθέτησης κανόνων που θα διαμορφώσουν φιλικότερο περιβάλλον για επιχειρηματικές δράσεις. Εξελίξεις δηλαδή οι οποίες θα οδηγήσουν το ταχύτερο, σε επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της Οικονομίας.

Οι παραπάνω προσδοκίες έχουν οδηγήσει σε ενάρετο ανοδικό κύκλο, με τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες για τοποθετήσεις από νέους Επενδυτές, διαμορφώνοντας συναλλαγές που ξεπερνούν, πλέον, καθημερινά τα 100 εκατ. ευρώ.

Με την Αγορά ομολόγων να προσφέρει καθημερινά την συμπαράστασή της, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχώς υποχωρούν, με την αναβάθμιση των τιμών τους, ευεργετώντας τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών.

Η ψυχολογία έτσι συνεχώς βελτιώνεται, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις αναβαθμίζονται, με τις μετοχές της ΔΕΗ και των Τραπεζών, που προχωρούν αποφασιστικά στην εξυγίανση από τα “κόκκινα” δάνεια, να καθοδηγούν μια διαδικασία που ήδη σε μια εβδομάδα αύξησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση κατά 5 δισ. ευρώ. Χωρίς ωστόσο, επί του παρόντος, η ανοδική κίνηση να διαχέεται στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Εν τω μεταξύ, οι αριθμοί είναι ακόμη πεισματικά στην αντίθετη κατεύθυνση. Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου συνεχίζει την επιβράδυνσή του (+1,3%, από +1,6% το Δεκέμβριο) και όλοι προσβλέπουμε στην υποβοήθησή του από τον Τουρισμό τα δύο επόμενα τρίμηνα, αφού καμία επένδυση δεν πρόκειται να δρομολογηθεί αν δεν περάσει εύλογο χρονικό διάστημα.

Και ευχόμαστε η ένταση στα Ελληνοτουρκικά να μην φέρει ανεπιθύμητες εξελίξεις, που μπορεί να διαταράξουν τη ροή Επισκεπτών στη Χώρα μας.

Επομένως, η προεξόφληση από το Χρηματιστήριο των θετικών εξελίξεων για την Οικονομία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά ένα σενάριο εξελίξεων που θα δρομολογηθεί με ευκολία, αφού οι ποικίλες παθογένειες της Ελληνικής Κοινωνίας μπορούν τουλάχιστον να το επιβραδύνουν.

Έτσι, είναι προτιμότερη μια κίνηση του Γενικού Δείκτη με μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε να “χωνευτούν” τα νέα δεδομένα, με τα όρια του Γενικού Δείκτη να οριοθετούνται ανάμεσα στην περιοχή των 810 μονάδων, ως προς τη στήριξή του και τις 880 μονάδες ως προς την αντίσταση.

Η αυτονόμηση όμως του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μια ακόμη απειλή: το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, που συνεχώς τροφοδοτείται από εξελίξεις που αυξάνουν τις αβεβαιότητες.

Με τον Trump να επιβάλλει δασμούς στα Προϊόντα του Μεξικού, αλλά και να επισκέπτεται τη Βρετανία επιδιώκοντας ανοικτά την έξοδο της Χώρας από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία (άτακτο “Brexit”).

Την Κίνα να απειλεί ότι θα διακόψει τις εξαγωγές “σπανίων γαιών”, πλήττοντας καίρια τις εταιρείες των νέων Τεχνολογιών, αλλά αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει τις τοποθετήσεις σε Αμερικανικούς τίτλους. Ευλόγως, τόσο η JP Morgan όσο και η Goldman Sachs προειδοποιούν ότι στις αρχές το 2020 η Παγκόσμια Οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση και αναπόφευκτα τα Διεθνή Χρηματιστήρια θα οπισθοδρομήσουν, αφού τα εταιρικά μεγέθη θα συρρικνώνονται.

“Με τους πάντες να στρέφουν το βλέμμα τους στο ‘G20’ στο τέλος του μήνα, προσδοκώντας σε συνεννοήσεις των Ηγετών”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) μείωσε το βασικό της επιτόκιο από το 1,5% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,25%, αφού το διατηρούσε αμετάβλητο από τον Αύγουστο του 2016. Οι Αναλυτές ανέμεναν αυτή την κίνηση, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για την πιθανότητα και νέας μείωσης πριν το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 6 Ιουνίου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

“Διάλογο και διαπραγματεύσεις επιθυμεί το Πεκίνο για να λύσει τις εμπορικές διαφορές του με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου και το ρεπορτάζ του Reuters.

Μεγαλύτερη επιβράδυνση, από αυτή που αναμενόταν, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι τιμές καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκαν 1,2% τον Μάιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, από 1,7% τον Απρίλιο. Η κίνηση ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες των Οικονομολόγων για αύξηση ύψους 1,3%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των Τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1%, από 1,4% τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό δεκαετίας υποχώρησε η ανεργία, στο 7,6% τον Απρίλιο, από 7,7% τον Μάρτιο.

Οι νέες παραγγελίες για Αμερικανικά Προϊόντα κατέγραψαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 0,8%. Πρόκειται για τη δεύτερη πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν απώλειες 0,9%.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι “η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι εμπορικές διαμάχες των τελευταίων ημερών επηρεάζουν το οικονομικό outlook και διαβεβαίωσε τις Αγορές ότι θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσει την επέκταση της Αμερικανικής Οικονομίας”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η Σουηδική εταιρεία ‘Intrum’ θα καταβάλλει άμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς 296 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 328 εκατ. ευρώ, για το 80% της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ θα τα πληρώσει στην Τράπεζα μετά το 2022”.

Από την άλλη, με χαμηλότερο ρυθμό, σε σχέση με τις προσδοκίες, έτρεξε η Ελληνική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση (στοιχεία χωρίς εποχική διόρθωση), ποσοστό το οποίο διαμορφώνεται σε 1,3% μετά τις εποχικές διορθώσεις, ενώ σε τριμηνιαία βάση, καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,2%, μετά από εποχική διόρθωση (μεταβολή -0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018).

“Τα αποτελέσματα τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες της Deutsche Bank”, αναφέρει ο Οίκος σε έκθεσή του στην οποία διατηρεί σύσταση “hold” και τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω υψηλότερων προβλέψεων, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “underweight” και τιμή - στόχο στα 1,3 ευρώ.

“Δεδομένου ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) για τις Τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία παραμένουν πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, χρειάζεται περισσότερη δουλειά στη μείωσή τους για τις περισσότερες Τράπεζες στις Χώρες αυτές”, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Οίκος αξιολόγησης DBRS.

“Αύξηση 6% στα καθαρά κέρδη του, στα 42 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει ο ΟΠΑΠ”, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “outperform” με τιμή - στόχο στα 12 ευρώ. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει αύξηση των ακαθάριστων εσόδων κατά 6% στα 401 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 96 εκατ. ευρώ με αύξηση 10%.

Ο ΟΠΑΠ δημοσιεύει αποτελέσματα αύριο, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

“Έσοδα περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα έχει την επόμενη δεκαετία ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα μερίσματα των συμβάσεων παραχώρησης” σύμφωνα με έκθεση της Alpha Finance, οι Αναλυτές της οποίας δίνουν σύσταση “Outperform” και τιμή - στόχο τα 7,80 ευρώ ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 837,15 (+0,04%) και 811,13 μονάδων (-3,07%), στις 17.00 βρέθηκε στις 814,13 (-2,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 813,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,81%.

Ο τζίρος στα 112,8 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 60,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να γυρίζουν σε αυξητικές διαθέσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (95.664 συμβόλαια).

Στα 8.599 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.248 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.299, 2.902 για τον Ιούνιο και 397 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.087) κινήθηκε μεταξύ 2.080 και 2.137 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Lamda Development, 39.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.198), Alpha Bank (23.275), Πειραιώς (13.266), ΔΕΗ (5.070), Εθνική (22.790), Intralot (525), ΟΤΕ (506), Ελλάκτωρα (954), Μυτιληναίο (1.126), ΟΠΑΠ (374), MIG (3.125), Τρ. Αττικής (419), ΑΔΜΗΕ (1.049), ΓΕΚ (182), ΕΧΑΕ (227), Motor Oil (185), Viohalco (388), Cenergy (1.342), Τέρνα Ενεργειακή (116), Ιντρακόμ (239).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 51.525, Alpha Bank 63.889, Εθνική 62.019, MIG 77.685, ΔΕΗ 15.115, Πειραιώς 27.393.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                              NSP      Date

ansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.505.512 τεμ., (από 44.705.827 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.616.742 τεμ. (25.032.044), ΔΕΗ 6.679.897 τεμ. (6.721.111), Eurobank 94.287.332 τεμ. (93.162.222), Εθνική 32.356.522 τεμ. (32.055.380), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v