Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Εντείνεται η ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη προς το τέλος της συνεδρίασης, που χαρακτηρίστηκε από θεαματική μείωση συναλλαγών και μεταβλητότητας στο ΧΑ. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, πιέσεις για ΔΕΗ, ανοδικά η Coca Cola.

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Και αίφνης... κράτει. Μετά από ένα χορταστικό για τους traders χρηματιστηριακό 6ήμερο, σήμερα οι τόνοι στο ΧΑ έχουν επιστρέψει στα πρότερα επίπεδα.

Ούτως ή άλλως σταθεροποιητική η συνεδρίαση από Φρανκφούρτη μέχρι Λονδίνο, με επίσης αισθητά μειωμένους τους τζίρους, κάτι που παραπέμπει σε αναμονή των επενδυτών μέχρις ότου δοθεί το έναυσμα για την επόμενη κίνηση. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Στη Νέα Υόρκη, τα futures παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα, με τον S&P 500 κατά 0,52% υψηλότερα από τις 2.820 μονάδες.
Τεχνικά για τον δείκτη η υπέρβαση των 2.775 μονάδων ξαναδίνει προβάδισμα στους long.

Στα καθ' ημάς, σε ήπιο κλίμα, με άτονο ρυθμό η εξέλιξη της συνεδρίασης, που μπορεί μεν να ξεκίνησε με 5 εκατ. στο πρώτο 15λεπτο και άλλα τόσα στο επόμενο, αλλά από τις 12:30 και μετά έπεσε κατακόρυφα ο ρυθμός εντολών, οι συναλλαγές, με αποτέλεσμα προ ολίγου να διαμορφώνονται στα μέτρια 38 εκατ. ευρώ. Πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Χωρίς ιδιαίτερα ενεργούς τους traders, η μεταβλητότητα για δείκτες, μετοχές έχει περιοριστεί σημαντικά -παρά την αρχική περί του αντιθέτου εκτίμησή μας, απόρροια της χθεσινής σημαντικής διόρθωσης-, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ισορροπεί πέριξ των 815 μονάδων. Με το 23% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ο κλάδος δείχνει να... ηρεμεί λίγο. Στο εύρος των 715,50-738,81 μονάδων, χωρίς να απειλείται ούτε το άνω αλλά ούτε και το κάτω όριο του καναλιού διακύμανσης, φαίνεται πως ορισμένα funds πήραν χθες το μεγαλύτερο μέρος των κερδισμένων θέσεών τους και σήμερα χαμηλώνουν ταχύτητα.

Αλλωστε χθες και σήμερα και με αφορμή τα στοιχεία για ΑΕΠ πρώτου τριμήνου και τα στοιχεία της Κομισιόν, πιο λογική θα ήταν μια τακτική stock picking/πέρασμα από το ταμείο. Ωστόσο τα όσα αναφέρουν η Ελενα Λάσκαρη και η Αννα Φαλτάιτς μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, για τον αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης, την εμφανή αδυναμία παραγωγής «νέου πλούτου».

Και αυτά είναι ουσιώδη προβλήματα. Την ίδια ώρα, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας ανοίγει τα χαρτιά του κάνοντας λόγο για λάθη του ΔΝΤ ενώ διαψεύδει -για ακόμη μία φορά- τα περί... πολιτικών φιλοδοξιών του. Και ένα θεωρητικό ερώτημα προς τους κυβερνώντες, τώρα που ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δηλώνει πως και το Ταμείο έκανε λάθη, εστιάζοντας στις πολιτικές λιτότητας, δεν είναι... απέναντι; Απλά ως θεσμικός παράγων συνεχίζει να επιτελεί το έργο του και μόνο.

Στην περιοχή των 2.085 ο FTSE25, με την Coca Cola λίγο υψηλότερα, στα 32,57 και με τον ΟΤΕ λίγο χαμηλότερα, στα 12,28 ευρώ.

Με αγοραστές σε μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Lamda Development, Sarantis, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή.

Σε νέο ομολογιακό έως 150 εκατ. προχωρά η Τέρνα Ενεργειακή, γενναίο bonus 10,6 εκατ. θα διανείμει η Motor Oil και ο Μυτιληναίος αναλαμβάνει το πρώτο έργο του στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στην επέκταση του προαστιακού προς Λουτράκι.

Στις 51/59 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με κινητικότητα σε ΚΕΚΡΟΨ (κλείδωσε στο limit up), ΚΛΜ, Intralot, Ιντρακάτ, Byte, Profile κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v