ΧΑ: Το βλέμμα ξανά στον τραπεζικό κλάδο

Υπό συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές καλούνται να σταθμίσουν τα δεδομένα στον τραπεζικό τομέα, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία για τον κλαδικό δείκτη.

ΧΑ: Το βλέμμα ξανά στον τραπεζικό κλάδο

Νευρικότητα στη Wall Street, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για ανάπτυξη και εμπόριο. Ενδεικτικό το «γύρισμα» και αρνητικό κλείσιμο του S&P 500 κατά 0,32% χαμηλότερα, στις 2.869,16 μονάδες.

Δεδομένο, πλέον, το περιβάλλον ρευστότητας και αβεβαιότητας στις αγορές διεθνώς, έχει επιβαρύνει τον επενδυτικό κίνδυνο, ειδικότερα για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Οι αγορές έχουν εισέλθει σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και, όπως όλα δείχνουν, έτσι θα συνεχίσει για καιρό. Γι' αυτό και η επανεξέταση της προσέγγισης των αγορών, η διαφορετική διαχείριση επιβάλλονται εκ των πραγμάτων.

Στα καθ' ημάς, στο... και ένα διασώθηκαν οι long, καθώς οι δείκτες και μετοχές-σηματωροί «γύρισαν» κυριολεκτικά στη διαδικασία δημοπρασίας, στη σειρά των τελευταίων εντολών που πέρασαν στο σύστημα λόγω του rebalancing στους δείκτες MSCI, της στάθμισης/βαρύτητας χωρών λόγω της αναβάθμισης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 831,64 ο ΓΔ, στις 2,041,68 ο FTSE25 και στις 680,43 ο ΔΤΡ, με σημαντικές απώλειες του 3% για τον κλαδικό δείκτη.

Η αξία των συναλλαγών θα μπορούσε να ειπωθεί πως διπλασιάστηκε προς το κλείσιμο, με τον τελικό τζίρο στα 93,709 εκατ. ευρώ.

Στα υπόψη το γεγονός πως τα περίπου 42 εκατ. που έγιναν στο τέλος δεν είχαν πολλά πακέτα, με το ύψος τους να μην ξεπερνά τα 3,5 εκατ. Επρόκειτο για καθαρές συναλλαγές και αυτό μένει να φανεί σήμερα σε συνδυασμό με τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, με τον επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού Αντρέα Ενρια. Το ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και καθίσταται προφανές πως το ευρω-σύστημα θέλει να συνδράμει την Αθήνα στην επίλυση του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων είναι αναμφίβολα θετικό. Εάν μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο του ΤΧΣ πάρει το ΟΚ των Βρυξελλών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο, θα είναι μία εξέλιξη για τον τραπεζικό κλάδο και όσα παράπλευρα θα μπορούσε να φέρει.

Συνεπώς ο κλάδος-κλειδί, με τη σημαντική διόρθωση χθες, ενδεχομένως να οδηγηθεί σε αναστροφή από τα επίπεδα των 680,43 και πάλι προς υπέρβαση του ορίου των 700 μονάδων. Αλλωστε αύριο-μεθαύριο ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη και των 4 συστημικών ομίλων, που πρακτικά σημαίνει ότι ο κλάδος θα είναι «θερμός» γι' αυτό το 3ήμερο.

Οσον αφορά στις μετοχές του δείκτη, Coca Cola, OTE αλλά και Motor Oil, Jumbo και Lamda έκριναν κυρίως τη θετική διαφορά στο κλείσιμο.

Η HSBC αυξάνει τις τιμές-στόχους για ΟΠΑΠ και Jumbo, η Μotor Oil ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου και ο Δημήτρης Τζάνας εκτιμά πως οι συνθήκες και οι μέτριες συναλλαγές δεν αρκούν για την υπέρβαση των 845 που είναι και ο πρώτος στόχος, πολλώ δε μάλλον των 860, που ουσιαστικά είναι ένα κρίσιμο σημείο για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Η σχέση 57/48 μεταξύ ανοδικών/πτωτικών ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπάρχει και η... άλλη αγορά, με μικρή έως μηδενική έκθεση σε ξένα κεφάλαια και αυτή είναι που εδώ και καιρό συντηρεί το ενδιαφέρον αρκετών μικρών ιδιωτών που σταδιακά επανήλθαν στο χρηματιστήριο. Γεγονός και τάση που θα καταγραφεί στα στοιχεία Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v