Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατούν το πάνω χέρι οι πωλητές

Επιμένει πτωτικά, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Στις τραπεζικές μετοχές οι εντονότερες πιέσεις. Μικρή άνοδος για ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ. Σταθερή η Coca Cola.

ΧΑ: Κρατούν το πάνω χέρι οι πωλητές

Πτωτικό «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σταθερά στο μείον το ΧΑ, από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν λίγο.

Διόρθωση του DAX, από τις 12.497 προς τις 12.400, με αφορμή (και) την εικόνα στη Wall Street αλλά και την επιβάρυνση, εδώ και μιάμιση ώρα, του λεγόμενου δείκτη... φόβου, με τον VIX/CBOE προς το 16,5, με αύξηση κατά 1,05% στο τελευταίο διάστημα.

Στο ΧΑ οι πωλητές δεν είχαν πρόβλημα με τις θέσεις short στο διάστημα που στην Ευρώπη επικρατούσαν ήπια ανοδικές τάσεις, πόσο μάλλον από τη στιγμή που πήραν κλίση για χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αυτό που διαφοροποιεί, εν μέρει, την αγορά μας είναι το γεγονός πως οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς μειώθηκαν στο διάστημα που στην Ευρώπη οι πωλητές αποκτούσαν προβάδισμα.

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 865 μονάδων, με σημείο αναφοράς και ασφαλείας για τους long η ζώνη πέριξ των 850 μονάδων. Με σχετικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, με ανάλογο τζίρο, που όμως δύσκολα θα υπερβεί τα χθεσινά 70 εκατ. ευρώ.

Το 47% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, με Alpha Bank, Eurobank και Εθνική να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και την Πειραιώς να ακολουθεί μετά τους ΟΠΑΠ και Jumbo.

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος και για Mytilineos, Autohellas, Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot κ.α.

Στις 2.142 μονάδες ο δείκτης των μετοχών/εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την τεχνική εικόνα να δείχνει ότι όσο είναι σε διαπραγμάτευση χαμηλότερα των 2.165 μονάδων, το πλεονέκτημα το έχουν οι short.

Mε σταθερούς πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, η προσοχή και επενδυτών επικεντρώνεται σε τίτλους που είναι στην επικαιρότητα. Με θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΔΕΗ, στα 3,144 ευρώ, με το διάγραμμα της μετοχής να είναι από τα λιγοστά long από τις μετοχές του FTSE25. Στα 3,17 ευρώ η κοντινότερη στήριξη, με stop για τις long θέσεις η απώλεια των 3,09 ευρώ. Εφικτοί οι στόχοι των 3,28 έως 3,36 ευρώ, στην περίπτωση κατοχύρωσης των 3,10 ευρώ.

Ετερη μετοχή επικαιρότητας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την άδεια του καζίνο, στο Ελληνικό. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στον διαγωνισμό, μέσω της κ/ξ με τη Mohegan, ως ο ελληνικός όμιλος που θα εισφέρει κεφάλαια 350-400 εκατ. (ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής ), με τα έσοδα να μένουν στην Ελλάδα και με... ΑΦΜ που φορολογείται και αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο τον φόρο που θα του αναλογεί.

Διαγραμματικά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,55 ευρώ, με απώλειες 1,65%, εξαρτάται από την έκβαση της Παρασκευής, αν και ο τελικός νικητής θα γίνει γνωστός μετά από περίπου ένα μήνα.

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με αγοραστές σε Cenergy, AΔΜΗΕ, ΟΤΕ και με την Αlpha Βank να «γυρίζει» οριακά, στο 1,726 λίγο μετά τις 13:30.

Στις 34/73, με 77 χωρίς μεταβολή και μεγαλύτερη απόδοση για SATO, Intralot (μετά το χθεσινό... άδειασμα), Attica Group, ΕΛΒΕ, Παπουτσάνης, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΑΒΑΞ, Ιntracom, Δρομέα, ΕΥΑΘ κ.α., κυρίως από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v