Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στη μάχη των εντυπώσεων αγοραστές-πωλητές

Κινήσεις στον απόηχο των εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον και του rebalancing στους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς. Ποιες μετοχές είναι σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Απομένουν... 3 και μισή συνεδρίαση για τη λήξη της χρονιάς.

ΧΑ: Στη μάχη των εντυπώσεων αγοραστές-πωλητές

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν για άλλη μια φορά την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι «η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου», έστω και αν υποχώρησαν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, όμως σήμερα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, τον πρώτο λόγο δείχνουν να τον έχουν οι πωλητές, έστω και με πιο «χαλαρές» συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των δασμών εισαγωγής σε μία σειρά Προϊόντων, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με στόχο την προώθηση της ποιοτικής ανάπτυξης του Εμπορίου. Μεταξύ άλλων, μειώσεις στους δασμούς εισαγωγής δρομολογούνται για ορισμένα Προϊόντα Τεχνολογίας της Πληροφορικής.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ενώ απομένουν μόλις τρεισήμισι συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής «τάραξε τα νερά», καθώς μέσω του rebalancing που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας ή αρκετά κοντά σε αυτά, ενώ ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε με κλείσιμο αισθητά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση καλείται να δείξει αν η επιστροφή των πωλητών την Παρασκευή ήταν συγκυριακή, με αποκλειστική αφορμή τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ή οι “sellers” θα επιδιώξουν να κερδίσουν τις τελευταίες εντυπώσεις.

Επόμενο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η σημερινή συνεδρίαση είναι αν θα επιμείνει η αδύναμη εικόνα των τελευταίων ημερών στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλό και αν θα συνεχιστεί η επιλεκτική «ωραιοποίηση» των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενης λήξης χρηματιστηριακού έτους, ή οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις δείχνουν ικανοποιητικές για τους εμπλεκόμενους.

Η προσοχή των traders, για σήμερα και στη μετοχή της Lamda Development, λόγω εισόδου των νέων μετοχών, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 97.014.940 νέες μετοχές της Lamda Development που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 176.736.715.

Σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των 8.418.750 (KA) μετοχών της ΓΕΚΕ, προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες (ΚΟ) μετοχές. Η επαναδιαπραγμάτευση των νέων 8.418.750 (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας ορίζεται για την 31/12/2019.

Επίσης, παύει  η  διαπραγμάτευση  των 1.524.000 (KA) μετοχών της Τζιρακιάν, προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες (ΚΟ) μετοχές. Η επαναδιαπραγμάτευση των νέων 1.524.000 (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας ορίζεται για την 31/12/2019.

Από σήμερα, σύμφωνα με το μοντέλο κλαδικής κατάταξης FTSE Russell | Industry Classification Benchmark (ICB): Οι μετοχές της Trastor θα διαπραγματεύονται στον υπερκλάδο ΟΑΣΗΣ «3510 - Ακίνητη Περιουσία» και στον κλάδο ΟΑΣΗΣ «35102000 - Διαφοροποιημένες Α.Ε.Ε.Α.Π.», ενώ οι μετοχές της Viohalco θα διαπραγματεύονται στον υπερκλάδο ΟΑΣΗΣ «5510 - Πρώτες Ύλες» και στον κλάδο ΟΑΣΗΣ «55102015 - Μεταλλουργία».

Εν τω μεταξύ, σε υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των κοινών μετοχών της Περσεύς που δεν κατέχει, προχώρησε η Andromeda Seafood Sociedad Limitada. H Andromeda Seafood προσφέρει 1,15 ευρώ σε μετρητά, για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης που του προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα, εντός της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

Η πρόταση προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις στην Αγορά, με δεδομένο ότι η συμφωνία είχε λάβει χώρα από τις 17/12, άρα ήταν γνωστή και η τιμή και η Αγορά έλαβε γνώση της δημόσιας πρότασης στις 19/12 και των όρων της στις 20 τρέχοντος και μετά τη λήξη των συναλλαγών, με τη μετοχή της Περσεύς να έχει κάνει τριήμερη άνοδο 33,98% (!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v