Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα χαμηλά ημέρας μετά το rebalancing

Τακτική... υποχώρηση από τους αγοραστές, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 900 μονάδες μετά και το rebalancing των δεικτών FTSE. Πτωτικά οι τράπεζες πλην Eurobank. «Βαρίδι» ο ΟΠΑΠ. Τι αναμένουν οι αναλυτές.

Διαδικαστικού χαρακτήρα, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους πωλητές να δείχνουν ότι έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και τους αγοραστές να περιμένουν το τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών, προκειμένου να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, αλλά δεν υπολόγισαν το rebalancing στις τελικές δημοπρασίες.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμένουσα αδύναμη εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, το μετρημένο “stock picking” στον μη Τραπεζικό 25αρη με την εικόνα απόλυτα επιφυλακτική και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Η εικόνα δεν άλλαξε μετά και την τριπλή λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μετά τις 14.00, οι δείκτες κατέγραψαν νεότερα χαμηλά, με την κατηφόρα να συνεχίζεται μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες.

Μένοντας στις τελευταίες, οι οποίες εκτός από το rebalancing λόγω των Ελληνικών δεικτών FTSE, σημειώθηκε rebalancing και λόγω αλλαγών στάθμισης στους δείκτες FTSE και EuroStoxx.

Αποτέλεσμα, ο τζίρος στις 17.00 να βρίσκεται στα 61,1 εκατ. και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 118,2 εκατ.

Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ο Γενικός Δείκτης, εκ νέου, χαμηλότερα των 900 μονάδων, ενώ στο χαμηλό ημέρας, έκλεισαν και 12 τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-1,58%), πήρε την θέση της Cenergy (-2,56%), στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο πλαίσιο της ίδιας αναδιάρθρωσης, στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Caps) εισήχθησαν οι Autohellas (+0,28%), ΟΛΘ (+4,89%) και Cenergy (-2,56%), ενώ διεγράφησαν οι MLS (+1,27%), Παπουτσάνης (-1,56%) και AS Company (-0,73%).

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω θετικών προσήμων και μικρών κερδών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,417% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Απομένουν τρεισήμισι συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς (στις 31/12 ημιαργία, με λήξη των συναλλαγών στις 15.20) και μέχρι οι Δεικτοβαρείς μετοχές να ξεκινήσουν τον επόμενο ανοδικό κύκλο, σαν θετικότερο σενάριο δείχνει αυτό της μετατόπισης του ενδιαφέροντος και των αντανακλαστικών της Αγοράς, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, εκεί όπου και σημειώνονται τα περισσότερα deals, με ζητούμενο οι επιχειρηματικές ειδήσεις – εξελίξεις να “εξαργυρώνονται” στο ταμπλώ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,11%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 2,47%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 45,45% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 94,15%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,05%), Εθνική (-2,45%), Eurobank (+1,21%) και Πειραιώς (-3,40%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 863,55 (+0,22%) και 845,41 μονάδων (-1,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 855,47 (-0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 853,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Προσοχή στην επόμενη στήριξη των 834 μονάδων, ενώ όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 888 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγο αύξησης θέσεων στον κλάδο.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η τελική εικόνα ασφαλώς και δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, με θετικό πρόσημο “επέπλευσαν” οι ΟΤΕ (+0,22%) και Fourlis (+1,92%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Lamda Development.

Σημαντικές “αψιμαχίες” στην μετοχή της Lamda Development (0%), καθώς από την μία και σύμφωνα με την Beta Sec., ο τίτλος εισέρχεται στον δείκτη Eurostoxx Emerging Markets, όμως από την άλλη την Δευτέρα αναμένεται η είσοδος των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,69 ευρώ (-3,51%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια. Ιδιαίτερα ισχυρή η στήριξη στα 7,05 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 8,00 και 8,24 ευρώ.

Σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 22,36 ευρώ (κλείσιμο 5/11), δείχνει να έχει εγκλωβιστεί η μετοχή της Motor Oil (-0,69%). Στα 20,00 η επόμενη, σημαντική, στήριξη, στα 21,92 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της Medicon (+10,28%), διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η απόφαση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 23.843.062 νέες μετοχές της BriQ Properties που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 35.764.593.

Από εκεί και πέρα, η Αγορά συνεχίζει να ψάχνει την τιμή εξαγοράς και κατ΄ επέκταση της δημόσιας πρότασης που θα ακολουθήσει στον Περσέα (+9,52%).

Με ελάχιστες συναλλαγές ανέβηκαν σήμερα οι Mediterra (+5,66%) και Optronics (+7,32%), αντέδρασε η Audiovisual (+24,32%) μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, ενώ μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, σήμερα έδωσαν ανοδική αντίδραση οι Revoil (+5,14%) και Q&R (+2,29%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (+1,55%) μετά την ανακοίνωση για συμφωνία με πιστώτριες Τράπεζες, δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου (+5%), συνεχίζεται η κίνηση ασανσέρ για την Αλουμύλ (+10,24%), επιστροφή αγοραστών στην Profile (+0,86%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών το σημερινό +3,13% για τον Δρομέα, ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Centric (+0,85%) και ΟΛΘ (+4,89%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 908 – 910 και 952 – 962 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 880 και 861 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2282 και 2300 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2240, 2212 – 2209, 2192 και 2169 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρώτο σημείο στήριξης, για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκεται στις 880 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 910 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληξε η σειρά Δεκεμβρίου στα Παράγωγα. Η Eurobank υπέγραψε με την do Value S.p.A. δεσμευτικές συμφωνίες για: (α) την πώληση του 80% των μετοχών της Θυγατρικής της, Eurobank Financial Planning Services S.A. και (β) την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης απαιτήσεων ύψους €7,5 δισ. Η επιτευχθείσα συμφωνία αποτιμά την πλατφόρμα διαχείρισης στο ποσό των €360 εκατ.

Συγκεκριμένα, η απόκτηση του 80% της συμμετοχής στην FPS έχει αποτιμηθεί στα €248 εκατ., πλέον πρόσθετου τιμήματος έως του ποσού των €40 εκατ., ανάλογα με την επίτευξη ορισμένων οικονομικών αποδόσεων σε ορίζοντα δεκαετίας. Τα βασικά σημεία της συναλλαγής ‘Cairo’ είναι α) πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού των ομολογιών χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης, στην Εταιρεία doValue, αντί τιμήματος που θα καταβληθεί σε μετρητά. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης αντιστοιχεί, περίπου, στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, β) Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης και η τιτλοποίηση ‘Cairo’ θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων σε Τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων (‘Ηρακλής’), γ) Οι υπόλοιπες ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα διανεμηθούν στους Μετόχους. Οι ονομαστικές αξίες των ομολογιών της Συναλλαγής ‘Cairo’ έχουν ως εξής: Ομολογίες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης: €2,4 δισ., €1,5 δισ. και €3,6 δισ., αντίστοιχα. Οι δύο Πλευρές στοχεύουν στο κλείσιμο των συναλλαγών μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2020”, αναφέρει η Merit Sec.

“O ΓΔ κρατάει την επαφή με τις 900 μονάδες. Σχετικά με τα επίπεδα τιμών επισημαίνουμε και πάλι, ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δίνουμε στους υψηλότερους πυθμένες της Αγοράς. Στις ΗΠΑ είχαμε τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου (revised). Για σήμερα, η μεταβλητότητα ήταν στο πρόγραμμα, λόγω εκπνοής Παραγώγων εντός και εκτός”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε πάνω από τις 900 μονάδες. Αυτό δείχνει υγεία. Φυσικά δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε σημαντικά από αυτό το όριο και η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν έδωσε το έναυσμα για κατάκτηση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων τιμών”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Όμως η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε ψηλά επίπεδα, ενόψει κλεισίματος του έτους, δίνει ελπίδες για το επόμενο έτος.

Το 2019 έδωσε σημαντικότατες αποδόσεις στις μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν και οι Τράπεζες, που όμως ξεκίνησαν από τόσο χαμηλά επίπεδα, που για πολλούς ακόμα παραμένουν το “βαρίδι” του Δείκτη.

Είναι σίγουρο πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι στο μικροσκόπιο των Διεθνών Επενδυτών για το 2020, καθώς οι αποδόσεις θα φαντάζουν στην πρώτη θέση των διεθνών αναλύσεων.

Φυσικά ο τζίρος είναι μικρός και το Χρηματιστήριο παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, παρά την πτώση των spreads των ομολόγων.

Είναι εμφανές πως οι Διεθνείς Επενδυτές έχουν πειστεί πως έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος του “Grexit” και επενδύουν άφοβα στα Ελληνικά ομόλογα, που πληρώνουν ευρώ και έχουν θετικό επιτόκιο. Όμως δεν εμπιστεύονται το Χρηματιστήριο και τους Επιχειρηματίες που είναι Εισηγμένοι σε αυτό.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το νέο έτος θα ασχοληθεί με τη νομοθεσία για τη εταιρική διακυβέρνηση και θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τις διεθνείς πρακτικές στο Ελληνικό δίκαιο. Αυτό ίσως κάνει πιο ευέλικτα τα Ελληνικά κεφάλαια εναλλακτικών επενδύσεων, που στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλή.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν, αλλά το σημαντικό θα είναι σοβαρότητα και κέρδη.

Ας ελπίσουμε να μην επιλέξουμε για πολλοστή φορά το γρήγορο κέρδος και την πολιτική ορθότητα και ξεχάσουμε την ουσία.

Έχουμε άλλες τρεις και μισή συνεδριάσεις για το τέλος του έτους και πολλές μεσοβδόμαδες αργίες. Δεν νομίζω πως αυτό βοηθά για ανοδικές, ή καθοδικές εξάρσεις.

“Το ξεκίνημα όμως του νέου έτους θα είναι σημαντικό για τη συνέχεια της πορείας του Χρηματιστηρίου και ας ελπίσουμε να είναι θετικό”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Τo 2019 θα μείνει στην ιστορία ως η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων και η καλύτερη, ως τώρα, στον 21ο αιώνα, αφού όλα δείχνουν ότι στις 3,5 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς, δύσκολα θα υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή που θα ανατρέψει τα δεδομένα”, επισημαίνει ο Μάνος Χαατζηδάκης.

Σε αυτή την καταπληκτική χρονιά η Ελληνική Αγορά βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων από όλα τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη, ενώ για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μέχρι στιγμής 10 μηνιαία θετικά.

Κλεισίματα, μια επίδοση που ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν κατά 21%, όμως το μεγάλο κέρδος της Ελληνικής Αγοράς ήταν η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε εκδόσεις μετοχών και χρέους Ελληνικού ρίσκου, οι οποίες προσέγγισαν τα 6 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα υπολογιστούν και οι τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, τα αντληθέντα κεφάλαια προσεγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ, ότι καλύτερο δηλαδή έχει καταγραφεί από το 2014 και μετά.

Οι αποδόσεις πάντως των Εισηγμένων μετοχών δεν ήταν ομοιόμορφες, είχαν μεγάλο εύρος (έως +250%) δικαιολογώντας απόλυτα τις ιδιότητες των επιμέρους συντελεστών Beta: οι πιο επιθετικές μετοχές του ΧΑ έτυχαν και της υψηλότερης απόδοσης. Ιδιαίτερα ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις που καταγράφηκαν και στα ομόλογα, καθώς το δεκαετές Κρατικό ομόλογο αναφοράς κατέγραψε ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, διευκολύνοντας την ολοκλήρωση εκδόσεων αναχρηματοδότησης με ευνοϊκότερα επιτόκια.

Όλα τα παραπάνω είναι παρακαταθήκες για το 2020.

Το Χρηματιστήριο παρά την έξοδο σημαντικού πλήθους Εισηγμένων Εταιρειών, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει ως μηχανισμός χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων και δημιουργίας υπεραξιών για τους Επενδυτές. Στην αύξηση του ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα συμβάλει το περιβάλλον μηδενικών καταθετικών επιτοκίων, ωθώντας κεφάλαια στην αναζήτηση πραγματικών αποδόσεων με μεγαλύτερο ρίσκο.

Ο αριθμός των ενεργών κωδικών αλλά και το ενδιαφέρον των Ξένων μπορεί να αυξήθηκε, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι σημειώθηκε κάποια έξαρση σε βαθμό υπερβολής, που να σηματοδοτεί την κορύφωση της ανοδικής Αγοράς.

Οι Τράπεζες ουσιαστικά, τώρα μπαίνουν σε δρόμο εξυγίανσης, επιταχύνοντας την μείωση των προβληματικών τους δανείων, οι Αποκρατικοποιήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο πλήθος και ποιότητα Ενδιαφερομένων, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας ενώ το εγχείρημα του Ελληνικού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ώστε να αρχίσει να συνεισφέρει στην Οικονομία.

Στα εγχώρια ρίσκα της επόμενης χρονιάς θα μπορούσαν να επισημανθούν ο γεωπολιτικός παράγοντας, η κόπωση στο ενδιαφέρον Ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, τα “stress tests” των Τραπεζών και η αδυναμία της Χώρας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Οι αποτιμήσεις στο κατώφλι του 2020 δεν είναι πιά στην ζώνη της ευκαιρίας, καθώς έχουν περιορίσει το βαθμό συμπίεσης, ενσωματώνοντας προσδοκίες από τις εκτιμώμενες επιδόσεις της νέας χρονιάς.

Η επενδυτική οπτική θα γίνει πιο επιλεκτική, θα στραφεί σε Εταιρείες που συστηματικά υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και έχουν μερισματικές αποδόσεις, ή άλλες αμοιβές σε είδος προς τους Μετόχους τους που δικαιολογούν ένα πιο υψηλό κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά με εκτίμηση προσδοκώμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 2,5%, υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και κλάδοι που υστέρησαν το 2019 (πχ Λιανικό Εμπόριο), θα αλλάξουν δυναμική και η ανάπτυξη θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάχυση σε κλάδους και Εταιρείες που ως τώρα κινήθηκαν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια.

Ο καταλύτης αυτός παραμένει σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια και καθώς η Μέση Ελληνική Επιχείρηση βρίσκεται εντός της περιμέτρου των Εταιρειών που υστερούν σε αύξηση της δραστηριότητας, η αντιστροφή της τάσης θα έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία.

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ολοκληρώνει την χρονιά κοντά στα υψηλά έτους, έχοντας κινηθεί μετριοπαθώς ανοδικά μετά τον Οκτώβριο. Η δυναμική έχει μειωθεί, ωστόσο έχουν κατακτηθεί δύσκολα τεχνικά σημεία, στα οποία οι πωλητές πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αναχαίτιζαν ανοδικές κινήσεις.

Το επίπεδο των 1050 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα βατός στόχος για το Γενικό Δείκτη, με βάση την διαγραμματική εικόνα των τελευταίων ετών. Το ορόσημο των 1000 μονάδων ασφαλώς και θα αποτελέσει ένα ψυχολογικό όριο στην πορεία αυτή, όμως αυστηρά διαγραμματικά το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2014 είναι η ισχυρότερη μακροπρόθεσμη αντίσταση που θα βρει μπροστά του ο Δείκτης.

Σε αντίθετη περίπτωση η μεγάλη βάση των 600 μονάδων ενδέχεται να λειτουργήσει ως “ανάχωμα” σε καταστάσεις μεταβλητότητας, όπως συνέβη στο κοντινό παρελθόν.

“Οι αλλαγές που έχει υποστεί ο Δείκτης μετά το 2015 καθιστούν επισφαλείς τις προβλέψεις μεγαλύτερου χρονικού βεληνεκούς, αφού τα σημεία ισορροπίας αντιστοιχούν σε άλλη σύνθεση και στάθμιση Δείκτη”, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αξιοσημείωτα κέρδη στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις σε Πετρέλαιο και Ευρώ.

Πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος κινείται ο Χρυσός, κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $7100 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκιά της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Αγοράς. Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο ενός έτους παρέμεινε στο 4,15%. Τα επιτόκια για δάνεια με ωρίμανση πέντε και άνω ετών, παρέμειναν αμετάβλητα στο 4,80%.

Επιδεινώθηκε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK διαμορφώθηκε στις 9,6 μονάδες, από τις 9,7 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 9,8 μονάδες.

Η Βρετανική Οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς ταχύτερα στο γ΄ τρίμηνο, από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. Τα στοιχεία εμφάνισαν ότι η Οικονομία αναπτύχθηκε 0,4% στο γ΄ τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,3%. Η Βρετανική Οικονομία αναπτύχθηκε 1,1% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 1%.Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη της Οικονομίας κατά 1,3%.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 2,1% σε εποχική βάση, στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό ήταν αμετάβλητο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσοστό δεν θα τύχει αναθεώρησης.

Αύξηση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έφθασε τις 99,3 μονάδες, ελάχιστα πιο πάνω από την εκτίμηση του Reuters, που έκανε λόγο για 99,2 μονάδες

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 893,07 μονάδες (-1,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 895,20 (-0,84%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 891,73 (-1,22%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 892,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,19%.

Ο τζίρος στα 118,2 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΡΛΚ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank, Fourlis και στο χαμηλό οι Jumbo, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μικτά συναισθήματα από την τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με αξιοσημείωτη υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές, παρά το triple witching Δεκεμβρίου, να παρουσιάζουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (88.868 συμβόλαια).

Στα 8.760 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.756 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.249, 1.080 για τον Δεκέμβριο, 1.109 για τον Ιανουάριο και 60 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.240) κινήθηκε μεταξύ 2.237 και 2.265 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.979), Alpha Bank (17.309), Πειραιώς (9.901), ΔΕΗ (2.584), MIG (17.724), Ελλάκτωρα (6.723), Μυτιληναίο (2.717), ΟΠΑΠ (724), Τέρνα Ενεργειακή (488), ΑΔΜΗΕ (600), Cenergy (542), Lamda Development (1.165), ΕΥΔΑΠ (336), ΟΤΕ (541), Intralot (1.324), Ελ. Πετρέλαια (223), ΓΕΚ (462), ΕΧΑΕ (322), Viohalco (1.524), Εθνική (10.638), Motor Oil (263), Τρ. Αττικής (333), Ιντρακόμ (2.167), ΟΛΠ (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.741, Alpha Bank 34.901, MIG 59.318, Εθνική 32.421, ΓΕΚ 11.046, ΔΕΗ 10.142, Ελλάκτωρα 20.651, Μυτιληναίο 10.595, Πειραιώς 26.087.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.651.468 τεμ., (από 43.651.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.160.141 τεμ. (23.111.141), ΔΕΗ 6.515.739 τεμ. (6.490.739), Eurobank 57.279.825 τεμ. (57.279.825), ΟΠΑΠ 1.357.606 τεμ. (1.357.606), Εθνική 16.837.250 (21.240.895) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v