Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα και εκτίναξη μεταβλητότητας στο ΧΑ

Γυρίζει ο ΓΔ στο τέλος της συνεδρίασης, με τη διψήφια πτώση της Coca Cola και τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργούν ως βαρίδια. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές πλην Πειραιώς. Αμυνα μέσω ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, κίνηση υψηλότερα για Lamda και ΑΔΜΗΕ.

Θετικό γύρισμα και εκτίναξη μεταβλητότητας στο ΧΑ

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε επιφυλακτικό «άνοιγμα» από τις 2.430 μονάδες.

Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα η διαφοροποίηση των αγορών Ιταλίας, Ισπανίας σε σχέση με αυτές της Γερμανίας, Γαλλίας, με τους δείκτες ΜΙΒ, ΙΒΕΧ σε θετικό έδαφος, την ώρα που DAX, CAC συνέχιζαν τη διόρθωσή τους 2,43% και 1,95% αντίστοιχα.

Σημαντική παράμετρος αυτής της απόκλισης το γεγονός πως βαριοί κλάδοι λ.χ. της γερμανικής παραγωγής, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, υφίστανται τεράστια ζημία. Γεγονός που αποτυπώνεται εδώ και μέρες, ξεκάθαρα προεξοφλητικά, στην ακραία διόρθωση μετοχών των Daimler, BMW. Βάρος που έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεράστιο που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας (Deutsche Bank) και πλέον το ασφαλιστικό.

Σε αυτό το περιβάλλον, οικονομίες μικρότερου ή μικρού μεγέθους και «ρηχότερες» θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δεχτούν ηπιότερα «χτυπήματα» απ' ό,τι μεγαλύτερες και «βαθύτερες»¬. Ενδεχομένως και πάντα συγκριτικά αυτό θα ήταν εφικτό και για την εθνική μας οικονομία, του ΑΕΠ των 200 δισ. Συν τω χρόνω, θα τα βλέπουμε και αυτά, με αφορμή την απόκλιση Μαδρίτης, Μιλάνου, έναντι Παρισιού, Φρανκφούρτης.

Στο ΧΑ, το... τρενάκι του τρόμου συνεχίζει τις καταβάσεις του, με την τάση να επιτείνεται λόγω των διψήφιων απωλειών της «βαρύτερης» μετοχής/εισηγμένης, της Coca Cola.

To μείον 11,10% στα 15,53 ευρώ της μετοχής, συνέπεια και των ισχυρών πιέσεων που δέχεται η CC/HBC εισηγμένη στο Λονδίνο, εδώ και μέρες, προφανώς και διαμορφώνει την εικόνα της αγοράς, ως προς τους δείκτες. Ωστόσο η ευρύτερη είναι αρκετά καλύτερη, καθώς ένα ικανό μέρος εισηγμένων έχει αγοραστές, με αποτέλεσμα 51 τίτλοι να είναι σε θετικό πρόσημο. Περισσότερες απ' όσες με αρνητικό (49) και ενθαρρυντικό το ότι περιλαμβάνονται τόσο του FTSE25 όσο του FTMidCap αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών.

Διαφοροποίηση που αποτυπώθηκε το μεσημέρι, αφενός, στους δείκτες αφετέρου, στις μετοχές διαφόρων κλάδων. Συγκεκριμένα την ώρα που ο FTSE25 διόρθωνε 3,82% στις 1.148 μονάδες, ο ΓΔ 1,90% στις 475 μονάδες. Για τον FTSE25, το stop στο intraday χαμηλώνει στις 1.192 μονάδες, σε ωριαίο. Προβληματικός παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με νέες ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στις 3 συστημικές. Σε νέα χαμηλά ο ΔΤΡ, με 6,65% στις 305 μονάδες και με την Πειραιώς να κάνει την έκπληξη. Στο 1,065 ευρώ, με έως 6,15% αντίδραση νωρίτερα.

Μεγαλύτερος ο τζίρος σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo, Coca Cola, Πειραιώς, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil κ.α.

Ενδεικτικές τιμές για blue chips, με τον ΟΤΕ στα 9,27 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 5,95, αμφότερες με θετικό πρόσημο, όπως επίσης για ΔΕΗ στο 1,583, Mytilineos στα 5,045, Lamda Development στα 4,70, ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή στα 5,90 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα για μετοχές του Mid Cap, με τίτλους των Cenergy, Avax, IntraKat, Intracom, Quest, Autohellas, Τεχνική Ολυμπιακή, MIG, Κρι Κρι, Profile, Κέκροψ να «βγάζουν» αντίδραση.

Στα 82 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 16:45 με τον ΓΔ να γυρίζει σε θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v