Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, που υπερβαίνει το όριο των 500 μονάδων. Εφικτή μια έστω τεχνική κίνηση υψηλότερα, μετά το ακραίο ξεπούλημα των τελευταίων συνεδριάσεων και το «σήμα» από τις διεθνείς αγορές. Προσοχή στις... παγίδες.

Τα περιθώρια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης στις αγορές της Ασίας, με traders και επενδυτές να προσβλέπουν σε ανακοινώσεις για νέα μέτρα από την πλευρά των ΗΠΑ. Το χθεσινό ακραίο ξεπούλημα στη Wall Street δικαιολογεί μία αντίδραση, σήμερα-αύριο, παρότι μερίδα παραγόντων θεωρεί πως τα... μπαζούκα δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Και στην Ευρώπη, η συνεδρίαση ξεκίνησε, νωρίτερα, δυναμικά από την πλευρά των αγοραστών.

Από τις 9.120 με 4,25% ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 15.777 με 5,55% ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Με ενθαρρυντικούς οιωνούς, λοιπόν, για τους long, για το ΧΑ.

Η Αννα Φαλτάιτς μάς έχει δώσει, από νωρίς, την τελευταία εικόνα των αγορών της Ασίας, μένει να δούμε εάν η Ευρώπη μπορεί να ακολουθήσει. Και προσβλέποντας σε νέες δράσεις της Ουάσιγκτον και ευελπιστώντας πως οι χθεσινές αποφάσεις του tele-Eurogroup θα μπορούσαν να αμβλύνουν τη δυσχερή κατάσταση.

Το γεγονός πως σε 18 μέρες χάθηκαν 8,28 τρισ. $ από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του S&P500 αποδίδει το μέγεθος της εξαέρωσης χρημ. αξίας από μία αγορά που για αρκετούς έπρεπε να διορθώσει, να εξορθολογιστεί. Είναι όμως, σχεδόν, μισό ΑΕΠ των ΗΠΑ αυτό που έγινε καπνός σε αυτό το διάστημα. Δείχνοντας ωστόσο πως εάν και όταν δοθεί η αντίστροφη αφορμή, υπάρχει περιθώριο να ανακτηθεί. Εστω μέρος του.

Συν τω χρόνω, όμως, αυτά καθώς μόλις χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Συνεπώς αυξημένη διακύμανση, υψηλότατο ρίσκο, ευκαιρίες και παγίδες ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης. Κατά πάσα βεβαιότητα, οι αγορές απέχουν ακόμη αρκετά από το να ειπωθεί ότι βρίσκουν επίπεδα εξισορρόπησης.

Μπορεί αυτή η δραματική κατάσταση να αποβεί εργαλείο αναφοράς για μας; Whatever it takes, πλήρης δημοσιονομική ευελιξία και για τη χώρα μας, αποφασίζει το Eurogroup. Χτίζεται το πακέτο μέτρων του ΥπΟικ, μετά το Eurogroup, μας αναλύει η Ελενα Λάσκαρη, ποιους δανειολήπτες θα στηρίξουν οι τράπεζες εξειδικεύει η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Θα μπορούσαν αυτές οι δράσεις, μεταξύ άλλων, να συμβάλουν στη διαχείριση της κρίσης; Μένει να φανεί, αν και η αίσθηση είναι πως ναι, με προϋποθέσεις. Θα το δούμε αυτό να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό άμεσα; Πολύ δύσκολα.

Ομως θα μπορούσαν traders και δευτερευόντως επενδυτές να ποντάρουν σε μία αντίδραση μέχρι αύριο, εάν και εφόσον προηγηθούν οι ευρω-αγορές. Τεχνικά μία ανοδική διόρθωση έχει περιθώριο να εξελιχθεί, σήμερα-αύριο. Και ενόψει της τριπλής λήξης, την Παρασκευή, στα Παράγωγα.

Στις 484 μονάδες ο ΓΔ, στις 330,05 ο ΔΤΡ και στις 1.194,86 ο FTSE25.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v