Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κουτσή» η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Απώλεσε στο κλείσιμο τα περισσότερα από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη ο Γενικός Δείκτης. Τραπεζικές μετοχές (+6,3) και Aegean (+14%) οι μεγάλοι κερδισμένοι της συνεδρίασης. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.

«Κουτσή» η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Την ανοδική αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε, σήμερα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως η ευδιάκριτη υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, σε συνδυασμό ότι η σημερινή αναπήδηση συνοδεύτηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, μάλλον ενέτεινε, παρά εκτόνωσε τις ανησυχίες, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Μάλιστα οι περισσότεροι Αναλυτές περιορίστηκαν να επισημάνουν ότι “ήταν μια αντίδραση καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, ύστερα από τα ακραία φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος και το χθεσινό “sell off” που έστειλε δείκτες και μετοχές σε πολύμηνα, ή και πολυετή χαμηλά, ενώ η νέα υποχώρηση του τζίρου, μάλλον, παραπέμπει σε ‘ανακωχή’ πωλήσεων, παρά σε εμφατική επιστροφή των αγοραστών”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, σύμφωνα με την οποία “η σημερινή αντίδραση έδωσε ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, καθώς τα μέτωπα που έφεραν προβληματισμό και επιθετικές ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. παραμένουν ανοιχτά και οι πωλητές θα επιστρέψουν δριμύτεροι, μόλις σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χθες σημείωσε τη χειρότερη επίδοση τις ιστορίας του με βουτιά 11,38%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες της τάξης του 12,35%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και παρά την παρέμβαση της Fed, που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από σήμερα Παρασκευή πράξεις χορήγησης ρευστότητας στη Διατραπεζική Αγορά, προσφέροντας $1,5 τρισ., σε τρεις διαφορετικές πράξεις χορήγησης ρευστότητας μεγέθους $500 δισ. εκάστη και διάρκειας ενός και τριών μηνών, ο Dow Jones βίωσε τη χειρότερη μέρα του από το “κραχ” της "Μαύρης Δευτέρας” του 1987.

Πιο συγκεκριμένα, το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street βρήκε τον Dow Jones να σημειώνει μια εντυπωσιακή "βουτιά” της τάξης του 9,9%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 9,51% και ο Nasdaq 9,43%.

Σήμερα το πρωί, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με ημερήσιες απώλειες 6,08% (η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να δώσει ώθηση στη ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης repos).

Ακολούθησαν οι σημερινές δηλώσεις που προσπάθησαν να αλλάξουν το κλίμα.

Η ΕΕ κινητοποιεί 37 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας στις Επιχειρήσεις. Όπως διευκρίνισε, “οι πόροι προέρχονται κυρίως από ‘κοιμώμενο χρήμα’, κονδύλια δηλαδή που υπάρχουν σε προγράμματα συνοχής, τα οποία δεν προχωρούν και τώρα διατίθενται για άμεση χρήση”.

“Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό”, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομίας της Χώρας Πέτερ Αλτμάιερ ανακοίνωσε πως “η Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί το 0,5 τρισεκατομμύριο ευρώ, για την υποστήριξη της Γερμανικής Οικονομίας, απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19”.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα πολύ μεγάλο πακέτο, για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, Θα υπάρξει πλήρης ευελιξία, σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες” προέβλεψε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στους Financial Times.

Πριν επιστρέψουμε στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν σημειώνεται κάποια αντίδραση στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να παραμένει στο 1,717%.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αξίζει υπενθύμισης ότι το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παρέπεμπε σε νέα χαμηλά 44 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/7/2016 (537,10 μονάδες) και το χθεσινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών παρέπεμπε στο … χάος, καθώς σύμφωνα με τις προσαρμοσμένες τιμές, δεν υπήρχε χαμηλότερο κλείσιμο στην τελευταία 20ετια (!)

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., από την αρχή του χρόνου μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση, σημείωνε απώλειες 22,7 δισ., ενώ οι επιδόσεις ήταν σαφώς χειρότερες σε επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο στο Χ.Α., απώλειες μεγαλύτερες του 40% σημείωναν οι:

Αεροπορία Αιγαίου (-50%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-43,99%), ΔΕΗ (-55,69%), Εθνική (-62,07%), Ελλάκτωρ (-63,57%), Ελ. Πετρέλαια (-45,04%), Motor Oil (-40,83%), Alpha Bank (-55,8%), Eurobank (-57,07%), TITC (-47,63%), Viohalco (-51,8%), Μυτιληναίος (-45,6%) και Πειραιώς (-61,54%).

Με τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, που ήταν και η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Μίας εβδομάδας, τέταρτης συνεχόμενης πτωτικής και μάλλον εφιαλτικής, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 19,39%.

Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχώρησε κατά 22,27%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 39,79% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 55,55%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική και Eurobank, ενώ και οι τέσσερις τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+8%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,9555 ευρώ (+12,41%), της Εθνικής (+2,27%) μέχρι τα 1,275 ευρώ (+11,31%), της Eurobank (+7,04%) μέχρι τα 0,45 ευρώ (+13,92%) και της Πειραιώς (+3,16%) μέχρι τα 1,298 ευρώ (+12,87%).

Μέχρι τις 415,39 μονάδες (+12,31%, ανηφόρισε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 390,42 (+5,56%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 393,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,35%.

Για τον εν λόγω δείκτη η πλησιέστερη αντίσταση, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, εντοπίζεται στις 483 – 488 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 500 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (-1,64%), Jumbo (-0,63%), TITC (-2,22%), ΟΠΑΠ (-2,13%), Τέρνα Ενεργειακή (-4,07%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Για την περίπτωση του ΟΠΑΠ (-2,13%), υπάρχει προβληματισμός για το “Πάμε Στοίχημα”, καθώς διακόπτονται το ένα μετά το άλλο Εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και Διεθνείς αγώνες.

Η μετοχή έκλεισε σε χαμηλά 41 μηνών. Το ημερήσιο “stop short” στα 10,55 ευρώ, αλλά θα κατέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Επόμενη στήριξη στα 7,35 ευρώ.

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην Τέρνα Ενεργειακή (-4,07%), καθώς ήταν ο πρώτος τίτλος του FTSE25 που γύρισε σε αρνητικό πρόσημο.

Το κλείσιμο σε χαμηλά 13 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 6,00 και 5,10 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 8,50 ευρώ, αλλά με καθοδική τάση.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Entersoft ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±30%.

Επίσης από σήμερα και μετά από απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς οι μετοχές των FG Europe και Ελτράκ, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την πληροφορία ότι έχει κατατεθεί πρόταση από την Duet Private Equity Limited, με έδρα το Λονδίνο, προς τις Τράπεζες, επιβεβαίωσε η Forthnet με ανακοίνωσή της στις Χρηματιστηριακές Αρχές.

Η πρόταση αφορά στην απόκτηση ομολογιακών δανείων, μετατρέψιμων ομολογιών και μετοχών. Τελεί υπό όρους και η διαδικασία αξιολόγησής της εναπόκειται στις Τράπεζες, χωρίς συμμετοχή της Εταιρείας στη διαδικασία αυτή.

Από εκεί και πέρα και επειδή είναι νωρίς για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων για τους τίτλους, η στήλη θα περιοριστεί στην αναφορά των μετοχών που σημείωσαν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά “πειστικό bid” και συναλλαγές:

Κέκροψ (+3,54%), Ιντρακόμ (+2,07%), Attica Group (+3,79%), Τεχν. Ολυμπιακή (+6,40%), Quest (+9,52%), Byte (+1,75%), Profile (+5,94%), Εβροφάρμα (+1,49%), Λύκος (+3,22%), ΕΛΧΑ (+5,10%), Κρι Κρι (+4,34%), ΕΥΑΘ (+1,51%), Ελλάδος (+3,44%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 645 για τον Γενικό Δείκτη και στις 1647 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι καθοδική (bear market) ενώ οι μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης, μέχρι χθες, είχε χάσει 21,3% από την προηγούμενη Παρασκευή και 45,6% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες! Ο δείκτης μεταβλητότητας (VIX) του S&P 500 βρέθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στις 76,83 μονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τα επίπεδα του 2008! Είμαστε αγοραστές σε συνεδριάσεις ακραίων διακυμάνσεων σε Εταιρείες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και που επηρεάζονται λιγότερο από το τρέχον περιβάλλον όπως ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αλλά και σε αυτές που επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα, αλλά οι αποτιμήσεις τους είναι πλέον ελκυστικές όπως η ΟΠΑΠ. Για την Eurobank, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €126,8 εκατ. το 2019 και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα €256,7 εκατ. Τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου ήταν καλά λόγω του υψηλότερου αρνητικού σχηματισμού ΜΕΑ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-€342 εκατ., από -€195 εκατ.), της αύξησης των εσόδων από προμήθειες (+10%), της αύξησης των καταθέσεων κατά €2,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι χορηγήσεις παρέμειναν αμετάβλητες (0%) σε τριμηνιαία βάση στα €44,5 δισ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά σε 83,2%, από 92,6% το 2018. Ο δείκτης ΜΕΑ με την ένταξη στο σχέδιο ‘Ηρακλής’ υποχώρησε στο 15,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της κερδοφορίας θα είναι η πιστωτική επέκταση και η μείωση των προβλέψεων τα επόμενα χρόνια. Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα €0,12, ή στα €445,1 εκατ. (+71%) το 2020. Πιστεύουμε ότι οι στόχοι σε ένα νορμάλ μακροοικονομικό περιβάλλον είναι εφικτοί, καθώς η Τράπεζα διαθέτει όλα τα μέσα για να το εκμεταλλευτεί. Όμως, η επίτευξη του στόχου για το 2020 θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της κρίσης”, αναφέρει η Merit Sec.

“Η πτώση του τζίρου στις τελευταίες συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι ένα πρώτο θετικό σημάδι για την σταθεροποίηση του ΓΔ, με την προϋπόθεση ότι και στους διεθνείς δείκτες θα υπάρξει ανακοπή της βίαιης υποχώρησης. Ήδη οι απώλειες στο Χ.Α., ως Περιφερειακή Αγορά, είναι ήδη υψηλότερες κατά 10% με 20% από τους βασικούς μετοχικούς δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ικανοποιητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της Eurobank, που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς καταγράφεται οριακή αύξηση στα οργανικά (+0,2%), αλλά και συνολικά έσοδα (+0,6%), ενώ ο δείκτης των NPEs υποχώρησε στο 29,2%, με την κάλυψη αυτών από τις σωρευτικές προβλέψεις να ενισχύεται στο 55,3%. Συνολικά, παρόλο που τα αποτελέσματα αφορούν το παρελθόν θα προσφέρουν ένα φρέσκο μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης των τρεχουσών αποτιμήσεων ενδεχομένως, παρέχοντας στήριξη στους αγοραστές”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Σε κατάσταση πανικού κινήθηκαν πρόσφατα τα Διεθνή Χρηματιστήρια και το Ελληνικό ακολούθησε υπάκουα”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Ο πανικός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος για κάθε είδους απόφαση και οι χρηματιστηριακές επενδύσεις απαιτούν συνεχείς αποφάσεις.

Όσοι βρέθηκαν στην κρίση με δανεισμό και μεγάλα ανοίγματα, εξαναγκάζονται καθημερινά σε πωλήσεις, λόγω “margin calls” και επιτείνουν τον πανικό.

Όσοι δεν χρωστούν υφίστανται τη βάσανο της βίαιης απομείωσης της περιουσίας τους, αλλά τουλάχιστον έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν την εξέλιξη της κατάστασης. Το “short selling” δίνει και παίρνει (μέχρι να περιοριστεί διοικητικά).

Σε επίπεδο μεγεθών, η πτώση είναι πρωτοφανής σε ένταση και δεν έχει εμφανιστεί ξανά τα τελευταία 30 χρόνια. Το πρωτοφανές είναι το σύντομο διάστημα που συμβαίνει η πτώση.

Μέσα σε μόνο 14 εργάσιμες μέρες, η πτώση για τον DOW ξεπέρασε το 27%, για τον DAX το 32%, ενώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία η πτώση ξεπέρασε το 41%.

Την ίδια στιγμή έχουμε και το Πετρέλαιο να καταγράφει πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η πτώση ανησύχησε τις Κυβερνήσεις που έλαβαν μέτρα, χωρίς όμως να μπορέσουν να σταματήσουν τον πανικό.

Πάντως σε κάθε περίπτωση όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση και θα λάβουν σύντομα και άλλα μέτρα.

Στην Ελλάδα, κακή εντύπωση έχει δημιουργήσει η παντελής έλλειψη ανακοινώσεων από πλευράς των Αρμοδίων Φορέων για την καταιγιστική πτώση των τιμών. Φυσικά, η Ελλάδα εκτός της κρίσης του κορωνοϊού, έχει να αντιμετωπίσει και το κύριο βάρος του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη και εκεί πρέπει να παραδεχτούμε πως εκεί η Κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά.

Στα επίπεδα που βρισκόμαστε, οι ανοδικές αντιδράσεις είναι επίσης πολύ έντονες και αναιρούνται με νέα χαμηλά, μόλις ανακοινωθούν, ή γίνουν κατανοητά νέα άσχημα νέα.

Για την Ελλάδα το μεγάλο διακύβευμα της κρίσης είναι ο τουρισμός.

Στα θετικά της κρίσης για την Ελλάδα, είναι η πιθανότητα να χαλαρώσουν οι προδιαγραφές των Δανειστών για τα πλεονάσματα, αλλά και οι ενστάσεις για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι Εθνικοί πόροι.

Αναμένουμε ανακοινώσεις από τους Διεθνείς Θεσμικούς Φορείς, προσβλέπουμε σε ανακοινώσεις και από τους Ελληνικούς και ελπίζουμε η κρίση με το κορωνοϊό να ξεπεραστεί το συντομότερο.

Η τεράστια πτώση είναι φυσικό να ακολουθηθεί από μεγάλη ανοδική αντίδραση. Όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει από που θα ξεκινήσει αυτή.

“Όταν οι τιμές είναι τόσο χαμηλές, είναι πολλές φορές καλύτερο να αγοράζεις λίγο ακριβότερα, αλλά να βρίσκεσαι σε ανοδική φάση της Αγοράς. Το ‘ψάρεμα του πάτου’, πολλές φορές κοστίζει”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, συνηγορεί η τελική εικόνα των μεγάλων Αγορών Ασίας και Ειρηνικού.

Έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο NYSE.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, σχετικά μεγαλύτερες για το Ευρώ.

Υπό πίεση Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $5400 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι “μειώνει το όριο των ελάχιστων αποθεματικών που πρέπει να διακρατούν οι Τράπεζες. Η κίνηση αυτή αναμένεται να απελευθερώσει κεφάλαια $78,8 δισ., τα οποία οι Αρχές θέλουν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση δανείων σε Εταιρείες που έχουν υποστεί πλήγμα από τον κορωνοϊό”.

Κατά 1,7% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση.

“H Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανό να διολισθήσουν σε ύφεση τη φετινή χρονιά, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού”, ανέφερε ο Maarten Vervey, επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μεγάλη πτώση στον Μάρτιο στις ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε 5% στις 95,9 μονάδες. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προβλέψεις των Αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 95 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών βούτηξε στις 85,3 μονάδες, από 92,1 τον προηγούμενο μήνα.

Ο Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι “το οικονομικό χτύπημα από τον κορωνοϊό θα είναι βραχυπρόθεσμο και η Κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί τις επιλογές της ανοιχτές, για οποιαδήποτε άλλα μελλοντικά βήματα μπορεί να χρειαστούν”.

“Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή για την καταπολέμηση του κορωνοϊόυ”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, την προσφυγή που είχε καταθέσει η Αμερικανική ‘Hard Rock’, η οποία είχε αποκλειστεί από το διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας Καζίνο στο Ελληνικό. Ο Αμερικανικός Ομιλος είχε προσφύγει στην ΑΕΠΠ, ενώ έχει απειλήσει και με άλλες προσφυγές στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια”.

“Το πρόσφατο ξεπούλημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στη μετοχή της Μυτιληναίος, κυρίως λόγω κορωνοϊού και λιγότερο λόγω της πτώσης στις τιμές του Αλουμινίου, προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στη μετοχή”, τονίζει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”, επισημαίνοντας ότι “τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής δεν αντανακλούν το ισορροπημένο και με ισχυρές ταμειακές ροές επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της εισηγμένης. Η μετοχή αναμένεται να στηριχθεί και από το επικείμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών”.

Η Euroxx μειώνει την τιμή - στόχο στα 12,6 από 13,4 ευρώ και σημειώνει ότι “το 2019 αναμένεται πως έχει αποτελέσει μια ακόμη καλή χρονιά για την Εισηγμένη. Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα έχουν διαμορφωθεί στα 134 εκατ. ευρώ”.

Από εκεί και πέρα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης αναρριχόμενος μέχρι τις 569,10 μονάδες (+5,67%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 551,98 (+2,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 551,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,49%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 79,5 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ, Fourlis, TITC.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση, εμπεριείχε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να εμφανίζει αυξητικές διαθέσεις στο συμβόλαιο του δείκτη, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων και σταθερότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.241 συμβόλαια).

Στα 7.237 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.389 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.356, 1.800 για τον Μάρτιο και 556 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.350,25) κινήθηκε μεταξύ 1.343 και 1.429,5 μονάδων.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (84.702 MIG, 21.000 Viohalco, 31.794 Μυτιληναίος, 6.727 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.948), Alpha Bank (7.574), Πειραιώς (6.965), ΔΕΗ (1.872), Ελλάκτωρα (2.099), Μυτιληναίο (1.513), MIG (2.959), ΑΔΜΗΕ (1.484), Εθνική (5.831), ΟΠΑΠ (475), ΟΤΕ (651), Lamda Development (379), Viohalco (195), ΓΕΚ (366), ΕΧΑΕ (100), Τρ. Αττικής (400), Τέρνα Ενεργειακή (2.102), Intralot (157), Ιντρακόμ (500), Ελ. Πετρέλαια (242).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 25.134, Alpha Bank 14.972, MIG 41.440, Εθνική 11.667, Ελλάκτωρα 10.488.

Ας σημειωθούν τα 190 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, λήξεως Απριλίου, τα 70 με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ και τα άλλα 120 με τιμή εξάσκησης τα 1,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                               Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.444.751 τεμ., (από 38.972.083 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.200.579 τεμ. (18.299.679), ΔΕΗ 6.401.566 τεμ. (6.443.566), Eurobank 49.438.021 τεμ. (48.001.931), ΟΠΑΠ 1.291.606 τεμ. (1.291.606), Εθνική 8.565.258 (8.819.426), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v