Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Από τα «στοιχήματα» ενόψει αναδιάρθρωσης των δεικτών του ΜSCI αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων, οι προσδοκίες για λίγο... «χρώμα» στη συνεδρίαση. Η απώλεια των 600 μονάδων, ο χαμηλός τζίρος και οι μετοχές με ενδιαφέρον.

Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Αμφίσημα τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ασία, όπου ανησυχίες για ενδεχόμενη αναζωπύρωση των μολύνσεων από κορωνοϊό προκάλεσαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις και μικρή διόρθωση βασικών δεικτών, όπως του Shanghai Composite, του Kospi κ.α. Για ανάλογες ανησυχίες είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, επιστροφή των πωλητών στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Μιλάνου.

Με πωλήσεις και περαιτέρω μικρή διόρθωση, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ευρώπη. Στις 10.782 (-0,39%) ο DAX, στις 4.474 (-0,35%) ο CAC, ενώ από τις 2.908 (-0,46%) παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P500. Με μικρή άνοδο άνοιξαν οι αγορές σε Μαδρίτη και Μιλάνο.

Στο ΧΑ, είμαστε σταθεροί στις συνήθεις παθογένειες της «ρηχής» αγοράς μας. Συναλλαγές 13,729 εκατ. μετοχών και τζίρος «αστείος», 23,342 εκατ. ευρώ, αποτυπώνουν την ένδεια του ΧΑ και ενισχύουν τις επιφυλάξεις όσων παραμένουν ενεργοί για το τι θα μπορούσε να γίνει στη συνέχεια, προκειμένου να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.

Ταλαιπωρίας συνέχεια, συσσώρευσης βασικών δεικτών-μετοχών σε στενό εύρος και μονόδρομος το stock picking, με γνώμονα και τις όποιες λιγοστές επιχειρηματικές εξελίξεις, τα νέα των εισηγμένων. Και δη αυτή την περίοδο, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσεως 2019 και πρώτου τριμήνου 2020. Στο επίκεντρο και η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με επιμέρους στοιχήματα και κινήσεις προεξόφλησης να επιχειρούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και άλλες εισηγμένες ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη αυτές τις μέρες, με traders και επενδυτές να προχωρούν σε μέτριας έκτασης συναλλαγές, πωλήσεις είτε αγορές, ανάλογα με την περίσταση.

Στο ίδιο διάστημα συνεχίζεται, από την πλευρά λίγων διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων, η ρευστοποίηση θέσεων με το που αποφέρουν μία απόδοση της τάξεως του 6%-10%. Με την πλειονότητα των funds είτε να απέχουν είτε σε θέση παρατηρητή, είναι προφανές πως η αγορά δεν μπορεί να πάει πουθενά από τη στιγμή που 2-3 θεσμικοί συνεχίζουν αυτή την τακτική. Πολύ δε περισσότερο, που η συμμετοχή των εν δυνάμει αγοραστών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Για το τυπικό, οι βασικοί δείκτες διαμμορφώνονται: ο ΓΔ στις 596,34 μονάδες, ο FTSE25 στις 1.432,51, ο FT MidCap στις 847,82 και ο ΔΤΡ στις 309,10 μονάδες.

Κουραστικές οι συνεδριάσεις, όσον αφορά στην παρακολούθησή τους, εξηγούν τον μονόδρομο των επιλεκτικών κινήσεων. Τακτική που ακολουθήθηκε και χθες στις Aegean, TITC, EΛΠE, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή ή και σε έναν περιορισμένο αριθμό εισηγμένων/μετοχών από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Intralot, Mediterra, Βιοσώλ, Επίλεκτος, ΚΡΙ ΚΡΙ, Εβροφάρμα, Ελαστρον ενδεικτικά από αυτή την ομάδα μετοχών.

Μένει να φανεί εάν η επαναφορά του short selling, από την προσεχή Δευτέρα, θα μπορούσε να συμβάλει στη μικρή, έστω, αναθέρμανση της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v