ΧΑ: Οι πωλητές έκαναν την έκπληξη στο τέλος

Με συναλλαγές-ψίχουλα, μόλις 23,7 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έχασε το όριο των 600 μονάδων. Στις δημοπρασίες και στα blue chips επικεντρώθηκε η «κίνηση». Ποιες μετοχές διασώθηκαν, ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

ΧΑ: Οι πωλητές έκαναν την έκπληξη στο τέλος

Σε αρνητικό έδαφος, μετά τα αρχικά κέρδη, πέρασαν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, κίνηση την οποία έσπευσε να μιμηθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, εκθέτοντας τους πρωινούς αγοραστές και επιβεβαιώνοντας όλους όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη αδυναμία του τραπεζικού κλάδου και οι απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικά blue chips, δεν μπορούν να απομακρύνουν τον γενικό δείκτη, από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 600 μονάδων

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι εν δυνάμει πωλητές, την έκπληξη την κράτησαν για το τέλος, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας, τον γενικό δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων, ενώ στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και 10 τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,156%.

Όλα τα παραπάνω, καθώς το Σαββατοκύριακο δεν έδωσε την είδηση – καταλύτη, που θα μπορούσε να διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις στις τάξεις των traders, που επιμένουν να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., “day by day".

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, συμφωνία για την χορήγηση των δανείων του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτεύχθηκε στο Eurogroup. “Δεν θα υπάρχουν όροι, πέραν από τη διάθεση των κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των υγειονομικών δαπανών που άμεσα, ή έμμεσα δημιουργεί ο κορωνοϊός”, διαμήνυσε ο Μάριο Σεντένο.

Η χρήση των δανείων είναι προαιρετική. Η γραμμή πίστωσης θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, εκτός αν οι συνθήκες απαιτήσουν την παράταση της ημερομηνίας. Η ωρίμανση των δανείων θα είναι 10ετης.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι “κάθε χώρα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ της και ότι η ενεργοποίηση της γραμμής θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες που είναι απαραίτητες. Το επιτόκιο θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν”.

Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα” δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον “ΣΚΑΪ”, αναφερόμενος στην συμφωνία του Eurogroup.

Από την άλλη, δεν δημοσίευσε πιστοληπτική αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο η Μoody's το βράδι της Παρασκευής, επιλέγοντας να τηρήσει στάση αναμονής. Η Moody’s διατηρεί αξιολόγηση “Β1”, τέσσερις βαθμίδες κάτω του investment grade, με σταθερές προοπτικές και αυτό ενθάρρυνε τους αρχικούς αγοραστές που ανησυχούσαν για χειρότερες εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα, δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα θα συνεχίσει να επηρεάζει και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, και το οποίο να καλείται, σε πρώτη φάση, να απορροφήσει τους “κραδασμούς” από τις αυριανές ανακοινώσεις του MSCI.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των περισσότερων ξένων διαχειριστών.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, “οι αγορές κινούνται πλαγιοανοδικά, γιατί οι ενεργοί επενδυτές εκτιμούν ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να ανακοινώνονται είναι ότι χειρότερο είχαν να ακούσουν οι αγορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν με νέα χαμηλά”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, “το βάρος κρατικού και εταιρικού χρέους βαίνει αυξανόμενο και η πίεση για διατήρηση χαμηλών επιτοκίων θα ενταθεί. Είναι φανερό πως οι κεντρικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες στην προσπάθεια αποτροπής χρηματοπιστωτικών αναταράξεων. Οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, δεν μπορούν να μετατρέψουν το επισφαλές χρέος σε ‘καλό’ χρέος και αυτό θα το καταλάβουν οι αγορές όταν θα αρχίσουν, για τα καλά, οι υποβαθμίσεις και οι χρεοκοπίες”.

Εν τω μεταξύ είναι απορίας άξιον, πως οι διεθνείς δείκτες κινούνται, έστω και με βραχύβια διορθωτικά διαλείμματα, προς υψηλότερα επίπεδα, όταν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Bank of America, “οι επενδυτές απέσυραν $16,2 δισ. από funds μετοχών την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ‘αιμορραγία’ από τον Μάρτιο”.

Συμπερασματικά, μπορεί οι αγορές να προσπαθούν να αποκτήσουν την “ανοσία της αγέλης” στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, όμως μεσοπρόθεσμα δύο παράγοντες θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο πρώτος είναι η πορεία της πανδημίας και τα νέα για την πιθανή ανεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου, καθώς τα περιοριστικά μέτρα αίρονται και ο δεύτερος είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται. Όσο οι επιδόσεις αιφνιδιάζουν αρνητικά τους αναλυτές, τόσο οι αγορές θα αγχώνονται και θα πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

Επανερχόμενοι στο Χ.Α., μπορεί σήμερα ο γενικός δείκτης να απέφυγε τις “δοκιμαστικές βουτιές” χαμηλότερα των 600 μονάδων κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως οι “sellers” σε ρόλο “big brother”, έδειξαν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης λίγο πριν το τέλος και στις τελικές δημοπρασίες, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα να παρέμεινε σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/2/2019 – 22 εκατ.).

Χωρίς αμφιβολία, το “κλειδί” της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης το κρατάει ο MSCI, καθώς αύριο ανακοινώνεται η εξαμηνιαία τακτική αναδιάρθρωση των δεικτών. Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις από την συνήθως επαληθευόμενη, Société Générale, οι ανακοινώσεις θα προκαλέσουν “αναταράξεις” στο χρηματιστήριο, καθώς εκτός από αποχωρήσεις θα έχουμε και αλλαγές στις σταθμίσεις και οι εκροές εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά περισσότερες.

Για πολλοστή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-0,92%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,6186 ευρώ (+2,15%), της Εθνικής (+0,80%) μέχρι τα 1,16 ευρώ (+2,84%), της Eurobank (-0,03%) μέχρι τα 0,341 ευρώ (+2,83%) και της Πειραιώς (-0,09%) μέχρι τα 1,1535 ευρώ (+2,90%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 317,08 (+2,47%) και 308,82 μονάδων (-0,20%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 309,24 (-0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 309,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,11%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 303 μονάδων, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 327 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, “η πανδημία έβαλε φρένο στο θετικό οικονομικό momentum σε Ελλάδα και Κύπρο” εκτιμά η S&P, σε ειδική ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο.

“Ουσιαστικά εκμηδενίζονται οι προοπτικές για γρηγορότερη εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, έναν τομέα στον οποίο είχε γίνει σημαντική πρόοδος από την πλευρά των τραπεζών, με τη στήριξη και κάποιων πρωτοβουλιών που έλαβαν οι κυβερνήσεις”. “Σταθερές”, αντί για “θετικές” οι προοπτικές για τον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η S&P περιμένει ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 5% το 2021.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+4,27%), ΕΛΠΕ (+0,86%), ΜΠΕΛΑ (+0,07%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,72%), TITC (+1,03%) και ΦΡΛΚ (+0,15%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Σαράντης (-3,42%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,16701 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,15866 ανά μετοχή).

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής Εταιρικών Πράξεων, ενημερώθηκε για την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους της TITC (+1,03%) μέχρι του ποσού των €150 εκατ., σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης γ.σ. των μετόχων της 13 Μαΐου 2019. Για την υλοποίηση της πρώτης εκταμίευσης, συνολικού ποσού €16.489.573,60, ήτοι €0,20 ανά μετοχή, ως ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων (record date) ορίστηκε η Πέμπτη 14 Μαΐου 2020. Άρα από 13/5 ο τίτλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το πρώτο κομμάτι μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ.

Στον απόηχο της παραπάνω ανακοίνωσης, “ξεχάστηκαν” οι ανησυχίες για πιθανή έξοδο του τίτλου από τον MSCI Standard Greece και σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 12,30 ευρώ (+5,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop short” στα 12,70 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 11,72 – 11,62, 11,00 και 10,68 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και επτά πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ, για τον τίτλο της ΕΕΕ (-2,21%), με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.) να εκτιμά ότι “η σταδιακή μείωση των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ (-2,10%) στον δείκτη FTSE25, έως τις 22 Ιουνίου, ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στην διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές, από ήδη τοποθετημένα index funds”.

Για την μετοχή της ΕΕΕ χάθηκαν στη σειρά οι στηρίξεις στα 22,31 και 21,81 ευρώ και αν σημειωθεί επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 21,20 ευρώ, δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν, εκ νέου, επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 20,00 ευρώ. Στα 24,29 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κυριακούλη (+0,85%, με το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Μοτοδυναμική (+5,85%) και Τρ. Αττικής (+1,97%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Παπουτσάνη (+1,12%), ΕΛΧΑ (+1,51%), Fieratex (+2,05%) και BriQ (+1,47%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για Ιντρακάτ (+0,97%) και Σπύρου (+1,04%).

Μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η Intralot (+12,90%), μετά από έξι πτωτικές η AS Company (+2,11%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών, εν μέσω αρνητικής φημολογίας, στην MLS (-11,75%), ενώ επιστροφή πωλητών σημειώθηκε σε Άβακα (-3,50%), Γενική Εμπορίου (-5,33%), Q&R (-4,32%), Cenergy (-3,19%) και Autohellas (-1,22%).

Επιστροφή των αγοραστών στον Ικτίνο (+0,79%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Profile (+0,90%), παρόντες οι πωλητές σε Πλ. Θράκης (-6,95%), Forthnet (-6,06%), CNLCap (-5,85%), Ιντερτέκ (-1,19%) και Centric (-2,98%), ενώ αύριο θα φανεί τι δυναμική έχουν οι “όψιμοι” αγοραστές στην Mediterra (+10,19%). Μπορεί ο τίτλος να συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας των 1,88 ευρώ (+19,75%), αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την συνέχεια. Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, ίσως απαιτείται σχετική μείωση θέσεων, ακόμα και αν το “story” της μαστίχας δείχνει πολλά υποσχόμενο (!)

Τεχνικά ο γενικός δείκτης προσέγγισε απειλητικά τις 595 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), ενώ ο δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 1565 μονάδες και επόμενη στήριξη τις 1413 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η ανακοίνωση για την αναθεώρηση των δεικτών MSCI θα επηρεάσει τη στάση των επενδυτών, καθώς οι δυνητικές διαγραφές θα αυξήσουν τις εκροές σε ένα αριθμό μεγάλων εταιρειών του Χ.Α. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ωστόσο, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μετά την άρση αρκετών περιορισμών από σήμερα για πολλούς οικονομικούς κλάδους, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Την Τετάρτη, ΤITC και ΕΛΠΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα 1ου τριμήνου, καθώς και η ΚΡΙ-ΚΡΙ τα ετήσιά της για το 2019, ενώ την Πέμπτη είναι η σειρά του ΟΤΕ να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου του. Η δημοσιοποίηση των αλλαγών για τη σύνθεση του MSCI την Τρίτη, θα οριστικοποιήσει τις πιθανολογούμενες αλλαγές που έχουν αναγγελθεί. Ο ΓΔ συνεχίζει να οριοθετεί την πιθανολογούμενη κίνησή του στο εύρος ανάμεσα στις 580 και 630 μονάδες, όπως προσδιορίζει η τεχνική ανάλυση”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η αναμονή για τον MSCI στις 12/05 και τις πιθανές εκροές, παίζουν τον ρόλο για την άσχημη εικόνα και τους χαμηλούς τζίρους στην αγορά”, κατά την εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη.

Στα θετικά η απόρριψη της ένστασης της “Hard Rock” για το καζίνο στο Ελληνικό, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την έναρξη του έργου.

Από την άλλη το άνοιγμα των συζητήσεων για λύση στον τραπεζικό κλάδο με την “Bad Bank” στο τραπέζι, παίζει σημαντικό ρόλο, με την αγορά να περιμένει τις πιθανές εξελίξεις. Στα διεθνή υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν Αμερική και Κίνα να επιστρέφουν στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το σχέδιο για τον τουρισμό, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο για τα έσοδα, μιας και σκοπός είναι να χαθεί όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό στο ΑΕΠ.

Η Γερμανία ανοίγει τις πτήσεις για Ελλάδα, με την χώρα να θεωρείται από τους πιο ασφαλείς προορισμούς, κερδίζοντας παράλληλα πόντους μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον.

Μέρα με την μέρα η αισιοδοξία επιστρέφει στην αγορά, αν και θα περιμέναμε να δούμε ακόμα μία σοβαρή διόρθωση, πριν δοκιμάσουμε και πάλι ουσιαστική ανοδική κίνηση. “Τεχνικά, όσο η ζώνη του 595 - 588 αντέχει, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε ένα τέτοιο σενάριο. Ο τραπεζικός είναι κλειδί μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του, χαλώντας σημαντικά την συνολική εικόνα της αγοράς”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτά πρόσημα στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το ευρώ, πλάγια κίνηση από το πετρέλαιο.

“Η έξαρση του κορωνοϊού θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην συμπεριφορά των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με την ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών να είναι απίθανο να ανακάμψει πλήρως”, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Επιστρέφει χαμηλότερα των $1700 ο χρυσός, ελεγχόμενες απώλειες για το ασήμι, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών φέρνουν χαμηλότερα των $8900 το Bitcoin.

Όσον αφορά το κίτρινο μέταλλο και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο χρυσός παραμένει σε ημερήσιο “long” όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των $1675. Η παραμονή υψηλότερα των $1700, είναι προϋπόθεση για κίνηση προς τα $1723 - $1737. Ανοδική διαφυγή θα δώσει minimum κίνηση προς τα $1797.

Για την περίπτωση των ψηφιακών νομισμάτων, “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει επί του παρόντος κάποια επιχειρησιακή σκοπιμότητα για την καθιέρωση ενός ψηφιακού νομίσματος, αλλά εξετάζει πώς θα λειτουργούσε αυτό αν αλλάξουν τα δεδομένα”, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Υβ Μερς.

Την αξιολόγηση “ΒΒΒ” για την Ιταλία διατήρησε η DBRS υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook σε αρνητικό από σταθερό, λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η DBRS προβλέπει ότι το χρέος θα εκτιναχθεί από 134,8% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019, στο 155,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του έτους.

“Πολλές γερμανικές βιομηχανίες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού”, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, διευκρινίζοντας ότι το 39% των εταιρειών του τομέα των αυτοκινήτων, το 50% των ξενοδοχείων, το 58% των εστιατορίων και το 43% των ταξιδιωτικών πρακτορείων απέλυσαν ήδη εργαζομένους τον Απρίλιο.

Συνολική πτώση 29,3% σημείωσε τον περασμένο Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Πρόκειται για το αρνητικότερο στοιχείο των τελευταίων τριάντα ετών.

Η Κολομβιανή “Avianca”, ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς στη Λατινική Αμερική, υπέβαλε αίτηση ένταξης στο Εδάφιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, κηρύσσοντας χρεοκοπία. Η αεροπορική, στην οποία είναι μέτοχοι, μεταξύ άλλων, οι “United Airlines” και “Kingsland”, ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της, με αίτησή της σε δικαστήριο της Νότιας Συνοικίας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Δηλώνει υποχρεώσεις έως του ποσού των $10 δισ. και περιουσιακά στοιχεία του ίδιου ύψους. Η “Avianca” δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει πληρωμές δόσεων ομολόγων σήμερα Δευτέρα.

Η “Stage Stores Inc.” υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο Chapter 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Πρόκειται για το τελευταίο “θύμα” της πανδημίας του κορωνοϊού και ακολουθεί την κατάρρευση της αλυσίδας πολυτελών καταστημάτων “Neman Marcus” και της εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων “J. Crew Group”.

“Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή εν μέσω lockdowns λόγω κορωνοϊού, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Ο Μνούτσιν είπε πως “ο Λευκός Οίκος συζητά περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει να διασώσει πολιτείες που επέδειξαν ‘κακή’ διαχείριση”.

“Ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν υπάρχει επιστροφή στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που υπήρχε πριν την πανδημία”, δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει το “project syndicate”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 612,46 (+1,39%) και 599,31 μονάδων (-0,78%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 599,51 (-0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 596,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,28%.

Ο τζίρος “εξατμίστηκε” στα 23,4 εκατ., από τα οποία τα 0,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΒΙΟ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΜΟΗ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην αγορά παραγώγων, ενώ ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.626 συμβόλαια).

Στα 3.286 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.266 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.117, 493 για τον Μάιο, 510 για τον Ιούνιο και 114 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.430,25) κινήθηκε μεταξύ 1.430 και 1.471,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.803), Alpha Bank (1.534), Πειραιώς (231), ΔΕΗ (635), Ελλάκτωρα (397), Εθνική (1.753), MIG (324), Μυτιληναίο (670), ΟΤΕ (138), Viohalco (132), ΓΕΚ (124), Τρ. Αττικής (230), Ελ. Πετρέλαια (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.757, MIG 41.885, Alpha Bank 25.770, Εθνική 18.002.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                    Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.189.774 τεμ., (από 39.189.775 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.438.056 τεμ. (18.588.587), ΔΕΗ 5.969.211 τεμ. (5.969.211), Eurobank 60.140.222 τεμ. (60.206.074), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.593), Εθνική 9.680.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v