Εσβησαν οι… μηχανές στο ΧΑ

Η μικρότερη αξία συναλλαγών τις τελευταίες 52 συνεδριάσεις καταγράφηκε σήμερα. Ετσι, με λίγες πωλήσεις το κλείσιμο έγινε με θετικό πρόσημο αλλά στο χαμηλό ημέρας. Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 9% για τον τραπεζικό δείκτη.

Εσβησαν οι… μηχανές στο ΧΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που προσπάθησε να ακολουθήσει, έστω και σε απόσταση, την ανοδική αντίδραση των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα “έβαλε κράτει στις μηχανές” και ο τζίρος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 συνεδριάσεων (ο αμέσως χαμηλότερος στις 17/2 με 28,5 εκατ.), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Εννοείται ότι με τόσο χαμηλό τζίρο, αρκούσαν λίγες εντολές από πλευράς των εν δυνάμει πωλητών, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., να “ακούσουν το κουδούνι” της λήξης στα χαμηλά ημέρας (!)

Και σήμερα οι όποιες πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν στο, μη τραπεζικό, δεικτοβαρές ταμπλό, ενώ αντίθετα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για πολλοστή συνεδρίαση, επιβεβαίωσαν την αδυναμία τους να διεκδικήσουν σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις.

Από την άλλη, οι διεθνείς αγορές βρήκαν και σήμερα το “άλλοθι” προκειμένου να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, με τους αγοραστές να “πατάνε” στα δημοσιεύματα ότι ΗΠΑ και Κίνα επιστρέφουν στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων, παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους.

Το Reuters ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, που υπεγράφη στην αρχή του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο γενικός δείκτης απέφυγε να δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 600 μονάδων, όμως από την άλλη δεν μπόρεσε να πάρει “απόσταση ασφαλείας” από το εν λόγω όριο, υποχωρώντας αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Πιθανότατα οι λίγοι αγοραστές να περιμένουν τα μηνύματα από το σημερινό Eurogroup και πολύ περισσότερο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

“Άγνωστος Χ” οι ανακοινώσεις MSCI στις 12/5, όμως αν επαληθευτούν οι χθεσινές πληροφορίες από την συνήθως επαληθευόμενη, Société Générale, οι βραχυπρόθεσμες δυσκολίες για το Χ.Α., είναι μπροστά.

Μένοντας στο Eurogroup και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “άλλη μια τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με κεντρικό θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση που φέρνει ο κορωνοϊός. Ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο ‘Euro2day.gr’, ότι οι υπουργοί απλά θα λάβουν γνώση των εαρινών προβλέψεων που δημοσίευσε η Κομισιόν προχθές, καθώς ήδη αναθεωρούνται και θα συνεχίσουν να αναθεωρούνται επί τα χείρω. Μια πρώτη σοβαρή εικόνα θα έχουμε στις φθινοπωρινές προβλέψεις, που θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο, ανέφερε η πηγή”.

H ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι βαθιά και αναπόφευκτη. Δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι στήριξης για όλες τις χώρες”, τόνισε ο πρόεδρος του Eurgogroup, Μάριο Σεντένο.

Τίποτα το εντυπωσιακό από την αγορά ομολόγων, καθώς συνεχίστηκε η πλάγια κίνηση των τελευταίων ημερών, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 2,165%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 3,85% και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών απώλειες 9,22%.

Από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 34,1% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 65,08%.

Μάλλον αισθάνονται λίγο “άβολα” όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, στο δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, καθώς και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών τραπεζών, υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,72%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,625 ευρώ (+2,46%), της Εθνικής (-0,18%) μέχρι τα 1,15 ευρώ (+1,77%), της Eurobank (-1,01%) μέχρι τα 0,3449 ευρώ (+2,96%) και της Πειραιώς (+1,72%) μέχρι τα 1,137 ευρώ (+3,18%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 317,52 (+2,21%) και 309,72 μονάδων (-0,30%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 311,18 (+0,17%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 309,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα της ζώνης 303 – 300, η προσφορά θα αυξηθεί σημαντικά από τις κινήσεις “stop loss” και δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 266 και 250 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους λίγους αγοραστές, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΕΕ (-0,32%), ΕΛΠΕ (-2,18%), ΜΟΗ (-2,02%), ΟΤΕ (-1,97%), TITC (-4,28%) και ΦΡΛΚ (-0,30%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μυτιληναίος (+5,37%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Επόμενη αντίσταση στα 7,18 ευρώ, που παραμένει εφικτός στόχος, όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,91 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 6,72 και 6,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI όπως παρουσιάστηκαν από τη Société Générale τα οποία έκαναν λόγο για πιθανή είσοδο της μετοχής του ΜΥΤΙΛ στον MSCI Greece Standard, έφεραν βραχυπρόθεσμα στοιχήματα στην μετοχή.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την TITC (-4,28%), με τα σενάρια για πιθανή έξοδο από τον MSCI Greece Standard, να αυξάνουν τις πιέσεις. Μετά από εννέα συνεδριάσεις, ο τίτλος επέστρεψε χαμηλότερα από τα 12,00 ευρώ, ενώ ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop long” στα 11,00 ευρώ, ενώ έχει ισχυροποιηθεί σημαντικότατα η ζώνη αντίστασης 12,70 – 13,44 ευρώ.

Τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, αθροίζει ο τίτλος της Viohalco (+5,95%). Κλασική περίπτωση μετοχής με “ροκ” χρηματιστηριακή συμπεριφορά, όπως και οι περισσότερες του ομίλου.

Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 2,345 ευρώ και στήριξη στα 2,19 και 2,03 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-0,48%), στις 4/5 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Centric (+3,07%), συμπλήρωσε επτά αμετάβλητες συνεδριάσεις η Lavipharm (0%) και τέσσερις ανοδικές ο Σπύρου (+4,32%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στον Κυριακούλη (+10,85%).

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Mediterra (+19,85%), μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Μοτοδυναμική (+2,50%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Quest (+2,04%) και Κέκροπα (+4,61%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές για Λύκο (+8,65%), Πλ. Θράκης (+6,86%), Ιντρακόμ (+3,41%), Τεχν. Ολυμπιακή (+3,16%), ΕΛΧΑ (+2,22%), Autohellas (+2,76%) και Cenergy (+4,10%, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,06 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο).

Τεχνικά, ο γενικός δείκτης παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 595 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης γύρισε σε ημερήσιο “short”, με “stop” στις 1565 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν, με τα δημοσιεύματα για τις πιθανές διαγραφές στους δείκτες MSCI να φέρνουν πίεση στις τράπεζες, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Αργά το βράδυ, η Moody’s θα δημοσιοποιήσει την ετυμηγορία της σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, που στο καλύτερο ενδεχόμενο θα εναρμονιστεί με εκείνες των άλλων οίκων που έχουν προηγηθεί (αμετάβλητη βαθμολογία, αρνητικό outlook). Προηγουμένως, στις ΗΠΑ γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Απρίλιο. Η διατήρηση του ΓΔ πάνω από τις 600 μονάδες, συνιστά το πλέον αισιόδοξο σενάριο”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 590 μονάδες και αντίστασης οι 608 (ΚΜΟ 20). Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα και η Moody’s θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της το απόγευμα. Οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece θα ανακοινωθούν την Τρίτη 12/05 το βράδυ. Αδύναμα τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος, με πτώση των λειτουργικών κερδών (-€11 εκατ.) και των καθαρών κερδών (-€13 εκατ.), παρά την άνοδο του κύκλου εργασιών (+€19 εκατ.). Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €530 εκατ., από €421 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά €109 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Σαράντης ενέκρινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,16701/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος χρήσης ορίσθηκε η 11/5/2020 και η καταβολή του θα ξεκινήσει την 18/5/2020”, σημειώνει η Merit Sec.

“Σε αναμονή παραπέμπουν οι πρόσφατες διακυμάνσεις τιμών, που παρατηρήθηκαν στο Χ.Α. από τις αρχές Μαΐου”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη. Παρά την επιστροφή του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά μετριάστηκε αισθητά και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι σταθεροποιήθηκαν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον έγινε πολύ πιο επιλεκτικό και εστιάζεται πλέον στην δυνατότητα των εταιρειών να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στα μεγέθη τους, ή να δώσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Η αίσθηση που δίνεται είναι ότι οι περισσότερες βασικές εταιρείες - σηματωροί της Αγοράς, είχαν γρήγορα αντανακλαστικά, περιορίζοντας το σταθερό κόστος, εστιάζοντας στην ρευστότητα και την διαχείριση των απαιτήσεων. Η κερδοφορία των εισηγμένων για φέτος, πλην ολίγων εξαιρέσεων, θα είναι μειωμένη, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο ως βεβαιότητα, είναι πια μέσα στις τιμές.

Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες, εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για το βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων, δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό “reality check”.

Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στην τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη ο οποίος έμεινε εντός εύρους διακύμανσης, όπως αυτό τουλάχιστον δείχνει να διαμορφώνεται από τις 14 Απριλίου. Η βασική περιοχή αντίστασης παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630 - 640 μονάδων, ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις εντοπίζονται στο εύρος 590 – 580 μονάδων.

Η ισορροπία που παρατηρείται στις 600 μονάδες έχει μαζέψει τις αποκλίσεις των κινητών μέσων, με αποτέλεσμα ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών να εφάπτεται πλέον στα κλεισίματα του γενικού δείκτη, ενώ οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους διαπραγμάτευσης, υποδηλώνοντας την απόλυτη ουδετερότητα.

Η συνέχεια φαίνεται ότι θα παραμείνει μοιρασμένη, καθώς οι αποδόσεις και τα επιμέρους διαγράμματα έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών δεν έχει δει ακόμα θετική μηνιαία μεταβολή μέσα στο 2020.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε και η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια εντός του προαναφερθέντος εύρους, δεδομένης της συναλλακτικής εικόνας η οποία δεν βοηθά την εκδήλωση ζωηρότερων τάσεων.

Ενδιαφέρουσα η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας η οποία αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ξεκινώντας από την Δευτέρα 11/5 η Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,1608 ευρώ/μετοχή). Την Τρίτη η Entersoft έχει προγραμματισμένη συνέλευση για την διάσπαση της μετοχής (5:1). Την Τετάρτη (13/5) Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν α’ τρίμηνο, ενώ το ΚΡΙ- ΚΡΙ μετά την συνεδρίαση θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2019. Την Πέμπτη είναι σειρά του ΟΤΕ να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ωστόσο ισχυρό αντικείμενο ενδιαφέροντος θα αποτελέσει η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τις μετοχές των τριών τραπεζών και της Τιτάν να διαγράφονται από την σύνθεση του δείκτη Greece MSCI και να μεταφέρονται στην κατηγορία της μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι διαγραφές συνοδεύονται από εκροές οι οποίες τηρουμένων των τρεχουσών αναλογιών εμπορευσιμότητας της αγοράς μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές.

“Επίσης η σταδιακή μείωση των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ στον δείκτη FTSE25 έως τις 22 Ιουνίου, ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στην διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές από ήδη τοποθετημένα index funds”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη (οι αγορές στο Λονδίνο παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικής αργίας) και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.

Κέρδη για το πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το ευρώ.

Κοντοστέκεται ο χρυσός, κέρδη για το ασήμι, με τα $10000 φλερτάρει το Bitcoin.

Βουτιά 7,9% σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φτάνοντας στα 108,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η πτώση ήταν 11,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 4,5%, στα 91,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και κατά 5,1% σε μηνιαία.

Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο επιβεβαίωσαν το σφοδρό πλήγμα που επέφερε η πανδημία στην αμερικανική αγορά εργασίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο μήνα χάθηκαν 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχτηκε στο 14,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

“Οι αγορές δεν δίνουν σημασία στα πολύ άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία, γιατί συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμα, εν μέσω αυτής της σφοδρής ύφεσης, ότι θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη τύπου “V” στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Οι επενδυτές απλά παρασύρονται από την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη, από την ρευστότητα και τα χαμηλά επιτόκια και από τον φόβο ότι θα μείνουν έξω από ένα ράλι”, τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Νουριέλ Ρουμπινί, που θεωρεί σαν επικρατέστερο σενάριο την ανάκαμψη τύπου “U”.

Οι επενδυτές απέσυραν $16,2 δισ. από funds μετοχών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη “αιμορραγία” από τον Μάρτιο.

Οι αγορές μετοχών έχουν σημειώσει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη τον τελευταίο μήνα με ώθηση από τον τεχνολογικό τομέα. Ωστόσο, η BofA διαπιστώνει ότι “υπάρχει μια τεχνολογική κόπωση”.

Πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα στην οποία καταγράφονται εκροές από τεχνολογικές μετοχές, με τους επενδυτές να αποσύρουν περίπου $43 εκατ.

Στον αντίποδα, τα funds που επενδύουν σε χρυσό και ομόλογα υψηλής απόδοσης, προσέλκυσαν νέα κεφάλαια $32 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “κόντρα στις προσδοκίες δραστικής μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα ‘φέσια’ κινήθηκαν ανοδικά τον Μάρτιο, όπως μαρτυρούν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμα και στο μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρων, η πρόοδος η οποία σημειώθηκε είναι μικρή, καθώς η συρρίκνωση των σχετικών οφειλών είναι μόλις 22 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικής κυβέρνησης τον Μάρτιο ανήλθαν σε 1,799 δισ. ευρώ, έναντι 1,582 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο”.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 608,77 μονάδες (+1,05%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 606,12 (+0,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 604,05 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 31,3 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΒΙΟ), ενώ ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απέσπασαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Eurobank, Motor Oil, TITC και ΟΤΕ.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να βυθίζονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.730 συμβόλαια).

Στα 3.266 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.312 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 377, 347 για τον Μάιο και 30 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.444) κινήθηκε μεταξύ 1.444 και 1.480 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (46.348 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.442), Alpha Bank (2.196), Πειραιώς (311), ΔΕΗ (377), Ελλάκτωρα (369), Εθνική (835), MIG (190), Μυτιληναίο (668), ΟΤΕ (245), Viohalco (179), ΓΕΚ (214), ΟΠΑΠ (111).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.780, MIG 41.895, Alpha Bank 25.096, Εθνική 17.981.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                  NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

 

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.189.775 τεμ., (από 39.189.775 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.588.587 τεμ. (18.588.587), ΔΕΗ 5.969.211 τεμ. (5.969.011), Eurobank 60.206.074 τεμ. (60.343.157), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.593), Εθνική 9.680.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v