Πατάει «φρένο» το Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης καθώς «κλειδώνουν» κερδοφόρες θέσεις στο ταμπλό. «Σήμα» και από τη μείωση του τζίρου. Μεικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές, άνοδος άνω του 5% για Ελλάκτωρ. Ποια mid caps κάνουν «κίνηση».

Πατάει «φρένο» το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά, με μικρές, ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο εύρος των 781-791 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η εξέλιξη της συνεδρίασης με κύριο χαρακτηριστικό την αισθητή μείωση συναλλαγών/τζίρου, καθώς σταδιακά «κλείνει» το σύνολο των «βιβλίων» για το 2020.

Με υψηλό έτους στις 949,20 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τα τρέχοντα επίπεδα 780-800 διευκολύνουν όσους έχουν θέσεις με κόστος κτήσης 10μήνου (από αρχές Μαρτίου).

Αντίστοιχα για τον FTSE25, τα τρέχοντα επίπεδα των 1.880 απέχουν από τις 2.371 που είναι τα υψηλά έτους, απόκλιση μεγαλύτερη για τον Δείκτη Τραπεζών που διαμορφώνεται στις 505, σε μεγαλύτερο discount από τις 890 μονάδες, πάντα σε μέτρηση 52 εβδομάδων.

Οπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση, η μη υπέρβαση των 805-810 μονάδων -για δεύτερη φορά, σε κλείσιμο- έδωσε το έναυσμα για μερική κατοχύρωση υπεραξιών παρά για σπουδή άμεσης συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης.

Αυτό έχει φανεί σε επιμέρους περιπτώσεις, επιλεκτικά σε μετοχές του δείκτη που μετά από μία θεαματική κίνηση (σε μήνα, τρίμηνο) είτε επιβράδυναν είτε άρχισαν να διορθώνουν. Ενδεικτική η περίπτωση λ.χ. της ΔΕΗ, που μετά από ένα θεαματικό 23,51% σε διάστημα μηνός, έχει χάσει 2,71% σε εβδομαδιαίο.

Φαίνεται πως σε μία ομάδα μετοχών ο στόχος επιτεύχθηκε, οι θέσεις «έκλεισαν», η ρευστότητα μετακυλίσθηκε σε άλλες, που και αυτές, με τη σειρά τους, φθάνουν μέχρι ένα υψηλό/για φέτος όριο.

Ενδεχομένως η λήψη θέσεων για το 2021, ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο, να γίνει από τις 750/760 έως τις 800/820 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το περιθώριο απόδοσης, στην περίπτωση που το ΧΑΑ κινηθεί υψηλότερα τον Ιανουάριο.

Σε τραπεζικές και επιλεγμένα blue chips η μεγαλύτερη συναλλακτικότητα, με πωλητές στις περισσότερες μετοχές έναντι των αγοραστών.

Κυρίως στις τραπεζικές επικεντρώνονται, με αγορές σε Alpha Bank (0,953) και πωλήσεις σε Εθνική (2,087), Eurobank (0,5708), Πειραιώς (1,258).

Τεχνικά φαίνεται πως στα τοπικά υψηλά των τελευταίων ημερών θα είναι η... οροφή για τον κλάδο, ενόψει και της λήξης της τριπλής σειράς στα Παράγωγα την Παρασκευή.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγορές σε Mytilineos (11,85), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,55), Aegean (5,17), Lamda Development (6,93), με πωλητές στην πλειονότητα των τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτον, Ικτίνος, ΕΥΑΘ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, MIG, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο με αγοραστές, από τις μετοχές του FTMidCap.

Ωστόσο και σε αυτή την κατηγορία μετοχών το... φρενάρισμα των αγοραστών είναι εμφανές, όπως άλλωστε στο σύνολο της αγοράς. Καθώς είναι περισσότερες (57) οι μετοχές με πωλητές έναντι αυτών με αγοραστές (42).

Στα 31,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 14:55, με τα 4,75 εκατ. με τη μορφή πακέτων.

Και σήμερα 2 πακέτα, για 200.000 και 80.000 μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής, σε συνέχεια των χθεσινών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v