Χρηματιστήριο: Προσδοκίες και ανησυχίες από το trading

Εδώ και 45 ημέρες, φαίνεται πόσο εύκολα μία «ρηχή» αγορά μπορεί από το ναδίρ να βρεθεί στο ζενίθ των αποδόσεων, με σχετικά πολύ χαμηλό κόστος. Το γκελ από τον πυθμένα και ο βαθμός επικινδυνότητας. Ανοδικό το ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Προσδοκίες και ανησυχίες από το trading

Κέρδη στη Wall Street, με επίκεντρο το πακέτο στήριξης της Fed. Στην Ευρώπη, σε νέο αυστηρό «απαγορευτικό» από σήμερα η Γερμανία, την ώρα που η ΕΚΤ προχωρά σε νέες δράσεις προκειμένου να διαφυλαχθεί η ισορροπία στο ευρωσύστημα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη εξέλιξη της συνεδρίασης δούλεψαν οι άμυνες, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να είναι οριακές, στις 787,32 μονάδες.

Από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η επιβράδυνση της ταχύτητας αντίδρασης traders και επενδυτών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις συναλλαγές των 29,747 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 65,777 εκατ. ευρώ. Αισθητή μείωση, σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, ένδειξη του... φρένου που άρχισαν να βάζουν τα «ισχυρά χέρια» στις κινήσεις τους. Προς τις εορτές και οι αγορές, με τους τελευταίους να «κλείνουν τα βιβλία» τους για το 2020.

Εν μέσω προσδοκιών αλλά και ανησυχιών για την κοινωνία, την οικονομία, αυτές -και οι επόμενες τελευταίες- συνεδριάσεις με τα όσα έχουν γίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο, εδώ και 45 ημέρες, να καταδεικνύουν το πόσο εύκολα μία «ρηχή» αγορά μπορεί από το ναδίρ να βρεθεί στο ζενίθ των αποδόσεων.

Με σχετικά πολύ χαμηλό κόστος και ακριβώς επειδή ανασύρεται από τον πυθμένα του με σημαντικά μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας έναντι άλλων που υπεραπέδιδαν το προηγούμενο διάστημα.

Κυρίως στις τραπεζικές και χθες η προσοχή, το trading από την πλευρά (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα επιδιώξουν να κινηθούν ανάλογα, μέχρι και την Παρασκευή. Ημέρα λήξης της τελευταίας «τριπλής σειράς» στα Παράγωγα, με τον FTSE25 στις 1.883,79 μονάδες και τα ΣΜΕ του δείκτη σε οριακά αρνητική απόκλιση/discount για την τρέχουσα και την προσεχή χρονική σειρά.

Στις 509,95 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τη Eurobank στο 0,578 ευρώ, την Εθνική στα 2,116, την Alpha Bank στο 0,9628 και στο 1,28 ευρώ η Πειραιώς. Με αγοραστές και στις 4, με περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερη άνοδο στον τίτλο της Αlpha Βank.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με την εμφανή αδυναμία του ΟΤΕ (να κρατηθεί πάνω από τα 13 ευρώ) να λειτουργεί υπέρ των short, με συνεχείς πωλήσεις πακέτων (από τους βασικούς μετόχους ) στην Τέρνα Ενεργειακή, χάνοντας ένα 3,42% σε διάστημα εβδομάδας, διόρθωση που συζητιέται στα χρηματιστηριακά γραφεία, με μικρή διόρθωση για τη Mytilineos, με ελαφρά υπερίσχυση των αγοραστών σε Motor Oil, Lamda Development, με ισχυρότερη σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean, ΑΔΜΗΕ (σε μία φάση της αγοράς που διορθώνει ελαφρώς η ΔΕΗ).

Κινητικότητα σε επιμέρους στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, από τη στιγμή που η τακτική του stock picking και της μετακύλισης ρευστότητας ακολουθείται και σε αυτά τα στρώματα της αγοράς.
Ευρωπαϊκή Πίστη, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, ΕΛΤΟΝ, MIG, ΕΥΑΘ ξεχώρισαν από τον FTMidCap.

Τεχνικά δεν έχουν αλλάξει πολλά από τη χθεσινή οριοθέτησή μας των περιοχών άμυνας, με ζητούμενο τη συντήρηση της long τάσης που φέρνει τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά κατά 43,79% σε διάστημα μηνός και με 53,23% στο 3μηνο και 35,19% στο 6μηνο. Αλλά παραμένοντας σε διαπραγμάτευση 42,39% σε σχέση με τα επίπεδα αρχής έτους. Παραμένοντας ο κλάδος που δυνητικά μπορεί να δώσει τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε αυτές τις τελευταίες συνεδριάσεις, για το 2020.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v