Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς πάτησε στις 800 μονάδες

Νέα υψηλά δεκαμήνου χωρίς τραπεζικές βοήθειες κατέκτησε ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές. ΔΕΗ Lamda Development, ΟΠΑΠ και Coca Cola στήριξαν την κίνηση. Απώλειες για Aegean και Fourlis.

Χρηματιστήριο: Πώς πάτησε στις 800 μονάδες

Με οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που έχουν υποχωρήσει εμφανώς από τα υψηλά ημέρας, καθώς το “κενό” ειδήσεων και η στασιμότητα στα μέτωπα του “Brexit” και του νέου οικονομικού πακέτου στις ΗΠΑ, δεν βοηθούν τους ενεργούς Επενδυτές να αναπροσαρμόσουν την επενδυτικής τους στρατηγική.

Περίπου η ίδια εικόνα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός του Δείκτη συνέχισε την “πολιορκία” των 800 μονάδων, έστω και αν το “rotation” σήμερα “επέβαλε” περισσότερες πρωτοβουλίες από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές σε στάση αναμονής και το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε μη Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να δίνει βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., επόμενο ήταν να λιγοστέψουν οι κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έλειψαν οι “συγκινήσεις” και οι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές, με τους Αναλυτές να περιμένουν μικρή αύξηση των συναλλαγών, λόγω των προγραμματισμένων αλλαγών στους δείκτες FTSE, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε στο ταμπλώ.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ στις 17.00 ο τζίρος έφθανε στα 87,8 εκατ., η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στα 112 εκατ., αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα, ενώ το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ σηματοδοτεί νέα υψηλά δέκα μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/2 (811,34 μονάδες).

Σαφώς πιο επιθετικές, σήμερα, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την, τουλάχιστον, ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων (στο 0,637% η απόδοση του 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε θετική, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,7% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,02%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 12,72% και ο ΔΤΡ απώλειες 42,03%.

Από εκεί και πέρα και τα δύο πρόσημα άλλαξαν και σήμερα οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, έστω και αν οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις ήταν πιο ήπιες, ενώ η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank 0%, Εθνική -0,69%, Eurobank +0,52%, Πειραιώς +1,83%).

Η ίδια συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών που κινήθηκε μεταξύ 571,77 (+1,05%) και 503,98 μονάδων (-1,65%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 510,5 (-0,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 513,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 495 – 489 μονάδων, διατηρεί τα περιθώρια κίνησης προς τις 561 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) 572 – 574 και 655 μονάδες (απόλυτα αισιόδοξο σενάριο). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 489 μονάδων θα επαναφέρει δεύτερες σκέψεις και πιθανή δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 464 και 455 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τον ακριβή προσδιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα προκύψουν μετά την άρση των προσωρινών αναστολών καταβολής δόσεων (moratoria) ζητά η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ. Με δεδομένο ότι η απεικόνισή τους στις λογιστικές καταστάσεις θα καθυστερήσει, καθώς στις 31/12/2020 ο μεγαλύτερος όγκος των αναστολών θα είναι σε ισχύ, η ΕΚΤ ζητά από τις Τράπεζες να διενεργήσουν ασκήσεις βιωσιμότητας για τους Πελάτες τους (Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις) που εντάχθηκαν σε προγράμματα αναστολής δόσεων. Τα αποτελέσματα των ασκήσεων θα αποσταλούν στην ΕΚΤ”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “έκτακτο έσοδο της τάξης των 24 εκατ. ευρώ κατέγραψε από τη συμμετοχή της στην doValue Greece (πρώην FPS) η Eurobank, καθώς πούλησε στον Στρατηγικό της Εταίρο, Ιταλικό Όμιλο doValue το επιπρόσθετο ποσοστό 11,5%, που απέκτησε χάρη σε μια συγχώνευση”.

Σαφέστατη “υπεροπλία” των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου αδυναμία να συντονιστούν στην ανοδική προσπάθεια επέδειξαν οι ΑΡΑΙΓ (-4,17%), ΒΙΟ (-1,39%), ΟΛΠ (-0,90%), ΣΑΡ (-2,51%), ΦΡΛΚ (-2,05%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της ΔΕΗ (+4,39%), που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε της συνεδρίαση σε νέα υψηλά 74 μηνών, εν μέσω προσδοκιών για την επικείμενη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειρίζεται το Δίκτυο διανομής μήκους 240 χιλ. χιλιομέτρων, το οποίο εξυπηρετεί 7,6 εκατ. Καταναλωτές ρεύματος). Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε και η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να γίνει μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021.

Η μετοχή της ΔΕΗ πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 7,00 – 7,18, αν και υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,385 ευρώ (+6,41%) και δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τα 8,00 – 8,30 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και οι αμέσως επόμενες στα 6,60 και 6,30 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (+2,33%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 8μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 2,73 – 2,78 και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 2,51 – 2,49 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι ομολογίες της Δέλτα Τεχνική ήταν διαπραγματεύσιμες στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία εκάστης €655,00, από € 1.000,00 και χωρίς το δικαίωμα της αποπληρωμής της 1ης δόσης και της προπληρωμής μέρους της ονομαστικής αξίας των ομολογιών της Εταιρείας.

Από εκεί και πέρα, εννέα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Βιοτέρ (+19,38%), επιστροφή αγοραστών με αύξηση των συναλλαγών για CPI (+8,78%) και Πλ. Θράκης (+3,56%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλαστρον (+4,07%, αλλά και ευδιάκριτη υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 1,335 ευρώ +8,54%), πέντε οι ανοδικές και για την Εβροφάρμα (+8,66%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Τρ. Αττικής (+3,12%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Κορδέλλου (-4,63%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές και νέα υψηλά 8μηνου για την Space (+7,37%), αύξησε συναλλαγές η Frigoglass (+5,45%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Profile (+2,21%), Epsilon Net (+1,56%) και Performance (+6,13%).

Για τον ΓΔ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 805, 824 – 828, 836 – 846 και 880 – 900 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 759 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 746 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 726 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 1925 και η αμέσως επόμενη στις 1959 – 1968 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1814 μονάδες και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 1750 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αν και η τεχνική εικόνα προϊδεάζει σε σενάριο συσσώρευσης για τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, η ‘ρηχότητα’ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, στο βαθμό που υπάρξει ο κατάλληλος καταλύτης, όπως θα ήταν η αναγγελία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας της Εθνικής με την CVC για την ΕΕΓΑ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 757 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 780 και 760 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 805 και 820 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι έληξε σήμερα η σειρά Παραγώγων Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΤΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει την τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους €6,2 δισ. – 6,3 δισ. (project ‘Frontier’). Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα ανέρχεται σε €420 εκατ., ενώ η Εθνική Ασφαλιστική θα εκδώσει ομόλογο tier 2 ύψους €50 εκατ., που θα καλύψει η Εθνική Τράπεζα. Το ΔΣ του ΟΠΑΠ αποφάσισε την εκλογή και το διορισμό του Jan Karas ως νέου εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου με έναρξη ισχύος την 1/1/2021. Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (καθαρό: €0,1615/μετοχή). Η Θυγατρική της Quest Συμ., Εταιρεία ‘Quest Energy ΜΑΕΒΕ’, ολοκλήρωσε την εξαγορά Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 1,8MW, στον Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λάρισας έναντι τιμήματος €3,4 εκατ. Με την ανωτέρω εξαγορά η εγκατεστημένη ισχύς των Σταθμών παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, του Ενεργειακού Βραχίονα του Ομίλου Quest Συμμετοχών, ανέρχεται σε 28MW”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Στο μέτωπο της πανδημίας έχουμε την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna, ενώ εξετάζονται παρενέργειες που παρουσιάστηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις στο εμβόλιο της Pfizer. Το επόμενο στοίχημα για τις Αγορές είναι αν οι προσδοκίες για τον εμβολιασμό είναι αρκετές να τροφοδοτούν τους αγοραστές, μέχρι να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυστηρότερων περιορισμών. Επιπλέον, αξίζει να ενημερώσουμε για δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, υπό τον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ, ενδέχεται να μπλοκάρουν και άλλες Κινεζικές Εταιρείες από την πρόσβασή τους σε Αμερικανική Τεχνολογία, όπως συνέβη με την Huawei. Σήμερα, είχαμε την λήξη των Παραγώγων και την ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων των μετοχικών δεικτών του Χ.Α.”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Ανοδική η εβδομάδα που πέρασε, μετά από ένα σύντομο διάλλειμα. Μόνο η καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 20 ημερών (760 μονάδες) λόγω ενός πτωτικού καταλύτη από το εξωτερικό, ή λόγω της αύξησης της έντασης με την Τουρκία, θα μας προβληματίσει για την ενδεχόμενη αλλαγή και της μακροπρόθεσμης τάσης, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΟΛΘ. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις Α.Μ.Κ. θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. θα είναι κλειστό την Πέμπτη 24/12 και την Παρασκευή 25/12.

Ανοδική η εβδομάδα και για τον S&P 500. Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών την Τρίτη και οι παραγγελίες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών την Τετάρτη.

Σημεία στήριξης οι 3633, 3580 και 3293 μονάδες, ενώ σημείο αντίστασης οι 3804 μονάδες.

“Οι Αμερικανικές Αγορές θα είναι κλειστές την Πέμπτη 24/12 και την Παρασκευή 25/12”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία, ως η χρονιά που η Ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή, που άλλαξε συνήθειες και τρόπο ζωής, επηρεάζοντας κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Κυβερνήσεις βρέθηκαν σε μια νέα πραγματικότητα διαχείρισης, που από την μία έπρεπε να διαφυλάξουν την ασφάλεια των Πολιτών τους και από την άλλη να διατηρήσουν ένα ελάχιστο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, που θα εξυπηρετούσε βασικές ανάγκες. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής κινητοποίηση Κρατών και Οργανισμών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόκτησης ανοσίας του Πληθυσμού.

Η άγνοια για την πανδημία ήταν ο λόγος που οι μετοχές ξεπουλήθηκαν μέσα στο Μάρτιο, η ανακοίνωση του εμβολίου στις 9 Νοεμβρίου είναι ο λόγος που σημειώνονται ιστορικά υψηλά στην Αμερική και ένα από τα πιο ισχυρά ράλι ανόδου στην Εγχώρια Αγορά.

Η επόμενη χρονιά θα έχει ως σημείο αναφοράς την εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης, μέσω των πακέτων στήριξης των Οικονομιών σε Ευρώπη και Αμερική. Τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης αναμένεται να αυξήσουν την ρευστότητα της Οικονομίας και απασχόληση στην Αγορά Εργασίας κατά τα προσεχή έτη, επαναφέροντας σταδιακά τις Οικονομίες σε επίπεδα\ κανονικότητας.

Υπάρχουν κερδισμένοι κλάδοι που μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δουν εισροές και ανάπτυξη των εργασιών τους, όπως οι Κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι Εταιρείες Ψηφιακών Εφαρμογών, αλλά και παρελκόμενοι τομείς της Οικονομίας οι οποίοι μεσολαβούν (Τράπεζες), ή εφάπτονται (Δομικά Υλικά) στις εν λόγω αναπτύξεις.

Για την Ελλάδα καταγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης, θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ.

Πολλά θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο το πλάνο (Έκθεση Πισσαρίδη) που έχει σχεδιαστεί έχει πλέον τις βασικές του παραμέτρους προσδιορισμένες.

Το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα, υπάρχουν πλέον κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από Στρατηγικούς Επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους.

Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία Ολλανδικών Κεφαλαίων στον Κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες Α.Μ.Κ. των Aegean και Ελλάκτωρ, είναι μέρος από τα άμεσα “προσεχώς” του 2021.

Σημαντικά Ιδιωτικά (Ελληνικό, Καστέλι, FSRU) και Δημόσια (Μετρό 4, Οδικός Άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντά στην έναρξή τους, που θα αλλάξουν το τοπίο των Υποδομών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Μέσα σε αυτή τη χρονιά οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν προγραμματισμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων 24 δισ. ευρώ, ενώ το ερχόμενο Καλοκαίρι θα λάβουν χώρα τα “τεστ αντοχής”. Το αν θα χρειαστούν Α.Μ.Κ. δεν θα είναι μόνο συνάρτηση του κλίματος και τις ευχέρειας πρόσβασης στις Αγορές, αλλά και της θέλησης των Διοικήσεων για ταχύτερη επιστροφή σε αμιγώς οργανική κανονικότητα.

Τέλος, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα, καθώς η πανδημία μπορεί να έφερε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ, άφησε ωστόσο ανέπαφο το απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας, ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά χαμηλές τιμές.

Όλα τα παραπάνω βάζουν πολλές Εισηγμένες Εταιρείες στο στόχαστρο επιλογής για την επόμενη χρονιά. Ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, TITC, Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, οι οποίες έχουν λόγους να περιμένουν μια καλύτερη χρονιά από την φετινή, έχοντας παράλληλα δείξει τις αντοχές τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ενώ η Εθνική Τράπεζα, από τον Τραπεζικό κλάδο, απέχει πολύ λίγο από το ένα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα επισφαλειών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Αυτό δίνει πλέον σοβαρή πιθανότητα μέσα στο 2021 η Αγορά να “δει” εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει, εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν, την υπέρβαση των 1000 μονάδων (δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία).

Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις 950 μονάδες, όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, κοιτάζοντας κοντά στα υψηλά του 2014, δηλαδή τις 1380 μονάδες, ωστόσο το βάθος αυτής της προοπτικής είναι πιο μακροπρόθεσμο και πιο εξαρτώμενο από τον Τραπεζικό κλάδο.

Μπαίνοντας στην επόμενη χρονιά, ο ΓΔ διατηρεί τα μακροπρόθεσμα εβδομαδιαία αγοραστικά σήματα, με την αξία των συναλλαγών να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανακατάληψης του χαμένου εδάφους των αρχών του 2020. Συμπερασματικά, η άνοδος που ξεκίνησε το Νοέμβριο ήταν καταλυτική για την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και ο συνδυασμός της αύξησης των μέσων ημερήσιων τζίρων, δίνει πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές στην μεγάλη εικόνα.

Στο εξωτερικό η ατζέντα της επόμενης χρονιάς παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η νέα Κυβέρνηση (20/1) στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα θελήσει γρήγορα να δώσει το στίγμα της, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτερη προώθηση των έργων δημοσιονομικής επέκτασης.

Πριν από την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ προηγείται το “Brexit”, η συμφωνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με παρελκόμενες συνέπειες, εφόσον δεν γίνει συντεταγμένα, σε Ιρλανδία και Σκωτία.

Το επόμενο Φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές, με όριο διεξαγωγής την 24η Οκτωβρίου.

“Το 2021 θα είναι η πρώτη φορά που σε μονή χρονιά, θα διεξαχθούν Καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί Αγώνες”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφές πλεονέκτημα για τους πωλητές, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Πλάγια κίνηση από τον Χρυσό, λίγο χαμηλότερα το Ασήμι, πέριξ των $22500 κινείται το Bitcoin.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει για έξι μήνες το ειδικό πρόγραμμα που έχει στόχο να αμβλύνει τις πιέσεις στη χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων, εν μέσω της πανδημίας. Αποφάσισε ταυτόχρονα να διατηρήσει τον στόχο για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και για την απόδοση στο 10ετες κοντά στο μηδέν, ενώ τον Μάρτιο θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα αξιολόγησης για "μία περαιτέρω αποτελεσματική και βιώσιμη νομισματική χαλάρωση, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας και της επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό”.

Απότομη πτώση έκανε το Λιανεμπόριο στη Βρετανία τον περασμένο μήνα. O τζίρος υποχώρησε κατά 3,8% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Οικονομολόγων.

Βελτιωμένη η διάθεση στις Γερμανικές Επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ανήλθε στις 92,1 μονάδες, από 90,7 που ήταν τον Νοέμβριο.

“Οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν σήμερα δεκάδες Κινεζικές Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης Εταιρείας κατασκευής chip, της SMIC, στην εμπορική τους ‘μαύρη λίστα’. Συνολικά οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν περίπου 80 επιπλέον Εταιρείες και Συνεργάτες τους στην λεγόμενη λίστα Οντοτήτων και σχεδόν όλες θα είναι Κινεζικές”, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε σημαντική αύξηση στις τιμές - στόχους για τις Εγχώριες Τραπεζικές μετοχές προχωρά η Eurobank Equities σε έκθεσή της. Η Χρηματιστηριακή δίνει σύσταση "buy" για την Εθνική Τράπεζα, με τιμή - στόχο στα 2,73 ευρώ και για την Alpha Bank, με τιμή - στόχο τα 1,25 ευρώ, ενώ δίνει σύσταση "hold" για τον τίτλο της Πειραιώς, για τον οποίο επανεκκινεί την κάλυψη, με τιμή - στόχο στα 1,24 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 790,11 (-0,08%) και 801,13 μονάδων (+1,31%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 800,77 (+1,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 800,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.

Ο τζίρος στα 112 εκατ., από τα οποία τα 14,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Viohalco, Fourlis, Αεροπορία Αιγαίου και Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά το triple witching Δεκεμβρίου σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (105.594 συμβόλαια).

Στα 5.224 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.314 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.544, 685 για τον Δεκέμβριο, 854 για τον Ιανουάριο και 5 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.920) κινήθηκε μεταξύ 1.891,75 και 1.920 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.079), Alpha Bank (22.072), Πειραιώς (22.588), ΔΕΗ (1.856), Εθνική (6.930), Ελλάκτωρα (2.033), Μυτιληναίο (516), Cenergy (1.790), Motor Oil (302), ΑΔΜΗΕ (618), ΓΕΚ (1.059), ΕΧΑΕ (165), ΟΠΑΠ (396), ΟΤΕ (933), Lamda Development (281), Ελ. Πετρέλαια (293), Jumbo (147), Viohalco (2.028), MIG (23.256), TITC (236), Τέρνα Ενεργειακή (169), Ιντρακόμ (434), Fourlis (115), ΕΕΕ (104), Τρ. Αττικής (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.841, MIG 35.985, Alpha Bank 67.867, Πειραιώς 48.620, Εθνική 36.731.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                  Name of Issuer                NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.311.019 τεμ., (από 40.323.078 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.970.200 τεμ. (15.970.200), ΔΕΗ 5.047.567 τεμ. (5.047.567), Eurobank 56.590.814 τεμ. (59.909.314), ΟΠΑΠ 1.391.950 τεμ. (1.391.950), Εθνική 9.940.372 (9.940.372), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v