Χρηματιστήριο: Το παιχνίδι με φόντο τις 800 μονάδες

Ο όγκος των συναλλαγών μοιάζει να επιβεβαιώνει την είσοδο μακροπρόθεσμων επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο, οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη και οι προσπάθειες υπέρβασης των 800 μονάδων.

Χρηματιστήριο: Το παιχνίδι με φόντο τις 800 μονάδες

Με θετικό πρόσημο χθες βράδυ η Wall Street, ανάλογη εικόνα στα ευρωπαϊκά αλλά και στο
Χρηματιστήριο Αθηνών. Αλλη μία, τρίτη, προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων, για ισάριθμη η αδυναμία ενός «κλεισίματος» υψηλότερα της εν λόγω περιοχής.

Μικρή η σημασία για όσους (παρ)ακολουθούν μετοχές και όχι δείκτες, για όσους εστιάζουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που (υπο)στηρίζουν τη θεαματική ανοδική διόρθωση της αγοράς μας. Αγοράς που από ουραγός -μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου- βρέθηκε στην κορυφή τον Νοέμβριο και συνεχίζει με ικανοποιητικό ρυθμό, δίνοντας το περιθώριο και για μερικό «κλείδωμα» σημαντικών υπεραξιών και για επανατοποθετήσεις αλλά και για είσοδο νέων παικτών, επενδυτών.

Στις 792,31 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.899,94 ο FTSE25, στις 517,23 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.076,24 ο FTMidCap. Συναλλαγές και τζίρος, για ακόμη μία συνεδρίαση, σε ικανοποιητικά μεγέθη πολύ μεγαλύτερα του μέσου όρου της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου. Ισχυρή ένδειξη πως τα κεφάλαια που τοποθετούνταν στην αγορά από την αρχή Νοεμβρίου μέχρι και χθες ούτε αποκλειστικά για trading ήταν -δηλαδή βραχυπρόθεσμα- ούτε από εγχώριους και μικροεπενδυτές προέρχονταν. Πρόκειται, σε σημαντικό ποσοστό, και για κεφάλαια επενδυτικού προσανατολισμού, funds, traders κ.λπ. που προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές από τον Ιανουάριο και μετά. Κεφάλαια προεξόφλησης μίας ενδεχόμενης καλύτερης αγοράς σε ορίζοντα που θα γίνεται ευκρινέστερος στην αρχή και συνέχεια του νέου έτους.

Πρακτικά μέρος των κεφαλαίων, που τοποθετείται στις τραπεζικές, με τον ΔΤΡ σε αυτά τα επίπεδα, έρχεται για να μείνει με την προοπτική σταδιακής βελτίωσης της κατάστασης στον πολύπαθο κλάδο. Κεφάλαια που παρά το θεαματικό 49,07% σε διάστημα μηνός βλέπουν πως ο κλάδος «μετρά» απώλειες 41,57% από την αρχή του έτους, άρα έχει περιθώρια συνέχισης της αντίδρασης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για την πλειονότητα των blue chips, μετοχών-σηματωρών, με τα τρέχοντα επίπεδα του 25άρη να απέχουν σημαντικά από τις 2,371,26 μονάδες (υψηλό 52 εβδομάδων). Αλλωστε για πολλές εισηγμένες αυτής της κατηγορίας τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητά τους (και) σε αυτή την κρίση, ενώ για άλλες καλλιεργούνται εύλογες προσδοκίες πως σταδιακά με την επίπονη εξομάλυνση της κατάστασης στο υγειονομικό μέτωπο, θα αποκαθίσταται μέρος της ζημιάς που υπέστησαν (και υφίστανται) λόγω πανδημίας.

Αυτά για την πιο μεσοπρόθεσμη προσέγγισή μας της αγοράς, εξηγώντας γιατί δεν μας πολυενδιαφέρει το αν ο ΓΔ είναι πάνω ή λίγο κάτω από τις 800 μονάδες.

Σαφέστερη εικόνα, για τις επόμενες εβδομάδες -αρχές Ιανουαρίου- πιθανόν να διαμορφώσουμε αύριο, με τη λήξη της τριπλής σειράς στα Παράγωγα. Επιβεβαιώνοντας πως η τάση είναι long (σε μήνα, τρίμηνο), άσχετα εάν ενδιάμεσα διορθώσει η αγορά λίγο χαμηλότερα. Σημείο αναφοράς μας παραμένουν οι 780 μονάδες για τον ΓΔ, όπως έχει αναφερθεί από την Κυριακή και σχεδόν καθημερινά, μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση.

Μετοχή σηματωρός για τον FTSE25 ο ΟΤΕ, για τα blue chips και Εθνική, Alpha Bank για τις τραπεζικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v