Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεση αλλά και... ψυχραιμία στο Χρηματιστήριο

Οι πωλητές έχουν το πλεονέκτημα στη συνεδρίαση που ολοκληρώνει χρηματιστηριακά τον μήνα, αλλά οι πιέσεις μετριάζονται. Στήριξη από τη μετοχή του ΟΤΕ, μετά τα αποτελέσματα. Η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές.

Πίεση αλλά και... ψυχραιμία στο Χρηματιστήριο

Ψύχραιμη η διαχείριση της διόρθωσης σε Νέα Υόρκη και χρηματιστήρια της Ασίας, στα ευρωπαϊκά, με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να περιορίζονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημαντική η συμβολή της εικόνας των futures στη Wall Street, στο να μαζευτεί η προσφορά που βγήκε από τις πρώτες κιόλας εντολές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο.

Στο μείον 0,21% και τις 13.847 μονάδες νωρίτερα ο DAX, αντιδρώντας από τις 13.672 στα πρώτα 5' της συνεδρίασης. Διακύμανση σχεδόν παράλληλη με αυτή των συμβολαίων στη Νέα Υόρκη, με τον S&P500 να «γυρίζει» στο 0,41% και στις 3.845 μονάδες. Χωρίς σημαντική πίεση στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 1,125% έναντι 0,762% του αντίστοιχου ιταλικού.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, στο ΧΑΑ η συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ει μη μόνον με εντολές πωλήσεων. Οντως, με πτωτικό κενό, από τις 777,88 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, το «άνοιγμα», έως τις 777,57 μονάδες με συναλλαγές αξίας 1,8 εκατ. αλλά και ενεργοποίηση αγορών κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ. Καταλυτική η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού, έβγαλε από νωρίς αγοραστές στη μετοχή του, τον «βαρύτερο» τίτλο του χρηματιστηρίου μας. Αποτέλεσμα η ενεργοποίηση και άλλων αγοραστών, κυρίως στα Ελληνικά Πετρέλαια (επίσης με γνώμονα τα μεγέθη 2020) και σε Motor Oil, Jumbo, Sarantis.

Από το αρχικό χαμηλό των 1.848,17 σταδιακά στις 1.864,55, ο FTSE25, με οδηγό τον ΟΤΕ. Από τα 12,34 στα 12,68 ευρώ με αγορές από «ισχυρά χέρια», σε συνέχεια του θεαματικού χθεσινού τζίρου. Προσώρας όλα τα πακέτα που «άλλαξαν χέρια» χθες μετρούν -ήδη- υπεραξίες, με την τάση στη μετοχή να λειτουργεί υπέρ των long και σε άλλα blue chips.

Στο 0,5904 ευρώ η μετοχή της Eurobank, η πρώτη τραπεζική που «γύρισε» σε θετικό πρόσημο -στις 10:50-,
με τον κλαδικό δείκτη με απώλειες 0,91% να διαμορφώνεται στην περιοχή των 460 μονάδων.

Προφανώς και ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να προεξοφληθεί το «κλείσιμο» συνεδρίασης (μηνός, 2μήνου), με την προσοχή στραμμένη στα futures στη Νέα Υόρκη και την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ωστόσο η μέχρι τώρα αντίδραση traders και επενδυτών είναι αρκετά ψύχραιμη.

Ερώτημα παραμένει η στάση συγκεκριμένων θεσμικών, στην προσπάθειά τους να «κλείσουν» τον μήνα, για τα μετοχικά αμοιβαία τους.

Πάνω από τα 7 εκατ. ο τζίρος -στις 11:15-, με 24/52 μετοχές ανοδικές/πτωτικές.

Cairo Mezz, Fieratex, Πλαίσιο, Αttica Bank, Papoutsanis κ.α. με θετικό πρόσημο και νέο ιστορικό υψηλό(!) για τη μετοχή του ΚΡΙ-ΚΡΙ στα 7,40 ευρώ.

Κοντά στα 250 εκατ. -πλέον- η αποτίμηση της εξαιρετικής εταιρείας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v