Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν ταχύτητες οι long στο Χρηματιστήριο

Στην περιοχή των 780 μονάδων αναρριχάται ο Γενικός Δείκτης, με αξιόλογα κέρδη για τράπεζες και blue chips. Τζίρος σε Εθνική Τράπεζα και ΟΠΑΠ, κινητικότητα στα mid caps, ξεχωρίζει με διψήφια άνοδο ο τίτλος της Aegean.

Ανεβάζουν ταχύτητες οι long στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, με τους αγοραστές να ανεβάζουν ταχύτητα από τη στιγμή που «γύρισαν» ανοδικά τα futures στη Wall Street.

Σταθερά στο συν και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά με συναλλαγές και τζίρο που δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για ουσιαστικότερη αντίδραση, πέραν των 795 μονάδων.

Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα βήμα, το πρώτο από την πλευρά των long, στην προσπάθεια αποφυγής διόρθωσης μεγαλύτερης προς τις 763 μονάδες. Αλλωστε, εδώ και εβδομάδες, η αγορά κινείται με μία αξία συναλλαγών στα 50 με 55 εκατ., χωρίς σημαντικές νέες εισροές αλλά με μετακύλιση θέσεων των ίδιων ενεργών επενδυτών. Το γεγονός πως η τελευταία διόρθωση διαμόρφωσε χαμηλότερες τιμές και περιθώρια αντίδρασης μεγαλύτερα, κάλλιστα αξιοποιείται (κυρίως) από βραχυπρόθεσμους παίκτες. Αυτό με εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους, εισηγμένες.

Στις 774,91-786,14 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 460 ο Δείκτης Τραπεζών και πέριξ των 1.855 ο FTSE25.

Με τζίρο 22 και κάτι εκατ. (*) η μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης λογίζεται ως συνακόλουθη κίνηση στο «γύρισμα» των ξένων αγορών, στην προεξόφληση οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών συμφωνιών.

Κλάδος-κλειδί παραμένει -λόγω της βαρύτητας στάθμισής του- ο τραπεζικός, με την περιοχή των 460 μονάδων να αποτελεί σημείο αναφοράς και αλλαγής τάσης στην περίπτωση πειστικής υπέρβασής της σε «κλείσιμο» ημέρας.

Στη μετοχή της Εθνικής (2,083 ευρώ) η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με την αγορά να συν-αποτιμά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το CVC Capital, για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ομως μεγαλύτερος τζίρος γίνεται στη μετοχή του ΟΠΑΠ (10,55), αυξημένος είναι και σε ΟΤΕ (12,26), ΔΕΗ (8,78), με Alpha Bank (0,7896), Eurobank (0,579), Aegean (4,80).

Θεαματική αντίδραση για τη μετοχή της τελευταίας, με 11,37% και συναλλαγές 161.000 τμχ. (στις 14:12) που αποδίδεται στην ετεροχρονισμένη -κατά μία συνεδρίαση- αντίδραση στη συνολική άνοδο μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών μετά την τελευταία ανακοίνωση «ταξιδιωτικών μέτρων» από το Λονδίνο.

Νωρίτερα, ο δείκτης Stoxx Europe Total Market Airlines συνέχιζε ανοδικά στις 291,67 μονάδες (1,67%).
Προφανές πως από τη στιγμή που θα τροχοδρομήσει η εταιρεία για την αμκ και με την προϋπόθεση πως θα διαφαίνεται βελτίωση του κλίματος για τον τουριστικό κλάδο/μεταφορές, η μετοχή θα έχει περιθώρια μεγαλύτερης απόδοσης.

Στα 12,32 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 8,17 της ΓΕΚ Τέρνα, με πωλητές-αγοραστές να βρίσκουν σημεία ισορροπίας. Πιθανά τα «χαμηλά» εβδομάδας να αποτελούν και σημεία επανεισόδου στις 2 μετοχές, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στη συνέχεια.

Στα 12,26 η μετοχή του ΟΤΕ, με «ισχυρά χέρια» να έχουν απορροφήσει προσφορά γύρω από αυτό το επίπεδο τιμών σε αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2020 μεθαύριο Παρασκευή, πριν τη συνεδρίαση.

Στα 12,52 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, στα 11,45 της Motor Oil, στα 13,03 της Jumbo και στα 3,805 της Viohalco.

Με την τάση στα «μεγάλα» ανοδική, ανάλογα ακολουθούν τα «μεσαία», με σηματωρούς του δείκτη FTMidCap να επανέρχονται προς τις τιμές της Πέμπτης.

Στα 3,97 ευρώ τα Πλαστικά Θράκης, στο 1,34 της Intrakat, στα 2,23 της Papoutsanis, στα 6,23 της Autohellas.

Στις 67/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 61 χωρίς μεταβολή.

(*) στις 14:30

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v