Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για το Χρηματιστήριο η απουσία «φρέσκου» χρήματος

Το βαρύ τοπίο στις διεθνείς αγορές και ο προβληματισμός που δημιουργεί η διαφαινόμενη παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική προβληματίζουν τους επενδυτές. Ποιες μετοχές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ανοδικό ξεκίνημα.

Πονοκέφαλος για το Χρηματιστήριο η απουσία «φρέσκου» χρήματος

Μεταβλητότητα με τον έλεγχο στους πωλητές εκτός, αρνητική εξέλιξη (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών η θεωρούμενη, ως βέβαιη, παράταση του «απαγορευτικού» για οικονομία-αγορά, πέραν και της Δευτέρας 1ης Μαρτίου.

Στις διεθνείς αγορές, με σημείο αναφοράς τη Νέα Υόρκη, δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη επίπεδα ισορροπίας για βασικούς δείκτες, μετοχές, η παρέμβαση του επικεφαλής της Fed εν μέρει έφερε αποτέλεσμα,
στην Ασία συνεχίστηκαν οι πωλήσεις και στην Ευρώπη ανησυχίες και επιφυλάξεις παραμένουν.

Στα όριά τους οι δείκτες-σηματωροί S&P 500 και DAX, που πρακτικά σημαίνει ότι πτωτικό «κλείσιμο» Φεβρουαρίου, την Παρασκευή, τους φέρνει σε μειονεκτική θέση, για τους long από Δευτέρα, που ξεκινά ο Μάρτιος.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το ούτως ή άλλως μακράν σε απόσταση χρηματιστήριό μας, χωρίς νέες άμεσες εισροές κεφαλαίων/ρευστότητας, δύσκολα θα μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα. Αρχικά οι 830 και σε επόμενη φάση οι 805 μονάδες αποδείχτηκαν για τον ΓΔ εξαιρετικά ανθεκτικές ως προς την υπέρβαση τους.

Με την αξία συναλλαγών «κολλημένη» στα 50-55 εκατ. είναι προφανές πως νέο χρήμα δεν εισέρχεται, το ενεργό μετακυλίεται από μία ομάδα μετοχών σε άλλη, οι δε θεσμικοί με την πρώτη διόρθωση «κλειδώνουν» μέρος των όποιων θετικών αποδόσεών τους.

Ετσι η διολίσθηση από τις 805 σταδιακά χαμηλότερα φέρνει τον ΓΔ στις 773,52 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.836,52, τον ΔΤΡ στις 455,65 και τον FTMidCap στις 1.119,55 μονάδες.

Από τις μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο -σε διάστημα μηνός- είναι οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Coca Cola/hbc, Mytilineos, Jumbo, ΟΛΠ και Εθνική.

Το πιθανότερο, εάν συνεχιστεί η πίεση σε μία ομάδα μετοχών, να αναζητηθεί/αντληθεί ρευστότητα από αυτές με θετικό πρόσημο, συνεκτιμώντας πως από τον τραπεζικό κλάδο η Εθνική είναι η μόνη στο συν και αρνητικός πρωταγωνιστής, για την κατηγορία, ο ΟΤΕ.

Ειδικότερα, για την Εθνική μένει να φανεί εάν και πώς θα αποτιμηθεί η συμφωνία με το CVC Capital για τη θυγατρική ασφαλιστική της -καθώς η αγορά θεωρεί κλεισμένο το deal- και για τον ΟΤΕ, κατά πόσον η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2020 την Παρασκευή θα μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v