Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ξεκινά «καυτή εβδομάδα» για το Χρηματιστήριο

Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα και γιατί προτείνεται επιλογή μετοχών και όχι παρακολούθηση δεικτών. Η εικόνα στις συναλλαγές και τα τεχνικά δεδομένα.

Γιατί ξεκινά «καυτή εβδομάδα» για το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα με τα όλα της, αυτή που ξεκινά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 898,63 μονάδες. Με το σερί εβδομάδων, με θετικό πρόσημο να κρατεί καλά, αποφέροντας συνολικά 4,46% σε διάστημα μηνός και 13,73% σε τρίμηνο. Και με 11,08% από την αρχή του έτους.

Σε σημείο καμπής η αγορά μας, με το ουσιαστικό κέρδος αυτών των εβδομάδων, την ενεργοποίηση όλο και περισσότερων traders, επενδυτών, την ενίσχυση της θέσης πλειάδας εισηγμένων κάτι που αποτυπώνεται στην συνολική κεφαλαιοποίηση των 60 δισ. (59,7 δισ.), στα 81,2 εκατ. μέσων ημερήσιων συναλλαγών, στο ενεργητικό 9,02 δισ. στα αμοιβαία κεφάλαια και στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων εντός και εκτός Ελλάδος.

Εβδομάδα, που έχει από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, έως τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων και τις ενημερώσεις αναλυτών/επενδυτών και φτάνει στην αξιολόγηση από την Standard & Poor's, την Παρασκευή.

Κατά γενική εκτίμηση η διαδικασία της Πειραιώς δεσπόζει, εκ του αποτελέσματος της θα φανεί εάν για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, θα κερδηθεί (ή χαθεί) το στοίχημα, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα. Στο θετικό σενάριο, οι long συνεκτιμούν την ψήφιση (μετά το Πάσχα) από την Βουλή του «Ηρακλή ΙΙ» με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις έως 12 δισ., με στόχο τιτλοποιήσεις έως 32 δισ. ευρώ. Σε αυτόν τον οδικό χάρτη, προσβλέπουν οι long, όσοι τοποθετούνται στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και AlphaBank. Με την διαδικασία της Πειραιώς να θεωρείται «κλειδί» για τον κλάδο, ευρύτερα για την αγορά.

Εβδομάδα, που μπορεί να περιλαμβάνει και 1-2 εκπλήξεις (ενδεχομένως, εάν κριθεί πως η νέα «έξοδος» στις αγορές διευκολύνεται να γίνει πριν το Πάσχα) με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την συνέχεια. Στις 2.176,13 μονάδες ο FTSE25, στις 592,68 ο ΔΤΡ και στις 1.280,64 ο FTMidCap, για όσους παρακολουθούν την αγορά βάσει της πορείας των δεικτών. Σε αντίθεση με την ουσία, την πραγματική εικόνα της αγοράς, των εισηγμένων όπως αυτή αποτυπώνεται στα 13 «νέα υψηλά» μετοχών (από τη μεγάλη μέχρι τη χαμηλή κατηγορία) την «επιστροφή» εταιρειών σε εποχές που, για παράδειγμα, ο ΓΔ διαμορφωνόταν σε 4ψήφια μεγέθη. Για αυτό επιμένουμε στην προσέγγιση μας σε μετοχές και όχι (τόσο) σε δείκτες.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς για ένα μεγάλο μέρος των εισηγμένων τα οικονομικά μεγέθη 2020 (η εκτίμηση για το 2021) δικαιολογούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι βέβαια και εξαιρέσεις εισηγμένων, που προχωρούν ταχύτερα, όπως η Papoutsanis ανακοινώνει (αύριο Δευτέρα) τα μεγέθη πρώτου 3μηνου 2021. Motor Oil και ΔΕΗ ανακοινώνουν αποτελέσματα (2020) την Τρίτη, με τη διοίκηση της Επιχείρησης να ενημερώνει τους αναλυτές την ίδια μέρα, και με την πρώτη μία μέρα μετά.

Την Τετάρτη είναι η σειρά της ΚΡΙ-ΚΡΙ, αλλά και της Εθνικής, να εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τετάρτη- Πέμπτη διοργανώνεται η πρώτη διημερίδα, για την «ενέργεια», 1st Energy Forum (με τη συμμετοχή 9 εταιρειών).

Πέμπτη είναι η σειρά για την επαναληπτική Γ.Σ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), η ανακοίνωση των μεγεθών του ΟΛΘ, η ενημέρωση των αναλυτών από την διοίκηση της Πλαστικά Θράκης. Την Παρασκευή ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η ΕΥΑΘ, η ΚΡΙ-ΚΡΙ ενημερώνει τους επενδυτές, η BriQ θα είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς το μέρισμα (6 λεπτών/μετοχή). Και το βραδάκι της ίδιας μέρας, η ετυμηγορία της Standard & Poor's, θυμίζοντας πως τον Οκτώβριο είχε βαθμολογήσει με ΒΒ- και σταθερό outlook.

Παράλληλα, στην εβδομάδα θα «τρέχει» η προεξόφληση για τις εισηγμένες/μετοχές που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον "μεγάλο" δείκτη της MSCI. Ενθαρρυντικά όλα αυτά, για τους long που στοχεύουν σε πειστική υπέρβαση των 900 μονάδων, με «βλέψεις» για... 4ψηφια επίπεδα.

Ωστόσο σε αυτή την κομβική συγκυρία, θα μπορούσε να προκύψει- ανά πάσα στιγμή- ένας «μαύρος κύκνος» και να (ξανά)φέρει τους short σε θέση οδηγού. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι -σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου- είναι μία παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμάται. Επίσης εστιάζει στο γεγονός των υψηλών yields, για τα ομόλογα των ΗΠΑ, αν και τα πακέτα τρισ. που προωθούνται λειτουργούν, μέχρι τώρα, εξισορροπητικά.

Ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεντρώνεται στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας την «τεστ κοπώσεως», που θα μετρήσει τις αντοχές traders, επενδυτών και-σε σημαντικό βαθμό- θα κρίνει το πρόσημο στο τέλος της εβδομάδος. Πρόσημο, που μέχρι τώρα είναι θετικό και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ειδικότερα για τον FTSE25, όσο διαμορφώνεται υψηλότερα των 2.160 μονάδων είναι ξεκάθαρα long. Λίγο χαμηλότερη στήριξη, στις 2.143 μονάδες με τις 2.208 κοντινή αντίσταση. Και φιλόδοξη, στις 2.240 μονάδες. Κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός με σημείο αναφοράς τις 585 έχει στήριξη στις 560 και αντίσταση στις 620 μονάδες.

Συνεκτιμώντας τις διεθνείς αγορές, κυρίως της Νέας Υόρκης. Στις 4.185,47 μονάδες ο S&P500 (με 1,37% στην εβδομάδα και 5,62% στο μήνα). Οσο διαμορφώνεται, πάνω από τις 4.122 η τάση είναι ξεκάθαρα long, με κοντινή αντίσταση στις 4.224 (και στήριξη στις 4.058 μονάδες).

Κλείνοντας, με την υπενθύμιση του Κώστα Σιαμπράκου, για την... άνοιξη στον χώρο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, τις εισροές- ρεκόρ 10ετίας, τα 9,02 δισ. ενεργητικό με τα μετοχικά να έχουν την τιμητική τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v