Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια κίνησης πάνω από τις 900 μονάδες

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑ, με πρώτο στόχο τη διαφύλαξη της ανοδικής φοράς. Η υπεραπόδοση των τραπεζών και οι κρίσιμες στηρίξεις για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια κίνησης πάνω από τις 900 μονάδες

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στη Wall Street, σε αναζήτηση ισορροπιών τα ευρωπαϊκά, με σερί 8x8
στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders, επενδυτές επανέρχονται υψηλότερα των 900 μονάδων.

Σε μία συνεδρίαση με ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο, οι αγοραστές είπαν την τελευταία λέξη, πλην όμως
το ζητούμενο για σήμερα-αύριο Παρασκευή παραμένει ένα «κλείσιμο» για τον ΓΔ πάνω από τις 886 μονάδες, αντίστοιχα από τις 2.165 για τον FTSE25 (*).

Εμφανής τις τελευταίες συνεδριάσεις η προσπάθεια πωλητών και αγοραστών, των μεν να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών υπεραξιών που καταγράφουν σε διάστημα εβδομάδος και μηνός, των δε να λάβουν θέσεις σε όσο το δυνατόν καλύτερες, γι' αυτούς, τιμές. Αμφότεροι όμως δείχνουν πως τους ενδιαφέρει η διαφύλαξη της ανοδικής φοράς, που έχει διαμορφωθεί για όλο και περισσότερες εισηγμένες/μετοχές εδώ και 10-11 εβδομάδες, που για τον ΓΔ αντιπροσωπεύει ένα 14,16% σε διάστημα 3μήνου, για τον FTSE25 ένα 15,91% και 26,12% για τον ΔΤΡ.

Υπεραπόδoση για τον τραπεζικό κλάδο έναντι των blue chips, που συνέβαλε στο κλείσιμο της διαφοράς των δύο, μειώνοντας σημαντικά το discount, με αποτέλεσμα να απεγκλωβιστεί ρευστότητα που, από τον Μάρτιο του 2020, είχε τοποθετηθεί σε Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, απολύτως φυσιολογικά έδωσε αφορμές για μερικό «κλείδωμα» κερδών, στην περιοχή των 600 μονάδων (για τον ΔΤΡ), θα χρειαστεί λίγες συνεδριάσεις για να αποτιμηθεί η νέα κατάσταση με την Πειραιώς (από Δευτέρα στο ταμπλό οι νέες μετοχές μετά το reverse split) και ανάλογα να κινηθεί στη συνέχεια.

Για τον ΔΤΡ και τις 3 από τις 4 μετοχές η τάση είναι long, μένει να φανεί -από Δευτέρα- πώς θα επηρεαστεί, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Για τον FTSE25, εμφανής είναι η τακτική της μετακύλισης θέσεων από μία ομάδα μετοχών σε άλλη, ένα rotation που συμβάλλει στη διατήρηση της ανοδικής φοράς.

Εάν στην αυριανή συνεδρίαση επιβεβαιωθεί η στήριξη (των 2.165) σε «κλείσιμο» μηνός, τότε οι long πιθανότατα θα έχουν την ευκαιρία να κινηθούν προς υψηλότερες περιοχές (των 2.200 plus) στη συνέχεια του Απριλίου.

(*) από νωρίς έχει αναρτηθεί «μέτρηση» και διάγραμμα του δείκτη, στον Εκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v