Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου ως 1,38 δισ. ευρώ αποφάσισε το Δ.Σ.

Θα εκδοθούν 1,2 δισ. μετοχές με εύρος διάθεσης μεταξύ 1 με 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Το 15% της έκδοσης στην Ελλάδα. Θα πάρουν 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά οι Έλληνες υφιστάμενοι μέτοχοι. Το χρονοδιάγραμμα και πότε κλειδώνει το bonus προτιμησιακής κατανομής. Ενισχύονται οι προσδοκίες για anchor investor.

Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου ως 1,38 δισ. ευρώ αποφάσισε το Δ.Σ.

Στην άντληση υψηλότερων κεφαλαίων από αυτά που περίμενε η αγορά προτίθεται να προχωρήσει η Πειραιώς Financial Holdings, εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Πειραιώς καθώς το Δ.Σ. αποφάσισε την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών με εύρος διάθεσης μεταξύ 1 με 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση την παραπάνω απόφαση το ύψος της ΑΜΚ θα κινηθεί μεταξύ 1,2 με 1,38 δισ. ευρώ, ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται για τη συμμετοχή στην έκδοση. Την ίδια στιγμή, η επιδίωξη άντλησης ως 1,38 δισ. ευρώ διευκολύνει την ανάδειξη βασικού επενδυτή (anchor investor).

H ενσώματη καθαρή θέση της τράπεζας, μετά την ΑΜΚ και την εξυγίανση, θα ανέλθει μεταξύ 4,85 και 4,98 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης, ως προς την ενσώματη λογιστική αξία (price/tangible book value), θα κινηθεί μεταξύ 0,31 με 0,325.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. της Πειραιώς ενέκρινε την παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης για τους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετέχουν στη δημόσια εγγραφή (ελληνικό βιβλίο). Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν όσες νέες μετοχές απαιτούνται για να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών, μετά την ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ως «παλαιοί» μέτοχοι θεωρούνται όσοι είχαν μετοχές πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου για το reverse split, δηλαδή την περασμένη Τρίτη.

Το 85% των νέων μετοχών θα διατεθεί, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σε ξένους επενδυτές, ενώ το 15% (180 εκατ. μετοχές), μέσω δημόσιας προσφοράς σε εγχώριους ειδικούς και μη επενδυτές. Οι υφιστάμενοι Έλληνες μέτοχοι, ειδικοί και μη επενδυτές, θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το σύνολο της εγχώριας δημόσιας προσφοράς. Αυτό συνεπάγεται αναλογία 23,8 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά. Το δικαίωμα κλείδωσε για όσους ηταν ήδη μέτοχοι.

Η συνδυασμένη προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Απριλίου, εφόσον εγκριθεί, τις προσεχείς ημέρες, το ενημερωτικό δελτίο, ώστε να μπορεί να διατεθεί από την Τρίτη 20 Απριλίου. Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα μείνει ανοικτό ως τις 23 Απριλίου.

Η τιμή, που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών, θα αποτελέσει και την τελική τιμή διάθεσης για την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στην ελληνική προσφορά θα εγγράφονται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, αλλά το οριστικό ποσό εγγραφής τους θα υπολογίζεται με την τελική τιμή διάθεσης. Η απόφαση για τη κατανομή των νέων μετοχών και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαίου.

Το ΤΧΣ θα διατηρήσει τουλάχιστον το 26,42% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς μετά την ΑΜΚ, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατείχε το 26,42% της Πειραιώς πριν τη μετατροπή του CoCo και η απόφαση για διατήρηση του ποσοστού του σε αυτά τα επίπεδα ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο.

Την προσεχή Δευτέρα, 19 Απριλίου, ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings, μετά το Reverse Split και την αυξομείωση της ονομαστικής αξίας. Ειδικότερα, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση 50.367.223 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη, μετά τη συνένωσή τους, σε αναλογία 1 νέα για κάθε 16,5 παλαιές, με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας από τα 6 σε 99 ευρώ ανά μετοχή. Ακολούθησε μείωση της ονομαστικής αξίας από τα 99 σε 1 ευρώ ανά μετοχή, με μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,93 δισ. ευρώ, προκειμένου να σχηματισθεί ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό των ζημιών από την εξυγίανση του ισολογισμού.

Η τιμή της μετοχής αναπροσαρμόστηκε αντίστοιχα και τη Δευτέρα ο τίτλος θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από τα 4,78 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v