Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Κάτω από τις 890 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Στο limit down η μετοχή της Πειραιώς, συμπαρασύροντας τον κλαδικό δείκτη ως 2% χαμηλότερα. Κέρδη και νέο υψηλό για την Coca Cola, άνοδος και για ΤΙΤΑΝ, ΕΥΔΑΠ και Aegean.

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Με οριακές διακυμάνσεις τα ευρωπαϊκά, με διόρθωση ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε την εικόνα της αγοράς ως έχει, με ενεργή μεν τη μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση αλλά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης.

Απόλυτα ελεγχόμενης, επιθυμητής -από αρκετές απόψεις- και από την πλευρά πολλών αγοραστών αλλά (κυρίως) όσων εν δυνάμει θέλουν καλύτερες/χαμηλότερες τιμές για να μπουν στο παιχνίδι.

Την αφορμή, εκτιμούσαν, θα την έδινε η Πειραιώς, η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών με «προσαρμοσμένη» τιμή, η στάση που θα τηρούσαν οι παλαιοί μέτοχοι (οι οποίοι υφίστανται σχεδόν ολοκληρωτική απίσχναση της θέσης τους) και οι νέοι (στους οποίους προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής/εισόδου σε όντως ελκυστικές τιμές).

Στο limit down (με συνοπτικές διαδικασίες) η μετοχή, με την τιμή να διαμορφώνεται με καθοδικό gap από τα 3,35 ευρώ. Τιμή όπου και παραμένει «κλειδωμένη» με σημαντικό ανεκτέλεστο, μέχρι πριν λίγο.

Εύλογα η τάση «γυρίζει» σε short, βραχυπρόθεσμα πάντα, με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει έως 2% προς τις 580 και τον FTSE25 με 0,84% στις 2.155 μονάδες.

Απόκλιση που οφείλεται στην επιστράτευση συγκεκριμένων «βαριών» χαρτιών, με την Coca Cola/hbc στα 29 ευρώ (1,83%) να λειτουργεί αντισταθμιστικά. Σε νέο «τοπικό υψηλό» η μετοχή, σε πάνω από 10 δισ. η αποτίμηση του ομίλου, συγκεκριμένα στα 10,7 δισ.

Επιπλέον παράμετρος που πρέπει να συνεκτιμηθεί, το ενδεχόμενο (πολύ πιθανό) μερικού «κλειδώματος»
θέσεων σε μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank, αλλά (κυρίως) σε blue chips από τα οποία θα «υποχρεωθούν» να αντλήσουν ρευστότητα μεγαλοεπενδυτές, διαχειριστές αμοιβαίων και όσοι άλλοι θα κληθούν να (υπο)στηρίξουν την αμκ της Πειραιώς.

Ενδεχόμενο, πιθανή διαδικασία που θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει για λίγο την αγορά, να δώσει μερικούς πόντους στους short αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών για όσους long θέλουν να τοποθετηθούν.

Ενδεικτικό το γεγονός πως από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, οι αγοραστές υπερισχύουν -πέραν της Coca Cola/hbc- σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ, ΕΥΔΑΠ και Aegean.

Με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 26/53, με επιλεγμένα... blue chips των mid caps να πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση. ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, Papoutsanis, Profile και BriQ σε contrarian ρόλο.

Με τις εντολές πώλησης όλο και πιεστικότερες, μετά τα 25'-30' και τον ΓΔ να διορθώνει χαμηλότερα των 885 (-1,45%), με τις απώλειες για τον ΔΤΡ στο 3,45% (572).

Στα 7,9 εκατ. στις 11:05.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v