Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το ανοδικό σερί και τα σενάρια διόρθωσης

Εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα οι long στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί την ανοδική φορά με αυξημένο τζίρο. Πτωτικό το ξεκίνημα, στο limit down η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά το reverse split.

Χρηματιστήριο: Το ανοδικό σερί και τα σενάρια διόρθωσης

Με τον «αέρα» της ανοδικής τάσης ξεκινά η εβδομάδα για τους αγοραστές που έχουν το πλεονέκτημα.
Από Νέα Υόρκη, σε Ασία και Ευρώπη, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να φτάνει στα υψηλά 13 μηνών.

Με την αποτίμηση των εισηγμένων στα όρια των 60 δισ., με τραπεζικές μετοχές και blue chips αλλά και εισηγμένες χαμηλότερων κατηγοριών σε υψηλά επίπεδα, στην πλειονότητά τους στα προ Covid-19, ενώ για αρκετές οι αποτιμήσεις παραπέμπουν σε πολλαπλάσια μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ανοδικό σερί, μεσοπρόθεσμο πλέον, απόρροια της σταδιακής ενεργοποίησης όλο και περισσότερων traders, επενδυτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αισθητή αύξηση συναλλαγών/τζίρου. Για ακόμη μία εβδομάδα, περισσότερα των 80 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο), με το trading να επικεντρώνεται περισσότερο στα τραπεζικά χαρτιά, καθώς σε blue chips και επιλεγμένα της μεσαίας κατηγορίας εισρέει περισσότερο «επενδυτικό χρήμα».

Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρα ανοδική τάση, μία διόρθωση της αποτίμησης των εισηγμένων θα διευκόλυνε την είσοδο ακόμη περισσότερων παικτών, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τη συναλλακτικότητα, δημιουργώντας προϋποθέσεις μόχλευσης με στόχο την πειστική υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων και συνέχιση της αντίδρασης αρκετά υψηλότερα των 900 μονάδων.

Εβδομάδα μεστή εξελίξεων, με την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, αποτελεσμάτων να διευκολύνει τους επενδυτές να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους.

Σειρά εισηγμένων στο NYSE, ανακοινώνουν μεγέθη (πρώτου τριμήνου), στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμάται στη ροή της εβδομάδας. Με τον S&P500 στις 4.185,47 μονάδες, τα futures από 0,23% χαμηλότερα. Ενθαρρυντικό για τους traders και δη τους long, η νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς των ΗΠΑ στο 1,5623%, νωρίτερα.

Με άνοδο οι αγορές στην Ασία, ισχυρή για τις κινεζικές, ενώ στην Ευρώπη η Φρανκφούρτη ξεκινά με long τάση, από τις 15.459 μονάδες. Αλλά με μία ελεγχόμενη διόρθωση να διευκολύνει τους εν δυνάμει αγοραστές.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα, πλην όμως μία διόρθωση θα τους εξυπηρετούσε καλύτερα, προκειμένου να εισέλθουν και άλλοι εντός παιδιάς.

Στις τράπεζες, ελέω Πειραιώς, η προσοχή αλλά και στη μόχλευση προεξόφλησης εισηγμένων/μετοχών εν δυνάμει υποψήφιων για ένταξη στον δείκτη MSCI Greece.

Η μετοχή της Πειραιώς επανέρχεται στο ταμπλό σήμερα μετά το reverse split, με προσαρμοσμένη τιμή στα 4,78 ευρώ. Με το ξεκίνημα βρέθηκε να χάνει 30% στα 3,35 ευρώ.

Η προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα, με την Papoutsanis να πρωτοπορεί, καθώς σήμερα ανακοινώνει τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου 2021, μετά από ένα εξαιρετικό 2020.

Οπως επίσης στις εξελίξεις που «τρέχουν» σε εισηγμένες και ομίλους, από τη Mytilineos που σχεδιάζει την έξοδό της στις αγορές με «πράσινο ομόλογο», την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την επαναληπτική γ.σ. για την αμκ, τις εταιρείες που ανακοινώνουν αποτελέσματα 2020 αλλά και όσα θα προκύψουν μέσα στην άκρως ενδιαφέρουσα, όπως προοιωνίζεται, εβδομάδα.

Με τη Standard & Poor's να βαθμολογεί την προοπτική της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή.

Και με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μίας ακόμη «εξόδου» της χώρας στις αγορές, με το 10ετές στο 0,896% και την ευχέρεια επιλογής (πριν ή μετά το Πάσχα) στην ελληνική πλευρά. Ο,τι συμφέρει περισσότερο θα γίνει, είτε αυτές τις ημέρες είτε μετά τις εορτές, σε κάθε περίπτωση το πλεονέκτημα το διατηρεί η Αθήνα.

Ωστόσο, προέχει η αμκ της Πειραιώς, σε μία συγκυρία που και τα ξένα σπίτια συνδράμουν, όσο μπορούν, στη δημιουργία κλίματος. Ενδεικτικά τα όσα σημειώνει, από νωρίς, ο Γιώργος Α. Σαββάκης για τους ξένους, οι οποίοι (ξανα)βλέπουν τον κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v