Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με τη μετοχή της Coca Cola να δίνει τάση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κάτω και από τις 870 μονάδες. Μειώνουν θέσεις σε blue chips και mid caps, πιέσεις για ΔΕΗ, Mytilineos, Ελληνικά Πετρέλαια. Ποιες μετοχές επιμένουν ανοδικά.

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά, με την προσοχή σε ΗΠΑ, Κίνα και ενέργεια.

Σε διόρθωση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά με συγκριτικά μικρότερες απώλειες απ' ό,τι σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Στις 15.393 (-1,15%) ο DAX, στις 869 (-0,67%) ο Γενικός Δείκτης.

Ενισχυτική των πωλητών η ανησυχία (και) των επενδυτών για τα διαδοχικά ρεκόρ στις τιμές ενέργειας, στην Ευρώπη παράμετρος που επιβαρύνει το ούτως ή άλλως ασταθές επενδυτικό κλίμα.

Στα καθ' ημάς, η «ρηχότητα» του χρηματιστηρίου είναι το «κλειδί» για τη στάση των επενδυτών, συνακόλουθα της τάσης δεικτών μετοχών. Θα μπορούσε το ΧΑΑ να μείνει -εν μέρει- εκτός κυρίως βεληνεκούς των πωλητών στα διεθνή, μετριάζοντας έτσι το εύρος της διόρθωσης (ούτως ή άλλως σε διόρθωση ήταν) αλλά και με υπαρκτό τον κίνδυνο, ελλείψει ισχυρών εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, να παραδοθεί ευκολότερα στις ρευστοποιήσεις/πιέσεις ξένων πωλητών.

Πρακτικά και στα δύο ενδεχόμενα οι short πιθανότατα θα διευρύνουν το πλεονέκτημα που έχουν τον Σεπτέμβριο, καθώς ο μήνας που ολοκληρώνεται μεθαύριο αποφέρει -ήδη- απώλειες 4,95% για τον Γενικό Δείκτη. Και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 555, γυρίζει πλέον με αρνητικό πρόσημο 0,55% έναντι 4,22% του FTSE25 στις 2.099 μονάδες.

Στα 18,9 εκατ. νωρίτερα η αξία συναλλαγών, χωρίς μεγάλες πωλήσεις αλλά και χωρίς σημαντικές αγορές, με τις όποιες να γίνονται από χαμηλότερες τιμές.

Σε Mytilineos, ΔΕΗ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με πωλητές σε αμφότερες και στα 13,93 και 8,005 ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα, στη μετοχή της ΔEΗ παρά την αρχική αντίδραση έως τα 8,14 ευρώ ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης που μετά τις 11:00-11:15 πίεσαν την τιμή έως τα 8 ευρώ. Σημείο, που λειτούργησαν ισχυρές εντολές αγοράς.

Ενδεικτικό της κατάστασης στη «μεγάλη κεφαλαιοποίηση» το 4/21 καθώς μόλις σε Motor Oil, OTE, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ εξακολουθούν να διατηρούν μικρό προβάδισμα οι αγοραστές.

Ανάλογη εικόνα και στη «μεσαία κεφαλαιοποίηση», με 1+3/16, με μόλις μία (ΕΥΑΘ) με θετικό πρόσημο και Autohellas, Quest, ΟΛΘ χωρίς μεταβολή.

Εμφανές το ότι (και) εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια μειώνουν θέσεις, κλειδώνοντας τις όποιες αποδόσεις ενόψει λήξης μηνός Σεπτεμβρίου, τρίτου 3μήνου και 9μήνου, μεθαύριο Πέμπτη.

Στις 18/83 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την αγορά να έχει αρχίσει να «βαραίνει» περισσότερο, από τις 14:20 και μετά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v