Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι επενδυτές

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, με τη συγκυρία να ευνοεί τους πωλητές. Οι χθεσινές πιέσεις σε blue chips και η στροφή των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές. Ποια «χαρτιά» συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

Χρηματιστήριο: Πού ποντάρουν τώρα οι επενδυτές

Ακόμη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον S&P500 στη Νέα Υόρκη. Πρώτη συνεδρίαση, στον απόηχο των εκλογών της Κυριακής, στη Φρανκφούρτη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άλλη μία συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 900 μονάδων, με τη ΔΕΗ να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναλλαγές/τζίρο, με τον τραπεζικό κλάδο σε υπεραπόδοση έναντι των blue chips, με μικρό μεν αλλά πλεονέκτημα για τους πωλητές στο «κλείσιμο», με την αξία συναλλαγών στα 50,647 εκατ. και διάχυτη την επιφυλακτικότητα της αγοράς ως προς το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων «τύπου ΔΕΗ».

Κατατοπιστικότατος ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναδεικνύει μία παράμετρο που απασχολεί την επενδυτική/επιχειρηματική κοινότητα έντονα, από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και κατά πώς φαίνεται, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην προοπτική/ενδεχόμενο νέων εισροών στην υποκείμενη αγορά.

Στις 875,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.113,49 ο FTSE25, στις 556,75 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.446,49 μονάδες ο FTMidCap.

Και με επενδυτικό πρόσημο η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για αμυντική συνεργασία, εξέλιξη με πολλαπλά και χρήσιμα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Εμμεσα αφορά και εισηγμένες, που τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα του Naval Group (λ.χ. Hellenic Cables, Intracom Defence, Mevaco) ενώ διανοίγονται προοπτικές και στο ναυπηγοεπισκευαστικό πεδίο αλλά και αυτό της διεύρυνσης της συνεργασίας στον τομέα μπαταριών (αφορά κυρίως τη Sunlight).

Ο Φίλιππος Πανταζής αναλύει τις πτυχές της συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν, που ναι μεν δεν αναμένεται να επηρεάσουν (άμεσα) την αγορά αλλά προφανώς θα έχουν την σημασία τους σε εύλογο χρονικό ορίζοντα.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, το Χρηματιστήριο παραμένει σε προβληματική κατάσταση, επιδεινώθηκε με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, με συνέπεια η κρατούσα αίσθηση να ευνοεί τους πωλητές. Τουλάχιστον για αρκετά blue chips, που για ακόμη μία συνεδρίαση δέχθηκαν ρευστοποιήσεις/πιέσεις, με συνέπεια να χαθεί και άλλη χρηματιστηριακή αξία. Συν το πρόβλημα που έχει ανακύψει από τη δραματική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, ειδικότερα στον κλάδο της μεταποίησης.

Στις τράπεζες, που κάνουν τη διαφορά, έχουν στραφεί οι traders, καθώς μετά τις πρώτες πωλήσεις (της προηγούμενης εβδομάδας) «γύρισαν» με αγορές από χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να αντιδράσει στο 1,122 (1,54%), η Πειραιώς στο 1,40 (2,41%) και η Eurobank στο 0,8398 (2,34%).

Ειδικότερα για τη Eurobank, θα παραπέμψω και στην επισήμανση του ΧΑΜαιλέοντα, για την έλευση του Ινδοκαναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος θα έχει κύκλο συναντήσεων με τις διοικήσεις των εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχος και μεγαλομέτοχος (Eurobank, Eurolife, Praktiker κ.α.).

Για τον κλάδο -το μη συστημικό μέρος του- να σημειωθεί πως σήμερα το βράδυ κλείνει η διαδικασία παροχής πληροφόρησης (VDR) στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην αμκ της Attica Bank, ύψους έως 240 εκατ. Πληροφορίες φέρουν αρκετούς (κατ' αρχάς) ενδιαφερόμενους.

Τελευταίες συνεδριάσεις Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΛΠ να ανακοινώνει σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ αύριο και την προσοχή των επενδυτών στα μεγέθη των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής.

Συνεκτιμώντας τα οικονομικά μεγέθη (Μύλοι Λούλη, Εβροφάρμα κ.α.) τις επιχειρηματικές ενέργειες (BriQ Properties) κυρίως οι επενδυτές έχουν έναν γνώμονα στην προσπάθειά τους να λάβουν (ή ενισχύσουν) θέσεις τους σε επιμέρους εισηγμένες.

Η σχέση 49/54 ανοδικών/πτωτικών της χθεσινής συνεδρίασης δείχνει πως ένα ενεργό μέρος της επενδυτικής κοινότητας επιχειρεί να παραμείνει εντός παιδιάς, παρά τις κάθε λογής αντιξοότητες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v